Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Το σχολείο της Έβερτον!!

Η ομάδα της Έβερτον είναι η μοναδική από την Πρέμιερ Λιγκ που ανέλαβε τη δημιουργία δωρεάν εκπαιδευτικού ιδρύματος για μαθητές, οι οποίοι μαζί με την κανονική τους εκπαίδευση θα έχουν και αθλητική.
Το σχολείο της Έβερτον
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του συλλόγου, με την χρηματική ενίσχυση της κυβέρνησης, θα βοηθήσει τα νεαρά παιδιά που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους να πληρώσουν ιδιωτικό αθλητικό σχολείο να λάβουν την εκπαίδευση που επιθυμούν.
Περίπου το 93% των μαθητών στα κανονικά σχολεία της Αγγλίας, βρίσκονται σε δημόσια ιδρύματα. Η φορολογία καλύπτει την λειτουργία τους και οι μαθητές από τα τρία μέχρι τα 18 τους έτη, έχουν τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στη δημόσια εκπαίδευση. Μέχρι και το 2010 υπήρχε χρηματοδότηση και για τα ειδικά σχολεία, τα οποία πέραν του κλασικού κύκλου μαθημάτων είχαν και έναν ξεχωριστό τομέα στον οποίο μπορούσαν να ειδικευτούν οι μαθητές. Ωστόσο, με την αλλαγή της κυβέρνησης το σχέδιο σταμάτησε και τα χρήματα απορροφήθηκαν από τα μπάτζετ των γενικών σχολείων.
Για τους μαθητές λοιπόν που ήθελαν να βρεθούν σε ειδικά σχολεία, οι λύσεις περιορίστηκαν και όσοι δεν προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες έπρεπε να περιοριστούν στις επιλογές που τους επιβάλει η τσέπη τους. Δίγλωσσα ή αθλητικά γυμνάσια, για παράδειγμα, αποτελούσαν για κάποιους άπιαστο όνειρο. Από πέρυσι ωστόσο ξεκίνησε η δημιουργία των Δωρεάν Σχολείων, τα οποία, προσφέρουν στους μαθητές αυτή την εναλλακτική. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τέθηκαν σε λειτουργία 24 και φέτος ξεκινούν 55! Από αυτά, τα 12 έχουν δημιουργηθεί από δάσκαλους, τα 19 από γονείς ή κοινωνικές ομάδες, τα εννιά από φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα 13 από το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.
Από τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, η Έβερτον ήταν η μοναδική που έλαβε την απαραίτητη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να «τρέξει» το δικό της ειδικό σχολείο. Το ίδρυμα θα ανοίξει τις πόρτες του σε 120 μαθητές ηλικίας 14 έως 19 ετών, που μαζί με τα μαθήματά τους θα κάνουν και προπονήσεις υψηλού επιπέδου. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Έβερτον άλλωστε είναι πολύ ενεργό, με αρκετό κόσμο να έχει βοηθηθεί από τα «Ζαχαρωτά».
O Γραμματέας στον τομέα της εκπαίδευσης, Μάικλ Γκουβ τόνισε για το εγχείρημα: «Κάθε παιδί πρέπει να έχει την επιλογή να πάει σε ένα εξαιρετικό τοπικό σχολείο. Αυτά τα νέα σχολεία δημιουργήθηκαν από ιδεαλιστές ανθρώπους, που είναι αποφασισμένοι να δώσουν στους γονείς αυτού του είδους την επιλογή που προς το παρόν μόνο οι πλούσιοι μπορούν να έχουν. Τα πρώτα 24 δωρεάν σχολεία είναι τρομερά δημοφιλή και περιμένω από αυτό το δεύτερο κύμα να είναι το ίδιο επιτυχημένο».
Ο Λίαμ Νόλαν, εκτελεστικός διευθυντής του Perry Beeches II στο Μπέρμιγχαμ είπε: «Είναι μια λαμπρή ευκαιρία για εμάς να επεκτείνουμε την επιτυχία μας δσε μια νέα κοινότητα και να δουλέψουμε με ένα γκρουπ ανθρώπων στην καρδιά του Μπέρμιγχαμ. Αυτή είναι μία από τις ομορφιές των Δωρεάν Σχολείων, το ότι τα καλύτερα σχολεία μπορούν να επεκτείνουν αυτή την εξαιρετική πρακτική».
Η Μαρίνα Γκουτιέρες, διευθύντρια του Bilingual Primary School Trust στο Μπράιτον τόνισε: «Είμαι ενθουσιασμένη που αυτό το πρότζεκτ έγινε πραγματικότητα και ότι τα παιδιά του Μπράιτον & Χοβ θα έχουν την διγλωσσία ως εκπαιδευτική επιλογή».
Ωστόσο, ακόμα και σε τέτοιες προσπάθειες, υπάρχει πάντα και η φωνή της κριτικής. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Στίβεν Τουίγκ είπε: «Κάποια από τα δωρεάν σχολεία που ανοίγουν είναι πλήρως εγκεκριμένα και θα έχουν λαμπρή, πετυχημένη πορεία και τους εύχομαι τα καλύτερα. Μέρος των τοπικών αρχών έχουν αναγνωρίσει ότι ο μόνος τρόπος για να πάρεις χρήματα από αυτή την κυβέρνηση για τα σχολεία είναι να έχεις ένα δωρεάν σχολείο. Υπάρχουν καινοτόμοι δάσκαλοι και διευθυντές που ανοίγουν δωρεάν σχολεία, το επικροτώ αυτό. Αλλά το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι η Κυβέρνηση διαθέτει τα πάντα στα δωρεάν σχολεία, οπότε όταν αποτυγχάνουν πρόκειται για σπατάλη χρημάτων. Το πρόγραμμα δεν έχει δημιουργηθεί για αυτά τα μέρη της χώρας που έχουν περισσότερο ανάγκη τα σχολεία».
Την Έβερτον πάντως η συγκεκριμένη κριτική δεν την ενδιαφέρει, από τη στιγμή έδειξε στην πράξη ότι οι ποδοσφαιρική σύλλογοι μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές πτυχές της κοινωνίας, αρκεί να υπάρχει η θέληση και ο προγραμματισμός.
ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: