Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς ήσουν και πώς έγινες!!

Πώς ήσουν και πώς έγινες
Το πόσο επηρέασε η κρίση (και) το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει γίνει αντιληπτό από το καλοκαίρι.

Ομάδες με ιστορία και βαριά φανέλα είτε δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια (συνεπώς και το δικαίωμα μεταγραφών χωρίς περιορισμούς) είτε να ενισχυθούν όπως θα ήθελαν λόγω του σφιχτού μπάτζετ.

Το sport-fm.gr παραμονή του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη καταγράφει τα περσινά δεδομένα των δύο μονομάχων, από τα οποία μοιραία προκύπτουν οι διαφορές με το σήμερα.

ΠΑΟΚ πέρυσι…

-Ξεκίνησε με πρόεδρο τον Θόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος τον Ιανουάριο έκλεισε με άδοξο τρόπο τον κύκλο του στην ΠΑΟΚ και εν συνεχεία τον διαδέχτηκε ο (άλλοτε) στενός του συνεργάτης και φίλος, Ζήσης Βρύζας. Τον Απρίλιο ο Γιώργος Σαχπατζίδης, που είχε μπει με σημαντικό μερίδιο στην μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ, συλλαμβάνεται για την γνωστή υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

-Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Ρουμάνος, Λάζλο Μπόλονι. Έμπειρος τεχνικός, ατακαδόρος, πολλές φορές υπερβολικός στις αντιδράσεις του, γενικώς είχε τον τρόπο να τραβάει την προσοχή και να βρίσκεται στο προσκήνιο. Πίστεψε στο ταλέντο της ομάδας, την οδήγησε σε μια πολύ καλή πορεία στο Europa League, όμως δεν πέτυχε την υπέρβαση στους εγχώριους στόχους.

-Αστέρι της ομάδας είναι ο Αντελίνο Βιεϊρίνια. Ακόμα και στην κακή του μέρα, με μια ενέργεια μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε κάθε ματς. Ο Λάζαρ έρχεται και δένει πολύ γρήγορα δίπλα στον ηγέτη Πάμπλο Γκαρσία, ο Μαλεζάς κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του (καλύπτοντας επάξια την απουσία του Κοντρέρας που μια έπαιζε, δύο ήταν εκτός), ο Αθανασιάδης δείχνει ότι μπορεί να επωμιστεί ηγετικό ρόλο στην επίθεση, ο Σταφυλίδης αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη, ενώ οι Σαλπιγγίδης (παρά τη γκρίνια πολλές φορές της εξέδρας), Φωτάκης και Λίνο είναι οι σταθερές αξίες.

ΠΑΟΚ φέτος, εν συντομία…

Ο Βρύζας παραμένει πρόεδρος, αλλά το αφεντικό πια του συλλόγου είναι ο Ιβάν Σαββίδης, με τον ομογενή επιχειρηματία να έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Προπονητής της ομάδας είναι ο Γιώργος Δώνης που έχει να διαχειριστεί ένα ρόστερ με λιγότερες λύσεις, αλλά πολλούς νέους ταλαντούχους άσους. Η προοπτική της Ευρώπης τελείωσε απότομα στη Βιέννη, ωστόσο αυτή της Ελλάδα -κι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί φέτος το τοπίο- αφήνει περισσότερα περιθώρια για κάτι καλό ή τουλάχιστον αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξη του «Δικεφάλου».

Άρης πέρυσι…

-Το σύνθημα της διοίκησης Αθανασιάδη όταν κέρδιζε την επανεκλογή της, ήταν «ΆΡΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ». Από το ξεκίνημα όμως της νέας περιόδου οι δεσμεύσεις της δεν φαινόταν πως θα υλοποιηθούν. Κι όταν έρχονται τα ζόρια, δεν αργεί η γκρίνια και η αμφισβήτηση. Κι ακόμη πιο μετά έρχονται σενάρια περί επενδυτών, που όπως στην περίπτωση του Φερνάντο Πλα (ο επενδυτής που βρήκε ο Γιάννης Κόντης πριν αποχωρήσει) οι ελπίδες για μια θετική εξέλιξη αποδείχθηκαν φρούδες.

-Από την θέση του προπονητή παρέλασαν ούτε λίγο, ούτε πολλοί πέντε άνθρωποι! Αρχικά ο Σάκης Τσιώλης που σε αντίθεση με το μαγικό φίνις της περασμένης περιόδου, έμοιαζε να έχει χάσει το ραβδάκι του. Τον διαδέχθηκε ο Μίχαλ Πρόμπιερζ ή «Γκουαρντιόλα της Πολωνίας», όπως έλεγαν οι συμπατριώτες του. Όπως αποδείχθηκε στα μέρη μας έπεφταν αρκετά έξω. Προσωρινά το κενό καλύφθηκε από τους Μιχαλήτσο - Σεμερτζίδη, μέχρι να προσληφθεί ο Μανουέλ Μασάδο. Ένας κανονικός προπονητής, με τον οποίο οι «κίτρινοι» δεν ενθουσίαζαν, αλλά έστω μπόρεσαν να ορθοποδήσουν αγωνιστικά και βαθμολογικά. Παρόλο που δεν επετεύχθη ο στόχος των πλέι οφ, ούτως ή άλλως είχε απομακρυνθεί λόγω του κακού ξεκινήματος, οι «κίτρινοι» μπήκαν αγωνιστικά σε μια σειρά.

-Με ηγέτη τον Νέρι Καστίγιο και μια πλειάδα ποιοτικών ποδοσφαιριστών όπως οι Ντάνιελ Τσέζαρεκ, Καρίμ Σολτάνι, Ρίκι Φατί, Νοέ Ακόστα, Χαβιέ Ουμπίντεζ, Ντάρσι Νέτο και τους Έλληνες όπως οι Κώστας Καπετάνος, Νίκος Λαζαρίδης κτλ ξεκινούσε τη σεζόν με αισιοδοξία. Η ατυχία και η αναποτελεσματικότητα τους κράτησε όμως πίσω στην βαθμολογία, ενώ όταν άρχισαν να συσσωρεύονται τα οικονομικά προβλήματα το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο (μέχρι και σε αποχή από τις προπονήσεις προχώρησαν). Προς τιμήν τους πάντως κράτησαν τα περισσότερα προβλήματα εντός των αποδυτηρίων και η βαθμολογική αντεπίθεση στο τέλος της περιόδου δείχνει ότι πάλεψαν έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Άρης φέτος, εν συντομία...

-Πορεύεται με προσωρινή διοίκηση υπό τους Ζαμπέτα, Κατσιαούνη, Λαμπριάκο που πασχίζει (μάταια προς το παρόν) να βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο τον Άρη. Το ρόστερ άλλαξε εξ ολοκλήρου (αποτελείται στην συντριπτική πλειοψηφία από πιτσιρικάδες, γηγενείς ή μη), με τον Μάκη Κατσαβάκη εν μέσω δυσκολιών να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μαχητικό σύνολο.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: