Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Συμμετοχή στην… τρέλα!!

Ο Χάβι Μαρτίνεθ έκανε το ντεμπούτο με την Μπάγερν και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης σχολιάζει τη συμμετοχή των Βαυαρών στην… τρέλα της μεταγραφικής περιόδου.
Συμμετοχή στην… τρέλα! Δύο χρόνια χωρίς τίτλο στο Μόναχο είναι πολλά και οι Βαυαροί κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στις επιτυχίες. Έτσι, αποφάσισαν να αυξήσουν το βάθος του ρόστερ, έκαναν πολλές μεταγραφές και στο τέλος έβαλαν το… κερασάκι στην τούρτα με την απόκτηση του Χάβι Μαρτίνεθ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο για 40 εκατ. ευρώ. Ο Βάσκος με το που πάτησε το πόδι του έκανε ντεμπούτο στη νίκη 6-1 επί της Στουτγκάρδης, έστω και αν ο Χάινκες είχε δηλώσει ότι το σημαντικό δεν είναι να πάρει κάποια λεπτά συμμετοχής, όμως η εξέλιξη του παιχνιδιού του επέτρεψε να τον... παρουσιάσει στο κοινό της Allianz Arena.
Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα αντιμετωπίστηκε ποικιλοτρόπως. Αρχικά, κάποιοι τη θεώρησαν ως ακόμη μία επίδειξη δύναμης των Βαυαρών. Είναι όμως έτσι; Τα τελευταία χρόνια η Μπάγερν έχει δείξει ότι όταν αποφασίζει ποιος είναι ο… εκλεκτός, ξαφνικά όλες οι εναλλακτικές «εξαφανίζονται». Οι Βαυαροί επιστράτευσαν τις γνωριμίες του Γιουπ Χάινκες, ο οποίος πέρασε από το «Σαν Μαμές» δύο φορές (1992-94 και 2001-03) και στην πρώτη του θητεία είχε παίκτη τον νυν πρόεδρο των Βάσκων, Χόσου Ουρούτια.
Οι επαφές του Γερμανού δεν έφεραν αποτέλεσμα, όσο και να ανέβηκε η πρόταση. Έτσι, στις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου έκαναν το μπαμ πληρώνοντας τη ρήτρα των 40 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε ο μοναδικός για τον οποίο μίλησε ο Ζάμερ ήταν ο Λαρς Μπέντερ. Η Λεβερκούζεν ζήτησε 25 εκατ. ευρώ, που όπως και στην περίπτωση του Μαρτίνεθ ήταν η υπεραξία του. Οι Βαυαροί, όμως, ήταν διατεθειμένοι να την πληρώσουν μόνο για έναν παίκτη και όλα τελείωσαν πολύ γρήγορα…

Στη συνέχεια, υπάρχουν εκείνοι που την είδαν με σκεπτικισμό. Οι λόγοι; Πρώτον, ότι στα 24 του χρόνια ο Βάσκος δεν έχει ούτε ένα παιχνίδι στο Champions League και ίσως να μην τα καταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο. Όταν, όμως, κάποιος ως μέλος των Φρούριας Ρόχας, κατέκτησε ήδη την κορυφή του κόσμου και της Ευρώπης και έχει 201 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβισιόν, το ρίσκο είναι σαφώς μικρότερο από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Δεύτερον, η τιμή του. Ναι, τα 40 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολλά για τον Μαρτίνεθ, όμως μη νομίζετε ότι είναι κάτι που οι Βαυαροί δεν γνωρίζουν. «Φυσικά και ο Μαρτίνεθ δεν κοστίζει 40 εκατ. ευρώ, όμως αυτό είναι το ποσό της ρήτρας που έπρεπε να πληρώσουμε. Κανονικά η τιμή του είναι κάπου στα 20 με 25 εκατ. ευρώ», παραδέχθηκε ο Χένες.

Η Bild ρώτησε διάφορους ανθρώπους και παράγοντες της Μπουντεσλίγκα για το πώς βλέπουν την μεταγραφή και αυτές τις τάσεις είναι εμφανείς. «Όταν μία ομάδα κάνει μεταγραφή, που κοστίζει περισσότερα από ολόκληρο το μπάτζετ μας, δεν μπορώ να την σχολιάσω», είπε ο πρόεδρος της Φράιμπουργκ, Φριτς Κέλερ, με τον Μάρτιν Μπάμπερ, αθλητικό διευθυντή της Νυρεμβέργης, να έχει άλλη άποψη, «είναι σχεδόν το διπλάσιο ποσό από το μπάτζετ της πρώτης ομάδας της Νυρεμβέργης. Η Μπάγερν, όμως, το κέρδισε και δεν μπορούμε παρά να της δώσουμε συγχαρητήρια».

«Η μεταγραφή δείχνει ότι η Μπάγερν θέλει να επιστρέψει στην κατάκτηση τίτλων. Δείχνει επίσης ότι η Μπουντεσλίγκα είναι ελκυστική και ενδιαφέρουσα για ποδοσφαιρικά αστέρια», τόνισε από την πλευρά του ο Ράινερ Μπόνχοφ, αντιπρόεδρος της Γκλάντμπαχ, ενώ την άποψή του συμμερίστηκε και ο μάνατζερ της Μάιντς, Κρίστιαν Χάιντελ. «Συγχαρητήρια στους Βαυαρούς! Αυτή η μεταγραφή δείχνει την ελκυστικότητα της Μπουντεσλίγκα», τόνισε ο τελευταίος.

Κάθε μεταγραφική περίοδος έχει τις περιπτώσεις… τρέλας της και ήταν μία από αυτές. «Αποφασίσαμε, έστω για μία φορά, να συμμετάσχουμε σε αυτή την τρέλα», είπε ο Χένες, για να δώσει την καλύτερη απάντηση. Άλλωστε, η Μπάγερν είναι ίσως ο καλύτερα διαχειριζόμενος οικονομικά σύλλογος στον πλανήτη. Τα 40 εκατ. ευρώ έβγαλε από τα ταμεία της ούτε τα έχει «κλέψει», ούτε προέρχονται από δάνεια, ούτε από την τσέπη κάποιου εκ των μετόχων. Είναι χρήματα που βρίσκονταν και θα έμεναν στα ταμεία για μελλοντική επένδυση.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, το βέβαιο είναι ότι η Μπάγερν δεν έχει άλλον παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Μαρτίνεθ. Γκουστάβο και Τίμοσιουκ είναι πολύ καλοί αμυντικά, όχι όμως στο να φτιάχνουν παιχνίδι, το αντίστροφο ισχύει για τον Κρόος, ενώ ο Καν χρειάζεται ακόμη χρόνο στην πρώτη ομάδα. «Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες. Ο Χάβι έχει τεράστιες ικανότητες αμυντικά, στο ψηλό παιχνίδι, ενώ διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι», τόνισε ο Χάινκες.

«Δεν είναι κάποιος για τον οποίο θα ακούσουμε από όλους “oooooo” και “ααααα”. Αυτά είναι που θέλουμε να ακούσουμε στο τέλος», τόνισε ο Ματίας Ζάμερ. «Θα τον προστατεύσουμε», ολοκλήρωσε ο τεχνικός διευθυντής της Μπάγερν, για να εξηγήσει ότι θα χρειαστεί τον χρόνο του μέχρι να αποδώσει. Άλλωστε, φέτος δεν έκανε προετοιμασία με συμμετοχή σε Μουντιάλ και Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ προέρχεται από την πιο γεμάτη σεζόν στην καριέρα του. «Δεν βλέπω τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για μένα ως πίεση, αλλά ως κίνητρο να πετύχω. Νομίζω ότι θα με κάνει πιο δυνατό», σχολίασε στην παρουσίασή του ο Μαρτίνεθ. Με τον Μπιέλσα στην Αθλέτικ έπαιξε στο κέντρο της άμυνας, εκεί που στην ουσία το ταλέντο του «κρύφτηκε», καθώς στη μεσαία γραμμή είναι άλλος παίκτης. Μακάρι να τον θυμίσει ξανά στο Μόναχο…


πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: