Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Καταραμένη φτώχεια ή...!!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για το «φτωχό» πρωτάθλημα και θυμίζει την παροιμία «ανάλογα με τον μεζέ πάει και το πηρούνι». Που είναι οι χρονιές με Σισέ, Ζιλμπέρτο, Ριβάλντο, Ζάχοβιτς, Τζιοβάνι, Γκαμάρα; «Κουρέματα» παντού! Ας ευχηθούμε να μην πέσει (ανάλογα) και η ποιότητα.
Καταραμένη φτώχεια ή...
Η ύφεση στην οικονομία μας επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο και τις ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, που δεν έ αλλά και σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο με τα δείγματα να είναι εμφανή και στον ευρωπαϊκό χώρο.  Θυμάστε τα 94 εκατ. ευρώ (+11 στον παίκτη) πριν από 3 χρόνια από τη Ρεάλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη μεταγραφή του Ρονάλντο;
Αυτή η «καταραμένη φτώχεια» που θα έλεγαν ορισμένοι και πλήττει το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απολαμβάνουμε στους αγωνιστικούς χώρους μας ποδοσφαιριστές σαν τον  Μιραλάς, τον Μέλμπεργκ και πολύ πιο παλαιότερα τους Σισέ, Ζιλμπέρτο,  Ριβάλντο. Ο ΠΑΟΚ πούλησε τον Σταφυλίδη, ο Παναθηναϊκός έχασε τους Νίνη και Σιμάο που είχαν και υψηλές ρήτρες πώλησης στα συμβόλαιά τους που έληξαν, η ΑΕΚ όλα της τα αστέρια (Λεονάρντο, Καφές, Κλωναρίδη, Μάκο, Βάργκας κ.α). Από τη στιγμή όμως που τίθεται θέμα επιβίωσης για πολλούς συλλόγους, είναι μονόδρομος.  Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς συνολικά οι ομάδες στη Σούπερ Λίγκα έχουν ρίξει το μπάτζετ φέτος περίπου  20 εκατ. ευρώ.
«ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ» ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Οι ομάδες βρήκαν την ευκαιρία να κατεβάσουν το μπάτζετ με τις ανανεώσεις συμβολαίων και με πρόωρα «κουρέματα» (όπως συνέβη με τον Κατσουράνη που από 1 εκατ. θα πάρει 550.000 και με τον Ιμπαγάσα στον οποίο έγινε 50% μείωση). Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι. Χρήματα γλύτωσαν οι σύλλογοι και από τα συμβόλαια των προπονητών: ο Βαλβέρδε για παράδειγμα είχε 1,5 εκατ. το χρόνο και ο Ζαρντίμ περίπου 750.000. Μειώθηκε κατά περίπου 20% και το συμβόλαιο του Ζεσουάλδο Φερέιρα.  Γενικά, δύσκολα θα βρείτε αλλοδαπούς προπονητές στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, αφού… κοστίζουν!
 100-150 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
 Η ΑΕΚ κινδυνεύει με πτώχευση για άλλη μία φορά, αφού κατάφερε να μην εκμεταλλευτεί ούτε το νόμο (άρθρο) που την είχε βοηθήσει να διώξει από πάνω της τεράστια χρέη. Όταν πετούσε τα εκατομμύρια πριν από χρόνια (από τις πιο φτηνές μεταγραφές ο Ρίκκα με 600.000) κανείς δεν σκεφτόταν το αύριο. Ακόμη και την περίοδο 2008-09. Θυμηθείτε πόσα δαπάνησε για τον Τζιμπούρ (περίπου 3 εκατ.) και αναγκάστηκε να τον αφήσει ελεύθερο- κελεπούρι για τον Ολυμπιακό! Φέτος έγινε το ίδιο με τον Μανωλά και πόσους άλλους ακόμη (Σκόκο, Μπλάνκο κ.α.) που έφυγαν για διαφορετικούς προορισμούς.
Η ώρα της πληρωμής φαίνεται ότι έχει έρθει και έχει αναγκάσει την ΑΕΚ να ξεπουλήσει ό,τι καλύτερο έχει, να κάνει σήριαλ τη μεταγραφή του Φουρτάδο από την Παναχαική για 30 και 40 χιλιάρικα… Από μεταγραφές; 100-150 χιλιάρικα όλοι και πολλές υποσχέσεις… Πιτσιρικάδες πολλοί, άγνωστοι στο ευρύ κοινό (Κουτρουμπής, Κουρέλας, Καλογέρης, Αρκούδας, Τσούπρος κ.α.) και ό,τι βγει! Ακόμη και ο Κουτσιανικούλης επέλεξε τη σιγουριά του ΟΦΗ από την ΑΕΚ. Ποιος να το φανταζόταν ότι δεν θα ήθελε να φορέσει αυτή τη βαριά φανέλα… Ο καθένας, αφού είναι απλήρωτος κάνει ό,τι θέλει, όπως συνέβη με την περίπτωση του Σιαλμά, που πάτησε πόδι δεν πήγε στην προπόνηση  και τελικά έκανε το δικό του και έμεινε ελεύθερος. Τρέχει να μαζέψει τα ασυμάζευτα ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και προπονητής Βαγγέλης Βλάχος. Οι φίλοι της ΑΕΚ βλέποντας την κατάσταση και την ομάδα τους να είναι μέσα στις μισές που δεν μπορούν να πάρουν άδεια, κάνουν υπομονή για να μην την δούν κι αυτή σαν την μπασκετική Ενωση να υποβιβάζεται… Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία άλλωστε και φιλοδοξούν μήπως βρεθεί κάποιος νέος (γιατί υπήρξαν κι άλλοι που έβαλαν τα λεφτά τους  σε έναν τρύπιο κουβά) αληθινός επενδυτής και στην ομάδα τους.

ΡΕΦΕΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Ο Παναθηναϊκός στη μετά εποχή Βαρδινογιάννη πέρασε στον κόσμο του που έχει βάλει κάπου 2 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα για να μην δει τη μεγάλη του αγάπη να μαραζώνει. Αν δεν ήταν ο μεσολαβητής φίλος του συλλόγου Αλαφούζος την άνοιξη, ουδείς γνωρίζει τι θα είχε συμβεί, αφού η κόντρα των μεγαλομετόχων που είχε ξεσπάσει πήγαινε το πράσινο πλοίο ολοταχώς στα βράχια. Άλλωστε, κάθε κρίση έχει και τα θετικά της, σύμφωνα με την αισιόδοξη πλευρά του… νομίσματος. Οι ομάδες ολοένα και περισσότερο εμπιστεύονται Ελληνόπουλα στη σύνθεσή τους ή στο ρόστερ τους και ψάχνουν από το εξωτερικό λαβράκια. Οι εποχές που έρχονταν καραβιές ξένων ποδοσφαιριστών αμφιβόλου ποιότητας πέρασαν.  Ωστόσο, η νέα μόδα φαίνεται να είναι κάτι που θυμίζει κομμάτι της κοινωνίας μας: τα δανεικά! Οι ομάδες μαθαίνουν να ζουν με δανεικούς ποδοσφαιριστές, όπως στην περίπτωση του Παναθηναϊκού που το πιο μεγάλο του αστέρι ο Ιμπραήμ Σισοκό είναι δανεικός από τη Βόλφσμπουργκ για ένα χρόνο χωρίς οψιόν αγοράς!
 Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις καλές και κακές σε κάθε περίπτωση. Η καλή είναι του Μιραλάς, που ο Ολυμπιακός πήρε πολλά από τον βέλγο επιθετικό αγωνιστικά και του απέφερε και κέρδη οικονομικά η περίπτωσή του. Μπίνγκο!

ΜΕΙΩΣΗ 20-25%
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός που πέρυσι από  την Ευρώπη βάσει επίσημων στοιχείων πήρε το ποσό των 25.632.393 ευρώ από τις δύο διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε, δηλαδή το Τσάμπιονς Λιγκ (24.444.000 ) και το Γιουρόπα και με εξασφαλισμένη τη φετινή συμμετοχή του ξανά στους ομίλους της καλύτερης συλλογικής διοργάνωσης, έριξε το μπάτζετ περίπου 20-25%. Αν δεν ήταν η μεταγραφή του Μασάδο που κόστισε περίπου 2,8 εκατ. ευρώ, θα μιλάγαμε για ακόμη μεγαλύτερη μείωση.
Συνολικά μέχρι τώρα σε ομάδες ο Ολυμπιακός για τις 9 μεταγραφές δαπάνησε κάπου 6 εκατ. ευρώ. Ο Μέλμπεργκ χάθηκε, αφού ζητούσε πολλά (είχε συμβόλαιο 1,5 εκατ. ). Ωστόσο με την πώληση του Κέβιν Μιραλάς στην Έβερτον η οποία έφερε στα ερυθρόλευκα ταμεία κάπου 7,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό και στον Πειραιά ψάχνουν έναν παίκτη που θα είναι σταρ και θα έχει ουσία στο παιχνίδι του. Δανεικό με οψιόν αγοράς. Σαν τον Κακουτά της Τσέλσι για παράδειγμα! Τα δίνει για να τα πάρει. Από τη μία θα πει κανείς, ποιος θα έλεγε όχι σε μία ενδεχόμενη πώληση του Μιραλάς με τόσα εκατομμύρια ή για παράδειγμα του Τοροσίδη; Από την άλλη όμως, θα πρέπει συνεχώς μία ομάδα να καταφέρνει να βρίσκει τέτοιες χρυσοφόρες περιπτώσεις, όπως ήταν παλαιότερα και αυτή του Γιάγια Τουρέ!
Πέρυσι (2011) η πιο ακριβή μεταγραφή ήταν του Μιραλάς η οποία έγινε λίγο πριν από το καλοκαίρι από τη Σεντ Ετιέν και κόστισε για τα δικαιώματά του περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Καμία σχέση βέβαια με τα περίπου 13.500.000 της μεταγραφής του Ζάχοβιτς που είναι η πιο ακριβή κίνηση του Ολυμπιακού ever!  Πάντως, ο Ολυμπιακός έχει από τις υπόλοιπες ομάδες το μεγαλύτερο μπάτζετ, το ποιοτικότερο ρόστερ και τους περισσότερους ποδοσφαιριστές.

1,5 ΕΚΑΤ. ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ
Ο Παναθηναικός θύμισε ορειβάτη που χάνει την ισορροπία του ανεβαίνοντας και αφού έπεσε αρκετά… μέτρα κατάφερε με το ειδικό εργαλείο να φρενάρει και να μην γκρεμιστεί. Στόχος του πλέον είναι κρατώντας γερά το σχοινί να προσπαθήσει να ξαναφτάσει ψηλά!
Ο Παναθηναϊκός πήρε πρώτη μεταγραφή δανεικό από την Αλάνια Βλαντικαφκάζ τον ομογενή από τη Νέα Ζηλανδία Κώστα Μπαρμπαρούση  με οψιόν αγοράς… Ποδοσφαιριστής που μπορεί να βγεί, αλλά μέχρι στιγμής σε ένα κρίσιμο αγώνα όπως αυτός στη Μάλαγα ήταν εκτός 18άδας…
Κάποια στιγμή όταν υπήρξε ένα δημοσίευμα για ταμειακά διαθέσιμα 8 εκατ. ευρώ το διάψευσαν χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα από την ΠΑΕ «κακόγουστο αστείο» και εδώ που τα λέμε, κτυπούσαν από πόρτα σε πόρτα επενδυτών και εύπορων Παναθηναϊκών για να βρουν 300 και 500 χιλιάρικα…
   Έχει δώσει σε ομάδες για μεταγραφές περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, χώρια τα ποσά των ποδοσφαιριστών. Μόνο από το συμβόλαιο του Γιώργου Καραγκούνη που έμεινε ελεύθερος γλύτωσε 900.000, ενώ υπήρξε ψαλίδι σε Κατσουράνη περισσότερο και λιγότερο σε Σπυρόπουλο, Μπουμσόνγκ, Βύντρα. Ακριβό ήταν και το συμβόλαιο του Καντέ (700.000), που έμεινε ελεύθερος.  Περίπου 500.000 έδωσε στη Σαμπντόρια για τον Μπρούνο Φορναρόλι, αγόρασε και τον Βελάσκες από τη Βενεζουέλα και πήρε με μεταγραφή τον Κουίνσι Αμπέγιε από την Αλ Σαντ. Αυτή η τελευταία ήταν και η πιο ακριβή (βάσει συμβολαίου κίνηση) με τον ποδοσφαιριστή να έχει συμβόλαιο περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο (τριετές).   Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να γίνει μία μεταγραφική κίνηση σε 10άρι ή επιθετικό.
Οι χρυσές εποχές με τις μεταγραφές στο κότερο του Πατέρα και της πολυμετοχικότητας, του μπάτζετ των 40-50 εκατ. το χρόνο πέρασαν. Και πολύ μακρινή πλέον δείχνει η εποχή που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είχε τινάξει τη μπάνκα στον αέρα με τη μεταγραφή του Κωνσταντίνου που παραμένει η πιο ακριβή μέχρι τώρα.

ΓΥΡΩ  ΣΤΟ  ΤΑΛΗΡΟ
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βρει έστω και πρόσφατα έναν επενδυτή τον Ιβάν Σαββίδη, που μπορεί να τον βοηθήσει να πάρει οικονομική ανάσα. Στόχος του Ζήση Βρύζα ήταν το μπάτζετ να κυμανθεί κάπου στα 5 εκατ. ευρώ (Κουμάλο, Λόρενς, Ματέους, Χακόμπο). Όπως και πέρυσι όμως, δεν απέφυγαν τις πωλήσεις, όπως του νεαρού και ταλαντούχου Σταφυλίδη (Λεβερκούζεν), ενώ δεν έμειναν στην ομάδα οι Τσιρίλο, Ιβιτς, Σνάουτσνερ, Παπάζογλου κα. Αν υπήρχε καλή πρόταση θα επωλείτο και ο Σαλπιγγίδης που έχει υψηλό συμβόλαιο, ωστόσο παρέμεινε στην ομάδα της καρδιάς του.  Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια και με την πώληση του Βιειρίνια, δείχνει ότι με την κατάλληλη τιμή, δεν λέει «όχι». Είχε ξεφορτωθεί πέρυσι και το συμβόλαιο του Χιλιανού Κοντρέρας, που πήγε από την Κόλο- Κόλο στον Ολυμπιακό πριν από λίγες μέρες. Δύσκολοι καιροί άλλωστε για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που έχει χρέη (όπως και άλλες ομάδες) τα οποία προσπαθεί να ρυθμίσει.
Η μείωση στ ο μεταγραφικό μπάτζετ του Αρη ήταν περίπου 60% (1,5-2 εκατ.) σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ενώ όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να αλλάξουν, αφού οι μεταγραφές τελειώνουν στις 31 Αυγούστου.
Ο Ατρόμητος που είναι ο σύλλογος έκπληξη τα τελευταία χρόνια είναι σταθερός οικονομικά. Φέτος έβαλε στη μηχανή του και τον πρίγκιπα του Νερέτβα, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενώ ακούστηκε στην Ευρώπη με τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα και το 1-1 με τη Νιούκαστλ. Δεν είναι τυχαίο το άλμα του στην πεντάδα του πρωταθλήματος, αφού έχει οργάνωση και στόχο.  Δουλεύει μεθοδικά. Έχει καλή ισορροπία ως ομάδα με ικανούς ξένους και ταλαντούχους νέους (Μπάλας κ.α.). Λίγες κινήσεις (Κούτσι, Λαζαρίδης, Ταυλαρίδης- δανεικός ο Σουμπίνιο), ενώ πούλησε τον Τάτο στον Ολυμπιακό. Ίσα βάρκα- ίσα πανιά με πέρυσι.
 Μετρημένα πράγματα και για τον Αστέρα Τρίπολης που έπαιξε και στην Ευρώπη φέτος με τις αποχωρήσεις να είναι 50% περισσότερες και τον Τσιώλη να παραμένει στο τιμόνι. Ενισχύθηκε προσεκτικά (Σανκαρέ, Φραγκουλάκης, Γιαλούσης, Καστέλς) για να μην ξαναπετάξουν λεφτά στο βρόντο, όπως έγινε με τόσους ξένους τα προηγούμενα χρόνια. Διπλάσιες και οι αποχωρήσεις σε ομάδες όπως ο Λεβαδειακός με τον Γιώργο Παράσχο να προωθεί νέα παιδιά, αλλά να λέει ναι και σε έμπειρους παίκτες όπως ο Χοσέμι. Πολλές οι αλλαγές χωρίς  μεγάλα ανοίγματα στον ΠΑΣ Γιάννινα, που έκανε πολλές μειώσεις σε συμβόλαια,  ενώ μειωμένο κατά 22-30% θα είναι και το μπάτζετ του ΟΦΗ. Η Skodaμία από τα ίδια με κινήσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού (5 μεταγραφές) και 7 αποχωρήσεις, ρίχνοντας κι αυτή το μπάτζετ της, δίχως να διαταράξει ισορροπίες.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
Ο Πανιώνιος έχει μία από τις πιο μεγάλες μειώσεις στο μπάτζετ, ενώ πούλησε και τον Σιόβα, ενώ το συζητάει για τον Σάμαρη. Εφυγαν πολλοί και καλοί ποδοσφαριστές (Κούτσι, Αμπντουλάγιεφ, Πετκάκης, Σκέμπρι κ.α.), ενώ έγιναν φτηνές μεταγραφές, που περιμένουν ότι θα αποδειχτούν χρυσάφι. Πήραν και δανεικό τον ταλαντούχο Διαμαντάκο από τον Ολυμπιακό. Αν θυμάστε η ομάδα της Νέας Σμύρνης είχε ξεφορτωθεί πέρυσι και πρόπερσι ακριβά συμβόλαια για τα δεδομένα του:Φαμπιάν Εστογιανόφ, Μπενάρντ Κουμορτζί, Σίτο Ριέρα, Εντιν Τσότσαλιτς, Ντάρκο Κβιρκβέλια, Μάρκους Γιόνσον.
Μία από τα ίδια με την Κέρκυρα με την διαφορά ότι εκεί το ρόστερ της είχε πολλές αποχωρήσεις (παραπάνω από 10 ) και άλλες τόσες μεταγραφές. Ο Ακης Μάντζιος έχει πολλή δουλειά… Οι νεοφώτιστοι Βέροια, Πλατανιάς και Πανθρακικός κάνουν προσεκτικά βήματα, ωστόσο ενισχύθηκαν σημαντικά σε σχέση με τη Β΄κατηγορία, αφού και τα χρήματα που πήραν στη Σούπερ Λίγκα είναι περισσότερα. Τις περισσότερες μεταγραφές έκανε ο Πλατανιάς, ενώ δεν του «κάθισε» το ακριβό dealμε Τραορέ!

ΘΕΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΔΟΥΛΕΙΑ
Οι περισσότερες ομάδες έχουν στόχο με μειωμένο μπάτζετ να καταφέρουν να φτιάξουν μία ομάδα καλύτερη από την περσινή. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το σημαντικό για να το καταφέρουν είναι να έχουν ένα σχέδιο και έναν προγραμματισμό. Σε αυτό ποντάρουν τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όσο και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Ζήσης Βρύζας και άλλοι άνθρωποι παλιοί ή νέοι του ποδοσφαίρου. Αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο, πρόγραμμα, σκληρή δουλειά και αξιοποίηση των νέων ποδοσφαιριστών για παράδειγμα των Ελλήνων που είναι πολλοί φέτος στη Σούπερ Λίγκα, με τους κατάλληλους ανθρώπους και προπονητικά επιτελεία.

ΦΤΗΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τα έσοδα συνεχώς μειώνονται. Οι κερκίδες αδειάζουν ολοένα και περισσότερο αφού ο κόσμος είτε δεν βλέπει το ποιοτικό θέαμα που θα ήθελε, είτε γιατί τα χρήματα για την διασκέδασή του που είχε στην τσέπη, δεν υπάρχουν πιά! Θα το καταλάβετε και από τη συρρίκνωση των εφημερίδων, κυρίως των αθλητικών. Δεν υπάρχουν οι μεταγραφές, τα μεγάλα ονόματα, δεν υπάρχουν οι χορηγίες, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, κάτω οι πωλήσεις. Ντόμινο είναι αυτά… Αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς είναι η προσέλευση του κόσμου. Οι ομάδες το παλεύουν με καλύτερες προσφορές στα διαρκείας και πιο φτηνά εισιτήρια. Αν οι ομάδες περάσουν το τεστ και αποδώσουν ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά και τίμιο, δίχως το παρασκήνιο να κλέβει τη δόξα του… βασιλιά των αθλημάτων, τότε ίσως να κερδίσουν το στοίχημα!

«KOYΡΕΜΑ» 10% ΗΤΟΙ (ΚΑΠΟΥ 4,4 ΕΚΑΤ.)  ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
 Οι σύλλογοι έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα από τα τηλεοπτικά και τον ΟΠΑΠ από τις χορηγίες στις φανέλες κλπ. Όμως και αυτά, μειώνονται, αφού όλα είναι μία αλυσίδα. Το συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι (NΟVA)  που έχει τα δικαιώματα όλων των ομάδων, φώναξε τη Σούπερ Λίγκα  ζητώντας αναπροσαρμογή συμβολαίων και  μείωση ζητώντας 25% ! Τελικά, τα βρήκαν στο 10% αφού και οι δύο πλευρές έριξαν νερό στο κρασί τους και προχωράνε, γνωρίζοντας και από το συνδρομητικό κανάλι ότι αν μειωθούν πάρα πολύ τα έσοδα των ομάδων, θα πέσει κι άλλο η ποιότητα και θα έρθουν λιγότερα καλά ονόματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από κοντά και οι χορηγίες που μειώνονται ή θα μειωθούν, όπως συνέβη στην περίπτωση του Παναθηναίκού.

ΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ
1. ΜΙΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   ΗΡΑΚΛΗΣ---> ΠΑΟ    15.000.000  ΕΥΡΩ
2. ΖΛ. ΖΑΧΟΒΙΤΣ            ΠΟΡΤΟ---> Ο.Σ.Φ.Π.     13.500.000   ΕΥΡΩ
3. ΤΖΙΟΒΑΝΙ      ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ---> Ο.Σ.Φ.Π.    12.000.000   ΕΥΡΩ
4. ΝΤΙΟΓΚΟ        ΠΟΡΤΟΥΓΚΕΖΑ---> Ο.Σ.Φ.Π.     9.000.000    ΕΥΡΩ
5. ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ             ΜΑΡΣΕΙΓ---> ΠΑΟ       8.500.000   ΕΥΡΩ
6. ΛΑΓΙΟΣ ΝΤΕΤΑΡΙ   ΑΙΝ. ΦΡΑΝΚΦ.---> Ο.Σ.Φ.Π.  7.500.000  ΕΥΡΩ
7. ΦΕΡ. ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ   ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΙΤ---> Ο.Σ.Φ.Π.   7.400.000  ΕΥΡΩ
8. ΜΑΡΣΕΛΟ ΜΑΤΟΣ   ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ---> ΠΑΟ      7.000.000   ΕΥΡΩ
9. ΑΛΜΠΕΡΤ ΡΙΕΡΑ   ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ---> Ο.Σ.Φ.Π.   6.000.000   ΕΥΡΩ
10. ΝΤΟΥΝΤΟΥ       ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧ.---> Ο.Σ.Φ.Π.    6.000.000   ΕΥΡΩ
11. ΖΕ ΕΛΙΑΣ            ΜΠΟΛΟΝΙΑ---> Ο.Σ.Φ.Π.      5.800.000   ΕΥΡΩ
12. ΚΑΡΛΟΣ ΓΚΑΜΑΡΑ  ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ--->Α.Ε.Κ.  5.000.000   ΕΥΡΩ
13. ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ     ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ---> Ο.Σ.Φ.Π.      4.100.000   ΕΥΡΩ
14. ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ---> ΠΑΟ      4.000.000   ΕΥΡΩ
15. Χ. ΜΠΕΡΜΟΥΔΕΣ  ΜΠΟΚΑ ΤΖ.---> Ο.Σ.Φ.Π.    3.500.000   ΕΥΡΩ
16. ΒΑΣ. ΤΣΙΑΡΤΑΣ     ΣΕΒΙΛΛΗ--->Α.Ε.Κ.           3.500.000   ΕΥΡΩ
17. Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ   ΜΠΕΝΦΙΚΑ---> ΠΑΟ        3.500.000   ΕΥΡΩ
18. ΚΡ. ΚΑΡΕΜΠΕ  ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ---> Ο.Σ.Φ.Π.  3.000.000   ΕΥΡΩ
19. ΕΜ.ΟΛΙΣΑΝΤΕΜΠΕ  ΠΟΛΟΝΙΑ ΒΑΡ.---> ΠΑΟ  3.000.000   ΕΥΡΩ
20. ΓΡ. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ         ΙΝΤΕΡ--->Α.Ε.Κ.           3.000.000      ΕΥΡΩ      


πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: