Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

"Βουνό" για ΑΕΚ-ΠΑΟ, σύμφωνα με την UEFA!!

Για τον μέσο Ελληνα φίλαθλο αλλά και για τον Τύπο της χώρας, που έχουν συνηθίσει κάτι να γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή, ούτε ο ΠΑΟ ούτε η ΑΕΚ θα στερηθούν τελικά την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Γράφει ο Ανδρέας Δημάτος.
"Βουνό" για ΑΕΚ-ΠΑΟ, σύμφωνα με την UEFA!
Στους διαδρόμους της UEFA, πάντως, έχουν τσεκάρει τη βαθμολογία του πρωταθλήματος της Super League και έχουν δει τα ονόματα του πέμπτου Αστέρα Τρίπολης και του έκτου Λεβαδειακού. Η εκτίμηση που δεδομένα υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι ότι κυρίως η ΑΕΚ αλλά και ο Παναθηναϊκός πολύ δύσκολα θα ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου πρώτα η ΕΠΟ και μετά η επιτροπή της UEFA να ανάψουν το «πράσινο φως» για να μετάσχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα της νέας σεζόν.
Η ΑΕΚ έχει αμαρτωλό παρελθόν, βεβαρημένο ιστορικό, σημαντικό ύψος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, κανένα πλάνο βιωσιμότητας, ενώ δεν έχει καν εξασφαλίσει το χαρτί της φορολογικής ενημερότητας προκειμένου να προχωρήσει και στα υπόλοιπα. Προσωπική εκτίμηση αποτελεί ότι ο Ντέμης Νικολαΐδης δεν έχει κανένα λόγο να τρέξει μήπως προλάβει το θαύμα και ότι έχει ήδη συμβιβαστεί με ένα πλάνο εξυγίανσης που δεν περιλαμβάνει και το Γιουρόπα Λιγκ στις υποχρεώσεις της ΑΕΚ.
Από την άλλη πλευρά, η UEFA για τον πιο αξιόπιστο Παναθηναϊκό έχει στα χέρια της τη λίστα με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Μία λίστα πολύ μεγάλη που περιλαμβάνει οφειλές και σε παίκτες όπως ο Φερνάντες, που ακόμα και φανατικοί φίλοι της ομάδας έχουν ξεχάσει ότι φόρεσε τη φανέλα της ομάδας τους.
Το σκεπτικό των υπευθύνων αδειοδότησης της UEFA, πέρα από την αισιοδοξία που καλλιεργούν μέσω του Τύπου οι άνθρωποι και της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, είναι εξαιρετικά απλό: «Οι δύο αυτές ομάδες είχαν πρόβλημα με την περσινή τους αδειοδότηση και δεν κατάφεραν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τις 30 του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Πήραν χρόνο μέχρι το τέλος του έτους και πάλι δεν ήταν ΟΚ. Κλήθηκαν σε απολογία τον Φεβρουάριο και δεν ήταν ΟΚ. Πήραν παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου και δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν όλα τα περσινά. Πώς θα είναι εντάξει μέχρι τις 30 Ιουνίου και για τα περσινά και για τα φετινά και με πλάνο βιωσιμότητας για τη νέα σεζόν;».
Οι δύο ομάδες στην ουσία τελούν υπό τιμωρία από την UEFA για τα περσινά. Μία τιμωρία που δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά είναι δεδομένο ότι από πλευράς UEFA έχει δοθεί πίστωση χρόνου με την επίφαση ότι ακόμα δεν έχει συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση το financial control panel προκειμένου να αποφανθεί αν οι ΠΑΟ και ΑΕΚ έχουν ξεμπερδέψει με τις παλιές αμαρτίες τους, πριν ασχοληθεί με τις καινούργιες...
Υπό αυτό το πρίσμα είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται και από τον Παναθηναϊκό και από την ΑΕΚ «ζεστό» χρήμα προκειμένου έστω και σε δεύτερο βαθμό η ΕΠΟ να δώσει άδεια και να γνωμοδοτήσει θετικά προς την UEFA ώστε να τσεκάρει και τις προϋποθέσεις του financial fair play μετά το licensing... H EΠΟ είναι ήδη εκτεθειμένη για τη φετινή αδειοδότηση τριών ομάδων που λίγους μήνες μετά κλήθηκαν σε απολογία από την UEFA. Οπότε;
Οι τρικλοποδιές του Αλαφούζου
Για τρικλοποδιές από αντιπάλους στο θέμα του δανείου για τον Παναθηναϊκό, που «έκοψε» η Εθνική Τράπεζα, κάνει λόγο ο Γιάννης Αλαφούζος. Υπάρχει, όμως, Ελληνας που στην τωρινή συγκυρία θα θεωρούσε λογική την εκταμίευση ποσού ύψους 5 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της σε ποδοσφαιριστές;
Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει αφήσει υπονοούμενα και κατά της ΕΠΟ ότι δεν έχει συνδράμει τον Παναθηναϊκό στην UEFA για το θέμα της αδειοδότησης. Το ζητούμενο είναι τι θα μπορούσε να κάνει ο Πιλάβιος υπέρ του Παναθηναϊκού που δεν θα έπληττε τις ομάδες που θα αδικηθούν από τη χαριστική του αδειοδότηση. Οχι μόνο οι... κάτω, αλλά και η πάνω! Και εδώ δεν μιλάμε για ένα οφσάιντ...
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: