Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η συνταγή είναι μία ...στήριξη!

Το εγχείρημα Βρύζα θα πρέπει να "αγκαλιαστεί" από τον κόσμο του ΠΑΟΚ χωρίς "αν και εφόσον". Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.

Η συνταγή είναι μία ...στήριξη!
Εγκλωβισμός. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να αποδώσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ΠΑΟΚ. Ζώντας, λόγω επαγγέλματος, την καθημερινότητα στον ΠΑΟΚ αντιλαμβάνομαι πώς τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία στασιμότητα σε διάφορα θέματα, η οποία δημιουργείται από τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει και ο ΠΑΟΚ όπως και ολόκληρη η Ελλάδα.
Βρύζας, Γεωργιάδης και Δώνης θέλουν να προχωρήσουν το σχεδιασμό για τη νέα ομάδα που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν τη νέα σεζόν, όμως η υλοποίησή του βρίσκει πολλά εμπόδια. Το κυριότερο είναι το οικονομικό. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει το ρευστό προκειμένου να κινηθούν όπως πραγματικά θα ήθελαν, την ίδια ώρα που γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να επιτευχθούν οι διακανονισμοί που απαιτεί η UEFA για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, η διοίκηση της ΠΑΕ πόνταρε πολλά στη ρευστότητα από τις πωλήσεις των διαρκείας. Δυστυχώς, όμως, οι ρυθμοί διάθεσής τους είναι πολύ χαμηλοί. Και κάπως έτσι δημιουργείται ο εγκλωβισμός. Την ίδια ώρα ασκείται κριτική, πολλές φορές αφ' υψηλού, κυρίως, στο Ζήση Βρύζα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται. Γιατί επέλεξε να διώξει τον Μπόλονι και το επιτελείο του και να φέρει νέο προπονητή τη στιγμή που θα χρειαζόταν να πληρώσει αρκετά, γιατί δεν φρόντισε να έχει έτοιμες μία-δύο μεταγραφές όταν ξεκίνησε η διάθεση των διαρκείας και αρκετά ακόμα.
Είναι, όμως, άλλο να κάνεις καλοπροαίρετη κριτική και άλλο απλά να επισημαίνεις λάθη λειτουργώντας σαν να έχεις το αλάθητο του Πάπα. Στην πρώτη περίπτωση, προσπαθείς να βάλεις τον εαυτό σου-όσο μπορεί να γίνει αυτό-στη θέση του ανθρώπου που κριτικάρεις. Τι θα έκανα, λες, αν είχα ρόλο προέδρου όπως ο Ζήσης Βρύζας; Θα στήριζα έναν προπονητή που δεν πίστευα, απλά και μόνο για να γλιτώσω κάποια χρήματα ή θα έκανα αυτό που πραγματικά ήθελα από την αρχή;
Μήπως αν κρατούσα τον Μπόλονι και δεν πήγαινε καλά ο ΠΑΟΚ θα μου αναγνώριζε κανείς ότι τουλάχιστον γλίτωσα κάποια χρήματα από τα ταμεία της ΠΑΕ; Το πιθανότερο είναι πώς όχι, αφού στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κρίνουμε (σχεδόν) τα πάντα εκ του απτελέσματος. Άρα καλύτερο είναι να κριθώ έχοντας κάνει τις επιλογές που εγώ θεωρώ καλές για τον ΠΑΟΚ.
Προσωπικά αυτό είναι το σκεπτικό που προσωπικά αναγνωρίζω ότι ακολούθησε ο Βρύζας στην υπόθεση Μπόλονι. Και μπορεί για μένα ο Μπόλονι να ήταν ο κατάλληλος για προπονητής και τη νέα σεζόν, όμως πρέπει να αναγνωρίσω ότι ο Βρύζας διοικεί, αφού αυτόν επέλεξε η οικογένεια του ΠΑΟΚ και άρα θα κάνει αυτά που πιστεύει.
Εδώ, όμως, είναι και το λεπτό σημείο της όλης ιστορίας. Ο Βρύζας διοικεί, χωρίς όμως προς το παρόν να αισθάνεται έμπρακτα τη στήριξη του κόσμου του ΠΑΟΚ. Αυτό δηλώνουν, τουλάχιστον, τα 623 διαρκείας μετά από εννιά μέρες διάθεσης. Χωρίς, όμως, τον κόσμο στο πλευρό της αυτή η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όπως δεν θα έκανε τίποτα και η διοίκηση Ζαγοράκη αν δεν είχε τόσο μαζική στήριξη. Κατά συνέπεια, πάμε σ' αυτό που ο οπαδός του ΠΑΟΚ πρέπει να πράξει. Δεν θέλω να επηρεάσω την κρίση κανενός, όμως, από τη στιγμή που στον ΠΑΟΚ εφαρμόζεται το μονέλο με διοικήσεις που, ουσιαστικά, ο κόσμος επέλεξε, θα πρέπει η συνταγή να παραμείνει ίδια με εκείνη των προηγούμενων χρόνων.
Ο κόσμος δίνει τα χρήματα στην αρχή της περιόδου με τα διαρκείας και στη συνέχεια κρίνει το πώς τα διαχειρίζεται η διοίκηση. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει και με την διοίκηση Βρύζα. Να της δοθεί η δυναμη (κοινώς χρήμα) για να κάνει κινήσεις από τις οποίες ουσιαστικά θα κριθεί. Άρα έχει αξία, ο κόσμος να πάρει όσο πιο νωρίς γίνεται τα διαρκείας του. Ο Βρύζας και οι συνεργάτες του, αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία των καιρών, δεν πρόκειται να το ζητήσουν αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή την ώθηση περιμένουν.
Και κάτι ακόμη. Ναι, ο Γιώργος Γεωργιάδης είναι ένας πρωτάρης στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Ναι, ο Γιώργος Δώνης δεν είχε καταφέρει να πιάσει στο προηγούμενο πέρασμά του από μεγάλη ομάδα (ΑΕΚ). Γιατί, όμως, ορισμένοι πρέπει να προδικάζουν ότι θα αποτύχουν στον ΠΑΟΚ; Δεν πρέπει να δούμε τι θα πετύχουν στην πράξη; Για να κριθούν σωστά, όμως, θα πρέπει στο ξεκίνημα να στηριχθούν από τον κόσμο. Όπως έγινε και με τόσους άλλους προκατόχους τους. Γι' αυτό και καταλήγω λέγοντας: γεμίστε πρώτα το γήπεδο, για να αποφασίσετε στη συνέχεια αν θα παραμείνετε στις κερκίδες ή θα αποχωρήσετε... To "βλέποντας και κάνοντας" δεν ήταν ποτέ κομμάτι της φιλοσοφίας του ΠΑΟΚτσή.
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: