Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Καθεστώς πλήρους πτώχευσης!

Από χθες το μεσημέρι ο μπασκετικός Αρης πήγε στο Πρωτοδικείο. Από χθες το μεσημέρι έχει λοιπόν διοίκηση Πρωτοδικείου. Γράφει ο Περικλής Στέλλας.
Καθεστώς πλήρους πτώχευσης
Και τυπικά και ουσιαστικά μπήκε στο ψυγείο της εξέλιξης και θα λειτουργεί σε καθεστώς μηχανικής υποστήριξης και πλήρους πτώχευσης.
Το νέο σχήμα για τους «κίτρινους» θα έχει επικεφαλής τον Λευτέρη Αρβανίτη, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τους Θόδωρο Κουρόγλου, Θόδωρο Εμμανουηλίδη, Λάζαρο Πετρομελίδη, Χρήστο Γαλιλαία. Ανθρωποι άφθαρτοι, αλλά με μηδενική οικονομική δυνατότητα. Και να θέλουν δεν μπρούν να στηρίξουν οικονομικά τον Αρη.
Την ίδια στιγμή τι σκέφτεσαι (εάν το σκέφτεσαι); Οτι πριν από λίγα μόλις χρόνια ο Αρης μπήκε με πολιτική παρέμβαση στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και μηδένισε τα χρέη του. Τα μη-δέ-νι-σε. Και σήμερα έχει ένα χρέος που φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Και συγχρόνως αναρωτιέσαι:
Οι άνθρωποι που τον διοικούσαν τόσα χρόνια απλά έκαναν ένα λάθος, πήραν συγχωροχάρτι και αποχωρούν; Καμία εξήγηση, καμία απολογία, κανένα κόστος; Μήπως θα γίνει και κανένα παιχνίδι προς τιμήν τους κιόλας; Ε, μην το αποκλείετε αυτό.
Σημασία έχει ότι ο Αρης δεν έχει από σήμερα καμία προοπτική. Η μοναδική του προοπτική είναι απλά να υπάρχει. Οταν την ίδια στιγμή δεν έχει χρήματα για να αγοράσει ούτε έναν παίκτη των 100.000 ευρώ. Ο κόσμος όσο κι αν θέλει δεν μπορεί να βοηθήσει. Αλλά και πώς μπορείς να απαιτήσεις από τον κόσμο να βοηθήσει, όταν τον κοροϊδεύεις τόσα χρόνια;
Απλά θα θυμίσω πως κάποιοι, με πρώτο τον Γιάννη Δαμιανίδη, είχαν ενοχληθεί όταν οι οργανωμένοι είχαν αποφασίσει να απέχουν λόγω του ανεκδιήγητου Σούμποτιτς. Σήμερα ο Γιάννης Δαμιανίδης, αφού έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο για να προκύψει η διοίκηση Πρωτοδικείου, περνάει στην παραγοντική σύνταξη (στο μπάσκετ, τουλάχιστον, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει αύριο), θα ιδιωτεύσει και πιθανόν να αποφασίσει να γράψει και βιβλίο για την παραγοντική του διαδρομή.
Μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα όμως; Αλλά σε αυτή τη χώρα δεν λογοδοτεί κανένας. Ούτε ένας. Και ο Δαμιανίδης μπορεί να έκανε εγκληματικά λάθη, αλλά προσέφερε και κάτι. Κάποιοι άλλοι όμως που εμφανίζονται υπερασπιστές της Αρειανής ιδέας και πουλάνε Αρειανιλίκι; Οπως ο Σκόρδας και ο Κόντης, ας πούμε; Δεν συμφωνείτε;
Από το μηδέν στην καταδίκη
Ενδεικτικά θα σας πω ότι, με επέμβαση Βενιζέλου, το 2001 ήταν η χρονιά της ειδικής εκκαθάρισης. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού πέρασε μέσα από τον νόμο 2947/2001, γνωστό και ως ολυμπιακό νομοσχέδιο, την πλέον ευεργετική διάταξη στα χρονικά του ελληνικού αθλητισμού.
Τα χρέη γράφτηκαν στο... χιόνι. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ που χρωστούσε 21.182.695 ευρώ σε Δημόσιο και σε τρίτους καθάρισε με 205.000 ευρώ. Η ΚΑΕ Αρης χρωστούσε 9.901.093 και ξόφλησε με 235.000. Η ΠΑΕ Πανιώνιος που χρωστούσε 13.200.000 ευρώ έγινε Νέος Πανιώνιος και ξόφλησε με 400.000 ευρώ.
Και φτάνουμε στο σήμερα και, αν δούμε την εικόνα του μπασκετικού Αρη και του μπασκετικού ΠΑΟΚ, εκείνο που θα συμπεράνεις είναι ότι οι άνθρωποι που διοίκησαν αυτές τις δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν έκαναν απλά λάθη, αλλά εγκλημάτησαν στην κυριολεξία. Αλλά μήπως κλήθηκε να λογοδοτήσει ο Δρόσος ή η αγαπημένη του Ιωάννα Παπαδημητρίου;
Ή κλήθηκε ποτέ να λογοδοτήσει ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής που παρέδωσε εν λευκώ τον μπασκετικό ΠΑΟΚ στον Δρόσο; Οχι βέβαια. Εδώ ακόμη και σήμερα είναι ο μοναδικός υποψήφιος και βέβαιος πάλι πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Εδώ χθες οι άνθρωποι του Αρη παραλίγο να εκφράσουν θερμές ευχαριστίες στον Δαμιανίδη που παραβρέθηκε στο δικαστήριο.
«Εχω κάνει αστικό δικαστήριο στον ΠΑΟΚ. Θέλω τα χρήματά μου»
Ιωάννα Παπαδημητρίου
>> Οταν ένας προπονητής θεωρεί δεδομένο ότι θα μείνει σε μία ομάδα, δεν βγαίνει δημόσια να πει ότι θέλω να μείνουν οι Γκαρσία και Λίνο. Διότι εκφράζει δημόσια την επιλογή του ότι δεν θέλει στην ομάδα τους Χαλκιά, Τσιρίλο, Ιβιτς, Μπαλάφα, Σνάουτσνερ (καλά, εκείνος έφυγε μόνος του) και η συνέχεια μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.
Δηλαδή μπορεί για κάποιους λόγους κάποιος από εκείνους που δεν θέλει να συμφωνήσει με τη διοίκηση και να μείνει στον ΠΑΟΚ. Φαντάζεστε ποιες θα είναι οι σχέσεις του με τον προπονητή; Οταν γνωρίζει ότι δημόσια είχε πει ότι δεν τον θέλει; Οπως δηλαδή έκανε χθες ο Μπόλονι; Γι' αυτό η πρώτη σοβαρή ένδειξη της άσχημης σχέσης και ενδεχόμενου «διαζυγίου» φάνηκε στη χθεσινή (πανέξυπνη από άποψη τακτικής) συνέντευξη Τύπου του Λάσλο Μπόλονι.
Η συνάντηση με τη διοίκηση είναι σήμερα. Για να δούμε. Δεν αποκλείεται βέβαια να γίνει όπως με τον Χιμένεθ στην ΑΕΚ. Να τους... ενώσουν έστω και προσωρινά τα χρήματα του χωρισμού. Τα σενάρια για τους πιθανούς αντικαταστάτες δεν τα βλέπουν στο όνειρό τους οι δημοσιογράφοι, έτσι δεν είναι; Αλλωστε ήδη έμμεσα αλλά σαφέστατα δυο προπονητές έχουν παραδεχθεί ότι έχουν συζητήσει με τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και κάτι άλλο.
Μετά την αναβάθμιση του Παντελή Κωνσταντινίδη στην αντιπροεδρία (αλήθεια, θα συνεχίσει να πληρώνεται και ως αντιπρόεδρος;) προκύπτει και θέση τεχνικού διευθυντή. Κάνω λάθος; Θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα...
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: