Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Κάλλιο… αργά παρά ποτέ!!

Κάλλιο… αργά παρά ποτέ!
«Τελικούς» στο πρωτάθλημα έχουν παίξει.

Λιγκ Καπ έχουν διεκδικήσει.

Μέχρι και σεντόνι του Champions League έχουν κουνήσει μαζί!

Την πιο παραδοσιακή κούπα, όμως, ποτέ δεν την έχουν… τραβήξει από τ’ αυτιά!

Στον τελικό που θα ξεκινήσει πιο αργά από κάθε άλλο στην ιστορία (19:15), Λίβερπουλ και Τσέλσι διεκδικούν για πρώτη φορά η μια απέναντι στην άλλη το Κύπελλο Αγγλίας.

Και το sport-fm.gr εντυπωσιάζεται από το πόσες μεγάλες στιγμές έχουν ζήσει μεμονωμένα οι πρωταγωνιστές τους στον θεσμό…


Τσέλσι και Λίβερπουλ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, με μόλις μια κατάκτηση να χωρίζει τις δύο ομάδες. Η ομάδα του Νταλγκλίς έχει κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο επτά φορές σε 13 τελικούς, ενώ οι Λονδρέζοι από την άλλη έχουν έξι κατακτήσεις σε 10.

Ας δούμε, όμως, τους αριθμούς, αλλά και τις σπουδαίες στιγμές ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών του τελικού που θα γίνει στο Γουέμπλεϊ το Σάββατο το απόγευμα, στις 19:15 ώρα Ελλάδος…

Σε ασυνήθιστη ώρα

Ο τελικός αυτός έχει ιδιαιτερότητα πρώτα απ’ όλα με την ώρα έναρξης του, μιας και είναι εκείνος που θ’ αρχίσει αργότερα από κάθε άλλον στην ιστορία. Ο πρώτος τελικός της ιστορίας είχε διεξαχθεί στις 11 τοπική ώρα, στις 16 Μαρτίου του 1872, ανάμεσα στους Γουόντερερς και τους Ρόγιαλ Εντζινίερς, στο Κένινγκτον Όβαλ.

Αυτό συνέβη γιατί πολλοί από τους φιλάθλους, ήθελαν να προλάβουν αργότερα έναν σπουδαίο κωπηλατικό αγώνα, στον Τάμεση και γι’ αυτό τον λόγο ο πρώτος τελικός είχε αρχίσει τόσο νωρίς. Η καθιερωμένη ώρα, ήταν η 3 τοπική (πέντε Ελλάδος) το Σάββατο, αλλά αυτή τη φορά ο τελικός θ’ αρχίσει στις 17:15 τοπική ώρα.

Ο άνθρωπος των τελικών

Η Τσέλσι έχει στον πάγκο, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο, ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον θεσμό. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο έχει σκοράρει σε δύο νικηφόρους τελικούς των «μπλε». Είναι ο άνθρωπος που το 1997 απέναντι στη Μίντλεσμπρο σημείωσε το γρηγορότερο τέρμα στην ιστορία των τελικών του θεσμού, μόλις 43 δεύτερα μετά την σέντρα.

Επίσης, είναι ο τελευταίος που σκόραρε σε τελικό στο παλιό Γουέμπλεϊ το 2000 απέναντι στην Άστον Βίλα. Ο Ντι Ματέο μπορεί να γίνει ο τρίτος διαφορετικός Ιταλός κόουτς που σε ισάριθμα χρόνια θα κερδίσει το Κύπελλο στην Αγγλία, μετά τον Αντσελότι το 2010 και τον Μαντσίνι πέρσι. Αν τα καταφέρει θα είναι ο 3ος για τον σύλλογο και 4ος συνολικά Ιταλός που θα έχει κατακτήσει τον τίτλο στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό.

Το γκολ του Ντι Ματέο στον τελικό του 1997 με τη Μίντλεσμπρο



Όσο για τον Νταλγκλίς, κατέκτησε το τρόπαιο το 1986 ως παίκτης-προπονητής και ως προπονητής το 1989, με αντίπαλο και στις δύο περιπτώσεις την συμπολίτισσα Έβερτον.

Πολυνίκης ο Κόουλ

Ο Άσλεϊ Κόουλ είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει τα περισσότερα Κύπελλα Αγγλίας από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή. Έχει κατακτήσει τρεις φορές την κούπα με την Άρσεναλ και ισάριθμες με την Τσέλσι, έχοντας έναν αριθμό συνολικά έξι Κυπέλλων.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι επίσης ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με τελικούς, αφού έχει σκοράρει τρεις φορές σε τέτοια ματς. Πάντως, το ρεκόρ σκοραρίσματος κρατάει μια μεγάλη δόξα της Λίβερπουλ ο Ίαν Ρας, που είναι αρχισκόρερ σε τελικούς με πέντε τέρματα. Από την άλλη, ο Στίβεν Τζέραρντ είχε σημειώσει δύο τέρματα στον τελικό του 2006 με την Γουέστ Χαμ που κρίθηκε υπέρ της Λίβερπουλ στα πέναλτι, μετά το 3-3 της κανονικής διάρκειας που έμεινε και στην παράταση.

Το γκολ του Ντρογκμπά που έκρινε τον τελικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2007



Το γκολ του Ντρογκμπά στον τελικό με την Έβερτον το 2009



Το γκολ του Ντρογκμπά στον τελικό με την Πόρτσμουθ το 2010



Τα highlights του συγκλονιστικού τελικού Λίβερπουλ-Γουέστ Χαμ 3-3 (3-1 πεν) με δύο υπέροχα γκολ του Τζέραρντ το 2006





πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: