Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το ποδόσφαιρο σε μια χώρα ξεχασμένη από τη FIFA!

Αν και η FIFA  ουδέποτε έχει δώσει στη δημοσιότητα τα έσοδα ενός Μουντιάλ, η απάντηση που δίνουν τα στελέχη της όταν βρίσκονται υπό πίεση είναι ότι τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία της χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις υποβαθμισμένες χώρες του κόσμου.
Το ποδόσφαιρο σε μια χώρα ξεχασμένη από τη FIFA
Και η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πακτωλού χρημάτων που αποκομίζει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία επενδύεται σε χώρες κυρίως της Αφρικής με σκοπό να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο και να βελτιωθούν παράλληλα οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών.
Σπάνια όμως γίνονται αναφορές μέσω των ΜΜΕ στις χώρες εκείνες που η πανίσχυρη FIFA είτε έχει ξεχάσει είτε αγνοεί επιδεικτικά. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Κοινοπολιτεία των Βόρειων Μαριάνων Νήσων (Commonwealth of Northern Mariana Islands, CNMI), την ιστορία της οποίας ανέδειξε στην ιστοσελίδα Inbedwithmaradona ο Στιβ Μέναρι, συγγραφέας του βιβλίου Outkasts!The Lands that FIFA forgot.
Η κοινοπολιτεία των Νήσων, που βρίσκεται στα βόρεια του Ειρηνικού ωκεανού, παρέμενε χωρίς εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μέχρι το 2007. Μιας και τα εδάφη της κοινοπολιτείας ελέγχονται από τις ΗΠΑ αρκετοί Αμερικανοί πολίτες ενδέχεται να πάρουν μετάθεση στις νήσους για κάποιο χρονικό διάστημα. Ένας από αυτούς ήταν ο εισαγγελέας Πίτερ Κόλμαν, ο οποίος έχοντας καταφτάσει στην κοινοπολιτεία  με την οικογένεια του, αναζήτησε μια ποδοσφαιρική ομάδα για τον υιό του που είχε μεγάλη αγάπη για το άθλημα.
Ο Κόλμαν άρχισε να οργανώνει στον ελεύθερο του χρόνο αγώνες ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα να ιδρύσει την εθνική ομάδα, η οποία έδωσε το πρώτο της παιχνίδι το 2007. Πέντε χρόνια έχουνε περάσει από τότε παρόλα αυτά οι Νήσοι Μαριάνες παραμένουν στο περιθώριο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Κόλμαν δεν βρίσκεται πλέον στην κοινοπολιτεία, της οποίας όμως η ποδοσφαιρική ομάδα παρουσιάζει άλματα προόδου αν λάβει κανείς υπόψη και το μέγεθος της κοινοπολιτείας.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα κάτω των 14 στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ανατολικής Ασίας πριν από δύο βδομάδες. Το αποτέλεσμα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι η ισοπαλία που απέσπασαν τα πιτσιρίκια της Κοινοπολιτείας απέναντι στην Κίνα. Αν και η Κίνα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μια παραδοσιακή δύναμη στο ποδόσφαιρο, ο πληθυσμός της (1.3 εκατομμύρια) είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων χωρών με μικρές δεξαμενές ταλέντων.
Ο πληθυσμός των 14 νήσων που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Μαριάνων Νήσων ανέρχεται επισήμως στις 440,000 χιλιάδες, για αυτό και η ισοπαλία με τους Κινέζους καταγράφεται ως μεγάλο επίτευγμα. Η εν λόγω ισοπαλία δεν προήλθε σε καμία περίπτωση από εύνοια της τύχης. Ούτε η Μογγολία που βρίσκεται στην 177η θέση στην κατάταξη της FIFA κατάφερε να κερδίσει τις Νήσους, οι οποίες απέσπασαν ισοπαλία 2-2 από άλλη μια μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα.
Οι «Μπλου Αγιούγου» όπως είναι το ψευδώνυμο της εθνικής ομάδας προερχόμενο από τη λέξη που χρησιμοποιείται στην τοπική διάλεκτο Τσαμάρο για να περιγράψουν μια τοπική λιχουδιά, κατέβασαν δύο ομάδες στους αγώνες στο Πεκίνο. Η δεύτερη ομάδα έχασε δύο φορές από τη εθνική ομάδα της γειτονικής Γκουάμ αλλά η πρώτη ομάδα πανηγύρισε δύο νίκες. Η Ταιβάν, στη 169η θέση, ηττήθηκε με 2-0 ενώ το Μακάου, στη 198η θέση της κατάταξης, έχασε με 1-0.
«Με εξέπληξε ευχάριστα η απόδοση και τα αποτελέσματα της εθνικής μας ομάδας κάτω των 14 στο Πεκίνο. Δύο νίκες και δύο ισοπαλίες όντας η νεότερη και μικρότερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην Ασιατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι ένα φανταστικό επίτευγμα», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Σαιπάν Τρίμπιουν  ο Τζέρι Ταν, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Κοινοπολιτείας.
Ο Ταν απέδωσε την επιτυχία της εθνικής ομάδας απέναντι σε ομάδες με σαφώς μεγαλύτερες δεξαμενές ταλέντων και τεράστια οικονομική ενίσχυση από τη FIFA, στο πρωτάθλημα νέων που διοργανώνει η ομοσπονδία δύο φορές το χρόνο. Όλες οι χώρες μέλη της FIFA λαμβάνουν 250,000 δολάρια το χρόνο μέσω του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της ομοσπονδίας. Το 2010 η FIFA έκανε προφανώς μεγάλο τζίρο διότι δεν εξηγείται αλλιώς το μπόνους των 300,000 δολαρίων σε καθένα από τα 208 μέλη της.
Πέρα από την προαναφερθείσα οικονομική βοήθεια υπάρχει και το πρόγραμμα GOAL της FIFA. Πρόκειται για επιχορηγήσεις που δίνονται για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και συνήθως ανέρχονται στα 400,000 δολάρια. Η Γκουάμ, η οποία είναι μέλος της FIFA από το 1996, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τρεις δόσεις του προγράμματος GOAL την τελευταία δεκαετία. Η Γκουάμ ήταν η χώρα που βοήθησε τις Βόρειες Μαριάνες να προσχωρήσουν στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ανατολικής Ασίας, η οποία αποτελεί μέρος της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Το 2010, η FIFA συνέστησε μια ομάδα εργασίας που αφορούσε τα μικρά έθνη. Η ομάδα εργασίας επισκέφτηκε μικρές χώρες που φιλοδοξούσαν να ενταχθούν στην οικογένεια της FIFA. Τα μέλη της επισκέφτηκαν περιοχές όπως το Τουβαλού και το Τζέρσεϋ αλλά αγνόησαν τις Βόρειες Μαριάνες.
Τον Ιούλιο η εθνική ομάδα θα λάβει μέρος στους προκριματικούς αγώνες για το πρωτάθλημα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ανατολικής Ασίας. Την τελευταία φορά που είχαν συμμετάσχει γνώρισαν τρεις ήττες σε τρεις αγώνες. Αυτή τη φορά ο Ταν ελπίζει σε μια νίκη για να βελτιωθεί η θέση της χώρας του στην Ασιατική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Και όπως απέδειξαν τα σχολιαρόπαιδα των Βόρειων Μαριάνων α η άγνοια που έχει επιδείξει η FIFA δεν έχει αποτελέσει εμπόδιο στην επιτυχία τους.

πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: