Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ρόμβος του Δώνη: από την θεωρία… στην πράξη!!

Ο Ατρόμητος επικράτησε πολύ πιο άνετα από ότι δείχνει το τελικό 1-0 επί του ΠΑΟΚ πιστοποιώντας ότι στην φετινή σαιζόν θα αποτελέσει αγωνιστικό σημείο αναφοράς και κύριο διεκδικητή, ακόμα και της κατάληψης της 2ης θέσης.
Ο ρόμβος του Δώνη: από την θεωρία… στην πράξη
Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ του Δώνη, αν και απογοήτευσε, συνεχίζει να αποτελεί τακτικό σημείο αναφοράς με τον Δώνη να συνεχίζει την προσπάθεια εφαρμογής ενός απαιτητικού 4-4-2.

Περί… ρόμβου

Ο ΠΑΟΚ ήταν απογοητευτικός στην χθεσινή αναμέτρηση κυρίως γιατί οι παίκτες του δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν τον ρόμβο σε 4-4-2 που χρησιμοποίησε ο Δώνης. Είναι προφανές ότι η πολυπλοκότητα του εν λόγω τακτικού εχγειρήματος σε συνδυασμό με τις σημαντικότατες απουσίες των Λάζαρ, Γκαρσία, Σάλπι και Έτο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εικόνα του ΠΑΟΚ και την καθολική επικράτηση του Ατρομήτου.
Το 4-4-2 σε ρόμβο είναι ένα πολύ απαιτητικό σύστημα που μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα αν εφαρμοσθεί σωστά. Για να γίνει αυτό χρειάζονται οι κατάλληλοι παίκτες. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του «στενού» ρόμβου είναι η έλλειψη πλαγίων μέσων. Αυτό δημιουργεί δύο αγωνιστικά δεδομένα.
  • Οι μπακ αποκτούν πιο δύσκολο και πολυδιάστατο ρόλο.
  • Η ανάπτυξη του παιχνιδιού γίνεται κυρίως από τον κεντρικό άξονα, κάτι που πολλές φορές είναι προβλέψιμο και εύκολα αντιμετωπίσιμο.
Η απουσία πλάγιων παικτών δεν ευνοεί τις ένας με έναν μονομαχίες στους ανοικτούς, πλάγιους χώρους. Από την άλλη δημιουργεί συνοχή στις γραμμές αφού οι παίκτες του κέντρου βρίσκονται κοντά και μπορούν να συμμετέχουν με ευκολία σχεδόν σε όλες τις τακτικές φάσεις του παιχνιδιού (ανάπτυξη, άμυνα, επίθεση) και ευνοεί την ομαδική ανασταλτική συνέπεια.
Η στατιστική εικόνα του Ατρομήτου ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του Ατρομήτου ανά ημίχρονο
Στην επίθεση ο ρόμβος δημιουργεί συνθήκες κατοχής και αγωνιστικής συνοχής. Οι παίκτες του κέντρου είναι κοντά και έχουν την δυνατότητα να επιδοθούν σε παιχνίδι κατοχής. Τους πλάγιους χώρους των χαφ καλούνται να «γεμίσουν» οι μπακ. Αν αυτό είναι δυνατόν έχουμε τα κατ αρχήν δεδομένα για ισορροπημένη ανάπτυξη και επιλογές πάσας.
Κύριος εκφραστής της δημιουργίας είναι ο μεσοεπιθετικός που παίζει το ρόλο του «δεκαριού». Απαλλαγμένος από αμυντικά καθήκοντα έχει κυρίως τον ρόλο του δημιουργού (στην άμυνα κυρίως πιέζει την πρώτη μπάλα) αποτελώντας τον άξονα σε δημιουργικό επίπεδο.
Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟΚ ανά ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του ΠΑΟΚ ανά ημίχρονο

Από την θεωρία… στην πράξη

Σε προηγούμενο άρθρο έχει αναλυθεί γιατί ο Δώνης, στην θεωρία, προτιμά το 4-4-2 σε ρόμβο. Οι περσινές απογοητευτικές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ανέδειξαν τις επιθετικές δυσκολίες στην εφαρμογή των πιο… in fashion 4-3-3 και 4-2-3-1 με αυτό το ρόστερ. O Δώνης – και συμφωνούμε μαζί του – έχει λόγους να δοκιμάζει το 4-4-2. Παρά τις σωστές θεωρητικές βάσεις, το χθεσινό παιχνίδι ανέδειξε τα προβλήματα του ΠΑΟΚ αναφορικά με τα παραπάνω:
  • την έλλειψη βάθους στο ρόστερ
  • την απουσία φορ κλάσης πέραν των Σάλπι και Αθανασιάδη
  • την απουσία ενός «δεκαριού» που θα καθοδηγήσει την ομάδα, πλην του ταλαντούχου αλλά εξαιρετικά άπειρου Πέλκα
  • την απουσία ενός αντί-Γκαρσία
  • την έλλειψη δεξιών μπακ υψηλού επιπέδου
Οι μακρινές πάσες στην αναμέτρηση
Οι μακρινές πάσες στην αναμέτρηση
Οι πειραματισμοί σε επίπεδο προσώπων σε συνδυασμό με την έλλειψη τακτικής παιδείας/αγωνιστικής ομοιογένειας έκαναν τον ΠΑΟΚ εξαιρετικά προβλέψιμο στην επίθεση (ανάπτυξη μόνο από τον άξονα χωρίς τα κατάλληλα πρόσωπα) και ευάλωτο στα πλάγια – ειδικότερα στα δεξιά.
Το ενισχυμένο, σκληροτράχηλο κέντρο του Ατρομήτου σε συνδυασμό με την εξαιρετική εμφάνιση των πλάγιων επιθετικών του έγειραν την πλάστιγγα υπερ των γηπεδούχων που επικράτησαν καθολικά στον αγωνιστικό χώρο κατά το 2ο ημίχρονο όταν και ο ΠΑΟΚ έχασε την κατοχή της μπάλας (60% στο 1ο ημίχρονο) – κυρίως λόγω κούρασης του «αντί-Γκαρσία» Φωτάκη.
Τα κερδισμένα φάουλ
Τα κερδισμένα φάουλ

Συμπέρασμα

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε εύκολα στο Περιστέρι γιατί ο Δώνης συνεχίζει να επενδύει στην τακτική εκμάθηση/εφαρμογή του 4-4-2. Είναι προφανές ότι ο Έλληνας τεχνικός θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα, με το υπάρχον ρόστερ, η ομάδα θα ωφεληθεί περισσότερο εν συγκρίσει με την – πεπατημένη μεν, μετριότατη δε – εφαρμογή των πιο συμβατικών συστημάτων με έναν επιθετικό.
Μέχρι ο Δώνης να δικαιωθεί, ο ΠΑΟΚ του «ρηχού» ρόστερ δεν θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια οργανωμένες, σκληροτράχηλες ομάδες όπως ο Ατρόμητος του Μπάγεβιτς που ξέρουν να παίρνουν το αγωνιστικό ζητούμενο χωρίς να ρισκάρουν. Ο Ατρόμητος διαθέτει εξαιρετική αμυντική λειτουργία, σοβαρό προπονητή, είναι δικαίως στην 1η ταχύτητα του ελληνικού πρωταθλήματος και με έναν επιθετικό κλάσης μπορεί να αποτελέσει τεράστια έκπληξη στο φετινό πρωτάθλημα.
ΠΗΓΗ: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: