Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Σε σταυροδρόμι ΠΑΟΚ και Αρης!!

Η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την Ελλάδα, ήταν επόμενο να «γεννήσει» πρόσθετα προβλήματα, στις ήδη «λαβωμένες», ΠΑΕ της Super League.
Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Κάθετη πτώση των προϋπολογισμένων εσόδων με αποτέλεσμα την διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» των ΠΑΕ. Ποιες όμως μπήκαν σε αδιέξοδο; Εκείνες που επένδυσαν στην διευρυμένη λαϊκή βάση, φοβούμενες την καπηλεία της δυναμικής της ομάδας από οικονομικά ισχυρούς παράγοντες.
Εν μέρει δεν ήταν άστοχη αυτή η επιλογή καθώς και οι τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής είχαν κακό προηγούμενο από το πέρασμα ισχυρών οικονομικών παραγόντων από τη διοίκηση.
Προσωπικά πιστεύω ότι η εμπλοκή ενός ισχυρού οικονομικού παράγοντα με μία ΠΑΕ δεν αποτελεί κατ? ανάγκη προπομπό κακών μαντάτων, ούτε από την άλλη ότι η απουσία του επενδυτή μαθηματικά οδηγεί στην καταστροφή μία αθλητική ανώνυμη εταιρεία.
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αρκεί και στις δύο περιπτώσεις να προσδιοριστούν τα όρια των κόκκινων γραμμών.
Τα σχήματα λαϊκής βάσης, θεωρητικά αναδύουν υγεία και πολύ… συναίσθημα το οποίο πολλές φορές υποχρεώνει τους προέδρους να πάρουν ακόμη και εσφαλμένες αποφάσεις.
Σε μία εποχή όμως όπου η κάθε ελληνική οικογένεια υποχρεούται να σφίξει το ζωνάρι, μικραίνει ο αριθμός των φίλων των ομάδων που θα βοηθήσουν περιφερειακά (έστω και με την αγορά ενός διαρκείας) την μεγάλη τους αγάπη.
Στο νέο περιβάλλον γίνεται πλέον αναγκαία η δημιουργία διοικητικών σχημάτων στα οποία θα ηγείται ένας οικονομικά ισχυρός παράγοντας.
Κι αυτό είναι το δύσκολο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται πλέον πολλές ομάδες, όπως και οι δύο ιστορικές της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ και ο Αρης.
Η παρουσία του επενδυτή-επιχειρηματία φαντάζει μονόδρομος. Το ζήτημα όμως είναι με ποιους όρους θα πάρει στα χέρια του την ομάδα. Μία άνευ όρων παράδοση συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες σε λίγους μήνες η ομάδα να βρεθεί και πάλι σε αδιέξοδο. Από την άλλη κανείς δεν έρχεται σε μία ομάδα να βάλει ούτε ένα σεντς εάν δεν περιμένει να προκύψουν κάποια οφέλη για τον ίδιο, όχι κατ? ανάγκη οικονομικά.
Εάν τα κύτταρα του συλλόγου αντιμετωπίσουν φοβικά οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση ή με δογματισμό το πιθανότερο είναι η ομάδα να οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στην παρακμή καθώς κουβαλάει χρέη του παρελθόντος. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γεννηθεί μία βιώσιμη λύση η οποία να αποβεί προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Σε καμία όμως περίπτωση οι έχοντες την τελική απόφαση δεν θα πρέπει να πέσουν θύματα εκβιαστικών διλημμάτων. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται προετοιμασία και καθαρές προθέσεις. Στοιχεία τα οποία λογικά όσοι ασχολούνται με τα κοινά θα πρέπει να τα διαθέτουν.

πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: