Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Της αμύνης τα παιδιά!!

Της αμύνης τα παιδιά
Παίζοντας για πρώτη φορά στα φιλικά άμυνα υψηλού επιπέδου, ο Ολυμπιακός νίκησε 86-75 τη Ζαλγκίρις Κάουνας στον μικρό τελικό του «Γκομέλσκι Καπ» της Μόσχας και κατετάγη στη τρίτη θέση του φιλικού τουρνουά. Την πιο μεστή και ισορροπημένη εμφάνιση τους στο τελευταίο τεστ πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων πραγματοποίησαν οι «ερυθρόλευκοι», που είχαν σε εξαιρετική κατάσταση τους Πρίντεζη και Περπέρογλου με 20 και 16 πόντους αντίστοιχα και θετικούς τους Σλούκα (10π.) και Ντόρσεϊ (8π. 7ριμπ.).

Ο αγώνας:

Ολυμπιακός των φιλικών της Ιταλίας σε πιο βελτιωμένη έκδοση ήταν αυτός που μπήκε στο παρκέ στο πρώτο δεκάλεπτο. Με μπροστάρη τον Πρίντεζη (9π.) και δημιουργό τον Σπανούλη, προηγήθηκε 12-4 στο 5΄ και 18-10 στο 7΄, έχοντας όπλο την «σφικτή» άμυνά του, στοιχείο που έλλειπε από τα προηγούμενα φιλικά. Η αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν, ο έλεγχος των ριμπάουντ και τα κλεψίματα, έδωσαν αρκετά καλάθια στο «ανοικτό» γήπεδο, ενώ το δεκάλεπτο έκλεισε 24-11 για την ελληνική ομάδα, χάρη στη καλή κυκλοφορία της μπάλας και τις σωστές αποστάσεις στην επίθεση. Στο ίδιο μοτίβο και το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί προβάδισμα δέκα πόντων (30-20 στο 15΄), παρά το 3ο φάουλ του Πρίντεζη, έχοντας καλές περιστροφές στην άμυνα και οξυδέρκεια στην επίθεση, με πολλά ρήγματα στην αδύναμη πλευρά του αντιπάλου. Οι πρωταθλητές Ευρώπης συνέχισαν να παίζουν όμορφο μπάσκετ και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους Λιθουανούς για το 43-32 της ανάπαυλας. Σπανούλης και Περπέρογλου είχαν πάρει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Ντόρσεϊ.

Φορτσάτος μπήκε και στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός, που χρειάστηκε τέσσερα λεπτά και καλάθια των Περπέρογλου, Πρίντεζη και Μάντζαρη για να φτάσει τη διαφορά στην υψηλότερη τιμή της +18 (54-36) στο 24΄. Η άμυνα παρουσίαζε πλέον κάποια «νεκρά» διαστήματα, όμως στην επίθεση υπήρχε υπομονή, αποφυγή βιασύνης-λαθών, καλές επιλογές και…Περπέρογλου. (60-45 στο 27΄). Στο ρεπερτόριο, είχε προστεθεί πλέον και η έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, με αποτέλεσμα το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρωθεί με τους πρωταθλητές Ευρώπης προηγούμενους με 66-49. Στη τελευταία περίοδο πλέον ο Ολυμπιακός έπαιξε ακόμα πιο απελευθερωμένα, έτρεξε στον αιφνιδιασμό και προσέφερε αρκετά highlights με καρφώματα από Πρίντεζη και Παπανικολάου.

Η κούραση και η φυσιολογική χαλάρωση στην άμυνα, επέτρεψαν στην ομάδα του Ζουάν Πλάθα να μειώσει σε 72-61, επτά λεπτά πριν το τέλος, όμως δύο καλές άμυνες και ένα επί μέρους 7-2 με καλάθια των Παπανικολάου, Πρίντεζη και Ντόρσεϊ, έφεραν την ελληνική ομάδα ξανά στο +16 (79-63) πέντε λεπτά πριν το τέλος. Στο τέλος το καθαρό μυαλό έλειψε από τους παίκτες του Μπαρτζώκα, με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να μειώσει και να ηττηθεί με το τιμητικό με βάση την ανωτερότητα του Ολυμπιακού, 86-75.

Τα δεκάλεπτα: 24-11, 43-32, 66-49, 86-75.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 3, Σπανούλης 7, Περπέρογλου 16, Ντόρσεϊ 8, Σλούκας 10, Μαυροειδής 4, Γκετσεβίτσιους 1, Πρίντεζης 20, Παπανικολάου 11, Μάντζαρης 3, Κατσίβελης 3.
Ζαλγκίρις Κάουνας (Πλάθα): Ντάρντεν 4, Πόποβιτς 7, Ντ. Λαβρίνοβιτς 10, Γιουσκεβίτσιους 2, Καλνιέτις 3, Λιπκεβίτσιους 2, Κλιμαβίτσιους 10, Γιανκούνας 3, Ντέλας 6, Κουζμίνσκας 4, Καουκένας 11, Φούτι 13.

* Εκτός αγώνα έμεινε και πάλι ο Πέρο Άντιτς. Ο Σκοπιανός φόργουορντ ταλαιπωρείται από τενοντίτιδα στους προσαγωγούς και προτιμήθηκε να προφυλαχθεί.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: