Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πριμ… 50 λίρες στη μάχη του Μάντσεστερ!!

Λίγες ώρες πριν την σέντρα στο ματς της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ ο Βασίλης Γαλούπης... γυρίζει στο 1968 και γράφει για την μάχη του Μάντσεστερ!
Πριμ… 50 λίρες στη μάχη του Μάντσεστερ!
Ανεβαίνουμε στην μηχανή του χρόνου και γυρνάμε στο θρυλικό 1968! Όχι, όμως, για τον περιβόητο Μάη, μιας και σε λίγο είναι ούτως ή άλλως η Πρωτομαγιά, αλλά για τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.
Και συγκεκριμένα κάνουμε φλας μπακ στις 27 Μαρτίου 1968, όταν έγινε το ματς της σεζόν στην Αγγλία. Καλή ώρα σαν απόψε με το Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που αναμένεται να καθηλώσει τους ποδοσφαιρόφιλους, αφού σε μεγάλο ποσοστό θα κριθεί ο τίτλος για την πρέμιερ. Έτσι και τότε…
Έσπαγε καρδιές…
Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα Αγγλίας έσπαγε καρδιές. Τον τίτλο διεκδικούσαν Λιντς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και η Λίβερπουλ.
Στις 27 Μαρτίου 1968 έγινε το ντέρμπι του Μάντσεστερ (στο Όλντ Τράφορντ αυτή τη φορά), που σε σημαντικό βαθμό έκρινε τον πρωταθλητή.
Η Σίτι ήταν και τότε με μειονέκτημα βαθμολογικό, αφού βρισκόταν 2 βαθμούς πίσω (η νίκη έδινε 2 β., όχι 3 β. όπως τώρα).
Η Γιουνάιτεντ, που εκείνη τη σεζόν κατέκτησε λίγο αργότερα το κύπελλο πρωταθλητριών κόντρα στην Μπενφίκα, είχε εκτός των άλλων παικταράδων και τον τεράστιο Τζορτζ Μπεστ. Ο μεγάλος Μπεστ, μάλιστα, ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ με το ξεκίνημα του ντέρμπι, αλλά η Σίτι με εκπληκτική εμφάνιση το γύρισε και κατάφερε να κάνει το 1-3, που ουσιαστικά της έδωσε το πλεονέκτημα για τον τίτλο, έτσι ώστε να κατακτήσει το δεύτερο (και τελευταίο ως τώρα) πρωτάθλημα της ιστορίας της.
Στην κορυφή!
Η βαθμολογία στις 27 Μαρτίου 1968, μετά το διπλό της Σίτι στο Όλντ Τράφορντ την 33η αγωνιστική, είχε διαμορφωθεί ως εξής:
1. Λιντς 45 βαθμούς, 2. Μάντσεστερ Σίτι 45 β., 3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 45 β., 4. Λίβερπουλ 43 β.
Σε εκείνο το συναρπαστικό πρωτάθλημα η τελική βαθμολογία την 42η αγωνιστική ήταν:
1. Μάντσεστερ Σίτι 58 β., 2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 56 β., 3. Λίβερπουλ 55 β., 4. Λιντς 53 β.
Μνημειώδες ματς!
Την επόμενη μέρα από το ντέρμπι του Μάντσεστερ, πριν από 44 χρόνια, έγραφε η Daily Mail: «Είναι μια από τις πιο μνημειώδεις συναντήσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες».
Οι ομοιότητες και οι διαφορές
Βλέπω πως ο αγγλικός Τύπος παραλληλίζει πάρα πολύ το σημερινό ντέρμπι με εκείνο του 1968. Κάτι λογικό, αφού και τώρα η διαφορά των δυο ομάδων είναι μια νίκη, όπως και τότε, με την Γιουνάιτεντ να προπορεύεται πάλι.
Απλά, αυτή τη φορά ο αγώνας έχει γηπεδούχο την Σίτι, ενώ τα περιθώρια για να ρεφάρουν οι δυο ομάδες κάποιες από τις απώλειες, είναι σαφώς λιγότερα απ’ ό,τι τότε. Η έκβαση, δηλαδή, του ντέρμπι απόψε θα είναι σίγουρα πιο καθοριστική.
Οι παλιοί θυμούνται…
Μου έκαναν εντύπωση κάποια πράγματα που διάβασα στις αγγλικές εφημερίδες πριν λίγο από πρωταγωνιστές του τότε. Άλλες εποχές… Και συγκεκριμένα οι κουβέντες είναι του Μάικ Σάμερμπι από την Σίτι και του Άλεξ Στέπνι από την Γιουνάιτεντ. Και οι δυο είχαν αγωνιστεί στο ντέρμπι του 1968.
Λέει ο 69χρονος παλαίμαχος εξτρέμ της Σίτι, Μάικ Σάμερμπι σε ένα σημείο: «Τότε τα ματς ήταν συγκλονιστικά γιατί και οι δυο ομάδες έπαιζαν πάντα πολύ επιθετικά. Εκείνο το ντέρμπι παίχτηκε μπροστά σε 63.000 θεατές, οι οποίοι πλήρωσαν από 5 σελίνια (!) για ένα εισιτήριο. Κάθε παιχνίδι το προσεγγίζαμε επαγγελματικά, αλλά τα ντέρμπι στο Μάντσεστερ ήταν πολύ πιο έντονα. Μετά από κάθε ντέρμπι ο ένας οπαδός πήγαινε στη δουλειά του χαμογελαστός, ενώ ο ηττημένος με πεσμένα τα μούτρα».
Ποιο ροτέισον;
Ο επίσης 69χρονος βετεράνος γκολκίπερ Στέπνι της Γιουνάιτεντ γυρνάει πίσω τις μνήμες του:
«Δεν ήταν όπως τώρα. Δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και συνδρομητικά κανάλια. Όλη η πόλη μαζευόταν στο γήπεδο και οι παίκτες κάναμε τα πάντα για τη νίκη. Τότε εμείς είχαμε και το μυαλό μας στην Ευρώπη. Η Σίτι, πάντως, ήταν πολύ καλή ομάδα και η νίκη τούς έδωσε φτερά για τον τίτλο. Από την πλευρά μας δεν μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε. Αντίθετα με την σημερινή εποχή, δεν χρησιμοποιούνταν τότε άλλοι παίκτες στη μια διοργάνωση κι άλλοι στην π.χ. ευρωπαϊκή, ώστε να ξεκουραζόμαστε λίγο. Είχαμε μόνο 15 ποδοσφαιριστές α’ γραμμής για όλες τις διοργανώσεις. Οι ίδιοι παίκτες αγωνίζονταν παντού».
Ο κουμπάρος Τζορτζ Μπεστ!
Και οι δυο ποδοσφαιριστές θυμούνται ότι οι σχέσεις μεταξύ των «αντίπαλων» παικτών ήταν τότε άριστες. Συγκεκριμένα λέει ο Σάμερμπι: «Ο Τζόρτζ Μπεστ ήταν ο κουμπάρος στον γάμο μου, στον οποίο παραβρέθηκαν ακόμα εφτά παίκτες της Γιουνάιτεντ. Ακόμα και τώρα βρισκόμαστε μερικοί και κάνουμε παρέα, άσχετα με το τι φανέλα φορούσαμε».
Τι πριμ το 1968;
Θέλετε και κάτι ακόμα, έτσι για φινάλε, αφού υπάρχει κοντράστ με το σήμερα; Ξέρετε τι πριμ πήραν οι ποδοσφαιριστές της Σίτι για την κατάκτηση του τίτλου το 1968; Από 50 λίρες ο καθένας!
Σήμερα, αν καταφέρουν να κάνουν το ίδιοι οι νυν ποδοσφαιριστές, θα κολυμπήσουν στο χρυσάφι με τόσα πετροδόλαρα που υπάρχουν στην Σίτι. Κάτι που, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο, κι εννοώ να πάρει τον τίτλο η φιλόδοξη Σίτι, αφού η έμπειρη Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον παραμένει διψασμένη κι εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά στην βαθμολογία.
Ένα είναι το σίγουρο. Οι Εγγλέζοι είδαν με κομμένη την ανάσα εκείνο το ντέρμπι του 1968. Έτσι κι απόψε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι σε όλη τη γη θα παρακολουθήσουν με την ίδια αγωνία και την τωρινή μονομαχία του Μάντσεστερ…

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: