Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η μεγάλη ευκαιρία του Αλαφούζου, δηλαδή του Παναθηναϊκού!

Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του Παναθηναϊκού που ένας επιχειρηματίας –δηλωμένος οπαδός του– επιχειρεί να δημιουργήσει και να εξελίξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επιβίωση και την ανασυγκρότηση της ΠΑΕ, δηλαδή ένα πλάνο που δεν θα δώσει απλώς μια σιγουριά παράτασης ζωής σε μια προβληματική εταιρεία, αλλά και μια βάσιμη ελπίδα προοπτικής και μάλιστα ίσως και ευημερίας. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Η μεγάλη ευκαιρία του Αλαφούζου, δηλαδή του Παναθηναϊκού
Η γενική αίσθηση κατά την εκκίνηση της προσπάθειας του Γιάννη Αλαφούζου, τον καιρό της πρώτης διαρροής, δεν ήταν ενθαρρυντική. «Πολύ καλό, αλλά μάλλον ουτοπικό», γράφτηκε αρχικώς στην ούγια αυτού του εγχειρήματος. Μέχρι που, με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να γίνονται γνωστά τα εργαλεία και η μέθοδος εκπόνησης αυτού του σχεδίου. Μέχρι τότε που αρχίσαμε να μαθαίνουμε για την έρευνα στην κοινωνία των φίλων του Παναθηναϊκού για την ανίχνευση των προθέσεων των μελών της να υποστηρίξουν οικονομικά, εμπράκτως, μια προσπάθεια στήριξης της ΠΑΕ από τον κόσμο του «τριφυλλιού». Τα πρώτα στοιχεία, τα οποία δημιούργησαν την εντύπωση ότι αυτή είναι μια «επαγγελματική» απόπειρα, σε συνδυασμό με το κλίμα που διαμορφώθηκε μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει κανένας «λεφτάς» ενδιαφερόμενος για να πάρει τις μετοχές και να καλύψει αμέσως τις ζημιές, ανέδειξαν την προσπάθεια του Αλαφούζου σε μοναδική ελπίδα για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Δεν έχω ιδέα για την κατάληξη αυτής της προσπάθειας. Δεν είναι, σήμερα, το αντικείμενο του προβληματισμού που αναπτύσσω. Προτού παρουσιάσει το αποτέλεσμα του εγχειρήματός του, ο Αλαφούζος έχει την ευκαιρία να κάνει ένα πολύ μεγάλο καλό στον Παναθηναϊκό: να του πει, του Παναθηναϊκού, την αλήθεια για αυτό το διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ Βαρδινογιάννη - Βγενόπουλου, όλο αυτό το power game που έχει τσακίσει, ξενερώσει την πλατιά μάζα των οπαδών του ΠΑΟ. Διότι αυτός ναι, είναι ένας καλός διαιτητής. Ενας «ουδέτερος». Κι ας είχε «βγενοπουλικό» παρελθόν, λόγω συμμετοχής στην ΠΕΚ του «Mr MIG». Είναι πολύ μεγάλη υπηρεσία αυτή που μπορεί να προσφέρει ο Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό, με τη διήγηση της ιστορίας των τελευταίων εβδομάδων, διότι μέσα από αυτή θα λυθούν πολλές απορίες και θα απαντηθούν πολλές ερωτήσεις που σχετίζονται με τις προθέσεις των δύο παικτών απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Οχι, με αυτή την πράξη ο Αλαφούζος δεν θα λύσει το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα βοηθήσει όμως αφάνταστα στην αντίληψη, στην κατανόηση αυτού του προβλήματος. Διότι μέσα από τη δική του διήγηση ο κόσμος θα καταλάβει αν Βαρδινογιάννης και Βγενόπουλος θέλουν ή όχι να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να ορθοποδήσει και τι είναι, ή δεν είναι, διατεθειμένοι να κάνουν.

Ναι, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από χρήματα, όχι από λόγια. Εχει όμως μεγάλη ανάγκη να καταλάβει πώς και από ποιον θα τα βρει. Κι αν η στροφή του Παναθηναϊκού προς τον κόσμο του είναι η μόνη λύση, ο κόσμος του πρέπει να πειστεί, για να το κατανοήσει, να το συνειδητοποιήσει και να το διαχειριστεί. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συμβεί αυτό είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Μεγάλο όπλο αυτό στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης πλευράς. Αν το αξιοποιήσει, θα κάνει πολύ καλή αρχή για να φτάσει στη λύση.


Τι λες για τον Πηλαδάκη;

Οτι λέει την αλήθεια του στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή του. Οτι συμβαίνει ακριβώς αυτό: τον έβαλαν στο μάτι και αποφάσισαν να τον διώξουν από το ποδόσφαιρο. Τόσο απλά. Αποφάσισαν να τον «τελειώσουν» και φυσικά για να το επιτύχουν έπρεπε να τσακίσουν βαθμολογικά και αγωνιστικά την ΑΕΛ. Και το έκαναν. Και πέρυσι και φέτος. Δεν τον σηκώνει το ποδόσφαιρο τον Πηλαδάκη, από τη στιγμή που αποφάσισε να πηγαίνει κόντρα στον άνεμο που έπνεαν τα μαύρα συμφέροντα του ποδοσφαίρου.

Το έχω σημειώσει πολλές φορές, διαχρονικά. Είναι μεγάλη ήττα η αποχώρηση του Πηλαδάκη από το ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι γράφω το αυτονόητο, αλλά εδώ που ζούμε είναι ανάγκη να το επαναλαμβάνουμε και να το τεκμηριώνουμε. Δεν σκέφτομαι γι' αυτόν ότι τα έκανε όλα σωστά στην ΑΕΛ. Ισα ίσα, έχει μεγάλη ευθύνη για την κακή αγωνιστική εικόνα των τελευταίων ετών. Μέχρι εκεί όμως. Κι όχι μόνο μέχρι εκεί, αλλά και με την υποσημείωση ότι αν στα παιχνίδια της εφαρμόζονταν οι αυθεντικοί κανόνες ποδοσφαίρου, η ΑΕΛ, με αυτά τα λάθη του Πηλαδάκη σε επιλογές προπονητών, ποδοσφαιριστών και συνεργατών, θα ζούσε σήμερα στη Super League. Κι είμαι απόλυτος σε αυτό. Εξηγούσα προχθές σε έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο, που βρέθηκε στην Αθήνα για να κάνει μια έρευνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι ο τελευταίος που έχτισε γήπεδο κινδύνευε αυτή την εποχή με υποβιβασμό στη Γ' Εθνική και προτού ολοκληρώσω τη φράση μου με διέκοψε: «Ξέρω, λες για τον ιδιοκτήτη της Λάρισας». Ναι, είχε συναντήσει αρκετά μέλη της ελληνικής κοινωνίας του ποδοσφαίρου ο Ιάπωνας προτού φτάσει σε μένα. Και σήμερα που συζητάμε η αλήθεια για την ΑΕΛ είναι γνωστή μέχρι το Τόκιο. Αλήθεια που βλέπουν όλοι, εκτός από αυτούς που διοικούν ή παραδιοικούν το ποδόσφαιρο.

Top Tweets

stam gar ‏ @stamgarris
Ας πούμε και μια αλήθεια, για αλλαγή. Χάρη στον Αλαφούζο έμαθε ο κοσμάκης το twitter. Μια χορηγία στον Παναθηναϊκό πρέπει να δώσει το σύστημα.

S__Perfect
- Πού θα είσαι στις εκλογές; - Στο χωριό. - Εκεί ψηφίζεις; - Οχι. - Τότε γιατί θα πας; - Να κλειδώσω στο σπίτι τη γιαγιά μου να μην πάει να ψηφίσει...

sofiafilippidou
Μόνο 8 άτομα (Ελληνες) εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συγκομιδή ροδάκινου στην Ημαθία, ενώ οι αιτήσεις Αλβανών φτάνουν τις 4.885!

AlexGarf
@VSambrakos Θυμίσου ότι ο Εργοτέλης θα παίζει στη Super League του χρόνου!
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: