Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τσιώλης: «Και πώς να φύγω»;

Τσιώλης: «Και πώς να φύγω»;
Το πολυπόθητο «ναι» ειπώθηκε από τον Σάκη Τσιώλη και έτσι ο έμπειρος τεχνικός θα παραμείνει και τη νέα σεζόν στην ομάδα του Αστέρα Τρίπολης. Μια μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της ομάδας της Αρκαδίας, ο Καρδιτσιώτης τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε για τα ζητήματα που «τρέχουν» στην ομάδα, για το ρόστερ της επόμενης περιόδου, αλλά και για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Αστέρας στο Europa League.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης:

Τι περιλαμβάνει η επόμενη ημέρα μετά την οριστικοποίηση της συνεργασίας: «Να μιλήσω λίγο όσον αφορά την ανανέωση. Ήταν ένα θέμα το οποίο έτσι και αλλιώς ήταν πολύ κοντά. Πρώτα από όλα για αυτά που ζήσαμε με την ομάδα, είχαμε μια άψογη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες αλλά και με τον κόσμο κυρίως. Ήταν επιθυμία όλων να συνεχιστεί η συνεργασία και αυτό έγινε. Ένας σοβαρός λόγος ήταν η επιτυχία που είχε η ομάδα όσον αφορά σε αυτό το διάστημα που ήμουν κοντά της. Τώρα όσον αφορά τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο και από την Τρίτη και την Τετάρτη και μετά θα είμαι στην διάθεση σας για να μιλήσουμε για το νέο σχεδιασμό για τη νέα χρονιά».

Μπορούμε να πούμε κόουτς για την νέα χρονιά ότι ο Αστέρας Τρίπολης, δεν θα ξεκινήσει από την πρώτη αγωνιστική να σκέφτεται την παραμονή αλλά να κοιτάξει και λίγο πιο ψηλά: «Κοιτάξτε αυτός ήταν και ένας λόγος που όταν ήρθα στον Αστέρα είδα ότι οι δυνατότητες που έχει αυτή η ομάδα, η οργάνωση που έχει, η δυναμική που πηγάζει από τους ιδιοκτήτες της ομάδος, νομίζω ότι έχει τις προϋποθέσεις η ομάδα να κοιτάει πράγματα περισσότερα. Αλλά νομίζω ότι και με οδηγό πλέον την περσινή σεζόν και τη θέση της ομάδας, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα».

Ο Αστέρας τερμάτισε στην 6η θέση στην καλύτερη μέχρι στιγμής της ιστορίας του: «Βέβαια και όπως έδειξαν τα πράγματα η ομάδα έφτασε στα ημιτελικά και θα μπορούσε να συμμετέχει στα τελικά του Κυπέλλου, να διεκδικήσει την έξοδο στην Ευρώπη αλλά και να συμμετέχει στα play-off. Εκεί θα μπορούσε επίσης η ομάδα να ήταν μέσα και να διεκδικεί κάτι πολύ σημαντικό».

Τι ήταν αυτό που σας κράτησε στην Τρίπολη: «Υπήρχε πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση, με την οργάνωση που είχε η ομάδα, και με όλους αυτούς που είχαν να κάνουν με το προσωπικό τμήμα και κυρίως κάτι άλλο που είχε να κάνει πολύ σημαντικό ρόλο είχε να κάνει με θέληση και του κόσμου και την επιθυμία στο να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία».

Για τις υπόλοιπες προτάσεις που είχε: «Δεν ξέρω αν έπαιξαν άλλα τέτοια θέματα. Ένας επαγγελματίας προπονητής όταν είναι ικανοποιημένος από την συνεργασία που είχε, πάντα νομίζω ότι πρέπει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια. Γιατί τώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορείς να στέκεσαι 6 μήνες, ένα χρόνο χωρίς να προσφέρεις. Νομίζω ότι έχεις όλες τις προϋποθέσεις να ολοκληρώσουμε την δουλειά μας. Και αυτή η συνεργασία λοιπόν έγινε».

Για το αν προετοιμασμένος για την πιθανότητα να παίξει ο Αστέρας Τρίπολης την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη και αν συμβεί αυτό είναι πιθανό να ξεκινήσει η προετοιμασία του νωρίς-νωρίς και να παίξει αγώνες μέσα στον Ιούλιο. «Βεβαίως η ομάδα έχει προγραμματίσει κι αν ακόμα γίνει αυτό, υπάρχει ένας σχεδιασμός γύρω από την ομάδα. Νομίζω ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει το πρόγραμμα ώστε η ομάδα να μπει σε αυτή τη διαδικασία ακόμα και τόσο νωρίς».

Μπορούμε να μιλήσουμε και με ημερομηνίες; Δηλαδή είσαι έτοιμος να μας πεις πότε θα φύγουν οι ποδοσφαιριστές για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και το πότε θα επιστρέψουν και στα δύο ενδεχόμενα: «Οι ημερομηνίες λένε ότι μέσα στο πρόγραμμα, όπου θα πρέπει να είμαστε πιο ενήμεροι για το θέμα αυτό, προς το τέλος της άλλης εβδομάδος, ο βασικός κορμός της ομάδας θα αποχωρήσει για τις άδειες του με την προοπτική ότι σε ένα μήνα το πολύ, θα γυρίσουν πίσω στις 10 Ιουνίου για να ξεκινήσει η προετοιμασία έτσι ώστε στις 8-10 Ιουλίου να είναι έτοιμη να παίξει το πρώτο παιχνίδι».

Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα όπως είναι φυσιολογικό, θα στηριχθεί στον βασικό κορμό στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια αν τελικά αγωνιστεί στο Europa League: «Σίγουρα γιατί πλέον τώρα και τα παιδιά είναι προετοιμασμένα προς αυτή την κατεύθυνση και η χρονική διάρκεια που παίρνουν την άδεια τους έχει σαν ορίζοντα αυτό. Και είναι σε μια φάση που βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση η ομάδα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι ο βασικός κορμός είναι έτοιμος για την χρονική διάρκεια για όσο χρειαστεί να συμμετέχουμε στα Κύπελλα Ευρώπης. Τώρα αν είναι να μπαίνεις σε μια διαδικασία για να σκέφτεσαι κάτι μεγαλύτερο, θα έλεγα ότι στην Ελλάδα, ποιος διαθέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις από τον Αστέρα; Μόνο θέμα είναι η προσέλευση του κόσμου».

Την οποία φαντάζομαι ότι είναι ένα στοίχημα που θέλεις να κερδίσεις γιατί και με τον Ατρόμητο το γήπεδο ήταν γεμάτο. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό: «Σίγουρα αυτό το δείγμα που είχαμε με την προσέλευση του κόσμου, στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί θα πρέπει να στηρίξουμε την ομάδα και όλη αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από αυτούς τους ανθρώπους και τους ιδιοκτήτες της ομάδας. Νομίζω ότι η ομάδα αποδεικνύει μέρα με την ημέρα ότι αξίζει αυτή την προσοχή και την προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο. Εξάλλου στο να φτιάξουμε μια ομάδα που να έχει υψηλούς στόχους , δεν μπορεί να γίνει χωρίς την προσέλευση των φιλάθλων, όσο κι αν προσπαθείς κάποια στιγμή θα κουραστείς. Εκτός από αυτό που έγινε στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, για την συνέχεια πάντα πρέπει και εμείς σε κάθε αγωνιστική να πείθουμε τον κόσμο ότι αξίζει να έρθει να στηρίξει την ομάδα. Μια και είμαστε σε πολιτική κατάσταση και ο καιρός το επιτρέπει με τις εκλογές και όλα αυτά, θέλω να πω ότι ο Αστέρας Τρίπολης είναι ο πιο άξιος εκπρόσωπος της πόλης και του Νομού Αρκαδίας σαν πολιτιστικό γεγονός. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ δυνατό, ίσως το δυνατότερο κομμάτι. Πρέπει όλοι να πάμε και να ακουμπήσουμε σε αυτή την ομάδα».

Έτσι και αλλιώς ο Αστέρας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος ολόκληρης της Πελοποννήσου στην Super League: «Ναι σωστά δεν είναι μόνο της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Πόσο περισσότερο όταν τελικά μπορέσουμε και να συμμετέχουμε στα Κύπελλα Ευρώπης».

Για το γεγονός ότι ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υποψήφιος στους καλύτερους προπονητές της χρονιάς: «Πραγματικά είναι κάτι πολύ σημαντικό για ένα επαγγελματία προπονητή ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να είμαι υποψήφιος στους καλύτερους της χρονιάς. Θα έλεγα ότι δικαιολογημένα γιατί και ο Αστέρας Τρίπολης μου έδωσε την δυνατότητα να είμαι πια ανάμεσα στους υποψήφιους τώρα μέσα από την απόδοση και από όλη αυτή την προσπάθεια που έχει κάνει η ομάδα. Αυτό προσπαθώ να περάσω και στους παίκτες, όπως ήταν και ο Ναβάρο ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες».

Νομίζω ότι είναι αδικία για τον Αστέρα να μην έχει και δεύτερο ποδοσφαιριστή: «Συμφωνώ απόλυτα όπως και για το καλύτερο γκολ, γιατί μπήκαν και σπουδαία γκολ και θεαματικά γκολ αλλά ξέρεις καμιά φορά γίνονται πάντα τις κρίνουν άλλοι αυτές τις επιλογές όσον αφορά τα καλύτερα γκολ. Δεν θέλω να το σχολιάσω».

Για το αν συμφωνεί με το σκετσάκι που το αφιέρωσε κάποιος κατά την διάρκεια της χθεσινής βραδιάς, στον πάγκο του Άρη την μία και στον πάγκο του Αστέρα από την άλλη. Από την μία να κρατάει το κεφάλι του και από την άλλη να χειροκροτάει. «Βέβαια. Πρώτα από όλα το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι και ψυχαγωγικό. Ήταν πάρα πολύ καλή η ατάκα η χθεσινή. Εγώ θέλω να πω ότι για παράδειγμα ίσως αδικήθηκε η πορεία μου στον Άρη, γιατί οι πρώτοι 4 μήνες ήταν καταπληκτικοί».

Μετά χάλασε η πορεία με τους τραυματισμούς που προέκυψαν: «Πολύ σωστά, πολύ σωστά γιατί με τα παιχνίδια όπως ήρθαν στην συνέχεια, ήταν λάθος εκεί πέρα. Και βέβαια όσον αφορά την παραμονή του Αστέρα Τρίπολης. Το σημαντικό ήταν αυτό ότι η ομάδα εκπροσωπήθηκε και από τον κ. Μποροβήλο ως αναπληρωτή πρόεδρο της Super League, και είχε πολύ χρώμα Αστέρα στην γιορτή της Σούπερ Λίγκα, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα μας».

Φαντάζομαι ότι πολύς κόσμος έσφιξε το χέρι. Είναι και αυτό μια αναγνώριση. Έτσι δεν είναι:
«Σίγουρα κάποια στιγμή ένιωσα και μια αίσθηση ικανοποίησης ότι επιβραβεύεται η δουλειά σου. Όταν είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σίγουρα αρχίζεις και πατάς ακόμα καλύτερα στα πόδια σου. Βλέπεις τα πράγματα πολύ διαφορετικά από πιο πριν. Βλέπεις στα μάτια τους την ικανοποίηση ότι σου σφίγγουν το χέρι. Αυτή είναι η αναγνώριση που λαμβάνω».

Θα έλεγα κόουτς να μιλήσουμε συνολικά για το ελληνικό πρωτάθλημα. Έχω την αίσθηση ότι το φετινό πρωτάθλημα δεν ήταν τόσο δυνατό όσο τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρω αν υπάρχει ο ίδιος φόβος, όσο όμως περνάει ο καιρός και με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, και με το γεγονός ότι λίγες είναι οι οικονομικά υγιείς ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, ίσως η ποιότητα να πέφτει. «Κοίταξε αν δεις φέτος το ελληνικό πρωτάθλημα, βεβαίως είχε δύο σκέλη. Το πρώτο με τις τόσες διακοπές, τα τόσα προβλήματα που είχαμε στο πρωτάθλημα είχαμε ένα έτσι πολύ μέτριο ποδόσφαιρο. Στον δεύτερο γύρο σίγουρα τα πράγματα ήταν καλύτερα, είχαμε βελτίωση σε πολλούς τομείς και η πορεία ήταν ακόμα καλύτερη στον δεύτερο γύρο. Για τις ομάδες θα έλεγα ότι όταν έχεις μια ομάδα η οποία έχει κάνει τον προγραμματισμό της, ένα νοικοκυριό όσον αφορά τα οικονομικά σου, δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζει τόσα μεγάλα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι ομάδες από τα χρέη τους. Αυτές είναι οι αμαρτίες που πληρώνουν. Βέβαια δόξα τω Θεώ, η ομάδα η δικιά μας δεν χρωστάει πουθενά».

Σωστά. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζουν προβλήματα ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ίσως ο ΠΑΟΚ, ο Άρης. Δηλαδή ομάδες με πολύ μεγάλη δυναμική. «Είναι βεβαίως. Δεν μπορώ έτσι να το εξηγήσω Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Να γίνει η κατάσταση λίγο πιο ξεκάθαρη. Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι αμαρτίες του παρελθόντος, σε αυτές τις ομάδες για να ξεκινήσουμε ένα πρωτάθλημα επιτέλους χωρίς διακοπεί κλπ».

Για την Εθνική… «Σίγουρα η παρουσία ξανά του Σάντος, είναι ένα δυνατό χαρτί γιατί γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Άρα νομίζω ότι η επιλογή ενός ανθρώπου που έχει περάσει από πάρα πολλές ομάδες, έχει βγει έξω αλλά και το ότι ο προπονητής αυτός έχει επιτυχίες από όπου έχει περάσει, νομίζω ότι είναι ένα κίνητρο για την ομάδα που θα πάει και θα συμμετάσχει σε αυτή την διοργάνωση. Αυτό είναι θετικό. Το άλλο είναι ότι αυτή την στιγμή, είναι όπως είπα και πριν μια πάρα πολύ καλή βελτίωση του ποδοσφαίρου. Πάρα πολλά παιδιά παίζουν στο εξωτερικό και τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, νομίζω ότι είναι σε μια πολύ καλή και ικανοποιητική κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι αν μη τι άλλο σε αυτή την πρώτη φάση του τουρνουά η Εθνική θα μπορέσει να έχει καλή απόδοση και να περάσουμε βέβαια στην επόμενη φάση».

Θα ταξιδέψεις στην Πολωνία κόουτς: «Αν δεν έχω κάποιες υποχρεώσεις όπως είπα και πριν σίγουρα θα πάω. Μακάρι να μπορέσει η ομάδα μας να συμμετέχει στα Κύπελλα Ευρώπης και ας την βλέπω από την τηλεόραση».

Θα ήθελες να μας πεις κάποιον ποδοσφαιριστή που θα ήθελες να τον έχεις στον Αστέρα; «Ε, κοίταξε για να πω ποιον παίκτη θα ήθελα να έχω στην ομάδα, θα πρέπει να δω ποιος θα αποχωρήσει από την ομάδα. Αλλά αν φύγει φορ, θα ήθελα να πάρω τον Μιραλάς ας πούμε... (γέλια). Όπως σας είπα ο σχεδιασμός ξεκινά από την Τρίτη. Έχουμε δόξα τω Θεώ τον χρόνο να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές».

Να ευχηθούμε λοιπόν τα καλύτερα και για την νέα σεζόν: «Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, τους ιδιοκτήτες, τον κ. Μπάκο, τους αδερφούς Μποροβήλου, για την εμπιστοσύνη τους, την εκτίμηση τους να συνεχίσω στην ομάδα, τον κόσμο για την αγάπη τους, για όλη αυτή την εκτίμηση που δείχνουν και θα ήθελα πραγματικά να δώσω μια ευχή και μια υπόσχεση στους φίλους της ομάδας. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και αν μη τι άλλο θα προσπαθήσουμε να βάλουμε όσο ψηλότερα μπορούμε από την χρονιά που πέρασε.

Όλη αυτή η κίνηση και η επιθυμία να παραμείνω στην ομάδα από τον κόσμο, Θα ήθελα πραγματικά να το δείξει με την προσέλευση του στο γήπεδο, αυτή την σεζόν. Εμείς σίγουρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο επιθετική την ομάδα, πιο καλύτερη, θα τους χρειαστούμε να είναι στο γήπεδο μαζί μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: