Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι σκέψεις που μπλοκάρουν τους άνδρες (και πώς να τις διώξετε)!

Η ψυχολόγος Εύη Κυράνα, εντοπίζει τις συνήθεις καταστάσεις που "κοστίζουν" την ανδρική στύση και εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε για να αποτελέσουν μια και καλή παρελθόν.
Οι σκέψεις που μπλοκάρουν τους άνδρες (και πώς να τις διώξετε)
Οι άνδρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση ή που έχασαν την στύση τους κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης ως μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που δεν φανταζόντουσαν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί.
Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άνδρα και την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που του δημιουργούν την αίσθηση του φόβου.
Όμως, όταν ένας άνδρας αισθάνεται έντονο φόβο την στιγμή της επαφής, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει στύση, αλλά και αν προλάβει να πετύχει είναι πολύ δύσκολο να την διατηρήσει. Τότε λοιπόν, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και πάλι στιγμές αμηχανίας, δυσαρέσκειας, ίσως και απελπισίας, τόσο στον ίδιο όσο και στη σύντροφό του. Άλλη μια λοιπόν αρνητική εμπειρία καταγράφεται στο νου και αρχίζει μια διαδικασία ντόμινο.
Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε σεξουαλικές στιγμές θα κάνει τις ίδιες σκέψεις που προαναφέρθηκαν, ο φόβος θα είναι μεγαλύτερος, και η πιθανότητα αποτυχίας ακόμη μεγαλύτερη. Επομένως, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που συχνά οδηγεί τον άνδρα στο να αποφεύγει τις σεξουαλικές στιγμές και τις καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σεξουαλική επαφή.
Το σώμα των ανδρών είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε να υπάρχει καλή σεξουαλική λειτουργία μόνο όταν το άτομο είναι ήρεμο και χαλαρό. Το άγχος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι η μοναδική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας και να συντηρεί το πρόβλημα για μήνες ή και χρόνια.

«Ξαφνικά, ενώ όλα πήγαιναν καλά, ξεκίνησαν τα προβλήματα στύσης…»
Πολλοί άνδρες, ανεξαρτήτου ηλικίας, αναφέρουν πως το πρόβλημα της στύσης ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά. Ενώ ποτέ πριν δεν τους είχε απασχολήσει το θέμα, ήρθε η στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν!
•Το πρόβλημα ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής με πολύ άγχος, π.χ. επαγγελματικό/ οικονομικό, σε εξεταστική περίοδο.
•Το πρόβλημα ξεκίνησε στην πρώτη επαφή με μια γυναίκα που ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και ποθητή! Συνήθως αναφέρουν: «μπλόκαρα».
•Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από ανησυχίες για την γενική υγεία. Συχνά άνδρες χάνουν την στύση σε μια περίοδο που τους απασχολούν άλλα θέματα υγείας. Για παράδειγμα, κάποιος περί τα 45 έτη αρχίζει να ανησυχεί για καρδιαγγειακά προβλήματα και τότε διαπιστώνει απώλεια της στύσης.

«Από την πρώτη σεξουαλική επαφή της ζωής τους και μετά η στύση δεν είναι ικανοποιητική»
Αρκετοί άνδρες αναφέρουν πως στην πρώτη τους επαφή η στύση δεν ήταν καλή και από τότε το πρόβλημα παραμένει. Περιγράφουν τον εαυτό τους ως αρκετά ανασφαλή σε σχέση με τη σεξουαλικότητά τους και δύσκολα προσεγγίζουν μια γυναίκα. Συνήθως έχουν λίγες σεξουαλικές εμπειρίες.
Ενώ υπάρχει στύση στα προκαταρκτικά, χάνεται ή χαλαρώνει στην πορεία
Είναι αρκετά σύνηθες το να χάνεται η στύση σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα:
1. Την στιγμή της διείσδυσης του πέους στον κόλπο
2. Λίγο μετά την διείσδυση στον κόλπο
3. Την στιγμή που επιχειρεί να φορέσει προφυλακτικό
4. Όταν η επαφή γίνεται με ένα συγκεκριμένο άτομο, ενώ με άλλα άτομα δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Στις πρώτες επαφές με μια καινούργια σύντροφο χάνεται η στύση»
Αρκετοί άνδρες αναφέρουν πως η στύση είναι καλή μόνο όταν υπάρχει οικειότητα με την σύντροφό τους. Όμως, όταν επιχειρούν επαφή με σύντροφο που δεν γνωρίζουν καλά, σχεδόν πάντα χάνεται η στύση. Οι άνδρες μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά μόνο όταν αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή από την σύντροφο.

Η θεραπεία…
Όταν η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το άγχος επίδοσης, τότε χρειάζεται ψυχο-σεξουαλική αντιμετώπιση από ειδικευμένους επιστήμονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία δεν διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Σκοπός της θεραπείας είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος του άγχους! Επικεντρώνουμε σε τεχνικές που μειώνουν τον φόβο κατά την επαφή και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στον άνδρα να αυξάνει τη διέγερσή του. Όταν ο άνδρας βρίσκεται σε σταθερή σχέση, η θεραπεία συμπεριλαμβάνει και τη γυναίκα. Σε αυτή τη περίπτωση, το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά και τη σεξουαλική του επικοινωνία και την ποιότητα της σεξουαλικής του σχέσης.

Η Εύη Κυράνα (www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

πηγή: kamarinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: