Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Και οι επτά... κυνηγήθηκαν

Προσεγγίζοντας καλλιτεχνικά το ζήτημα, ταιριάζει περισσότερο το άσμα-αριστούργημα του Μάνου Χατζιδάκη, "Η αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι", το οποίο ερμήνευσε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Βλέπετε, τα επτά πρόσωπα που αναφέρουμε παρακάτω έζησαν τα πάντα στις τρεις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Τον... απόλυτο έρωτα, αλλά και το απύθμενο μίσος. Ο λόγος για τους Γιώργο Μπατατούδη, Γιάννη Γούμενο, Θοδωρή Ζαγοράκη, Δημήτρη Κοντομηνά, Λάμπρο Σκόρδα, Ευάγγελο Μυτιληναίο και Αντώνη Ρέμο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, στη συνείδηση του κόσμου, καθένας εξ' αυτών πλήρωσε το τίμημα των λαθών του. Και παρότι τα πρόσωπα δεν είναι πολλά, άλλοι έκαναν λάθη από αφέλεια, άλλοι εκ του πονηρού, άλλοι επειδή υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους, υπάρχει και η κατηγορία αυτών που ουδέποτε αγάπησαν - για να ασχοληθούν αναλόγως - την ομάδα-επένδυσή τους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, λάθη δεν έκαναν μόνο οι παραπάνω επτά. Η δομή και οι ιδιαιτερότητες του κάθε συλλόγου επίσης έπαιξαν ρόλο στην αποτυχία των παραπάνω "ηγετών". Οπως εξάλλου και η υπερβολή που χαρακτηρίζει τον φίλαθλο κόσμο της Θεσσαλονίκης και γενικότερα την ελληνική κοινωνία. Ο Ελληνας εύκολα θεοποιεί και ακόμη ευκολότερα ξεχνά και κατηγορεί. Πάντα κρίνει εκ του αποτελέσματος. Δεν δέχεται το λάθος του, μεταφέρει ευθύνες και σε κάποιες από τις παραπάνω επτά περιπτώσεις, ο ίδιος ήθελε να πιστεύει σε κάτι μεγαλύτερο από το πραγματικό.
Από "Μπάτμαν", έκπτωτος
Ξεκινάμε με τον Γιώργο Μπατατούδη. Ασφαλώς και η ιστορία έγραψε ότι επί θητείας "Μπατμαν" ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τους δύο τελευταίους τίτλους στην ιστορία του. Δύο Κύπελλα Ελλάδος. Στα επτά χρόνια παρουσίας του στον ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Μπατατούδης έκανε - και δεν έκανε - πολλά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρησιμοποίησε τον ΠΑΟΚ ως μέσο ανάδειξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Οπως επίσης, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της επένδυσης, καθώς πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Εντούτοις, τα... καλύτερά του χρόνια, ήταν τα πρώτα τέσσερα. Διότι, στα επόμενα τρία ήταν "έκπτωτος" στη δική του εταιρία. Τα επιχειρηματικά σχέδιά του, ουδέποτε του απέδωσαν. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και η πενταετής παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε δική του εταιρία, ήταν η... χαριστική βολή και για τον ίδιο. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της ΠΑΕ στην επταετία της ηγεσίας του, η ΠΑΕ απέκτησε χρέη 24 εκατομμυρίων ευρώ. Πλέον είνει persona non grata για την οικογένεια του ΠΑΟΚ.
Η "καταδίκη" ενός ηγέτη
Ο Γιάννης Γούμενος ήταν ο άνθρωπος που επιδίωξε να δώσει όραμα στον ΠΑΟΚ, στη μετά Μπατατούδη εποχή. Στη πορεία αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις του τόσο για την αγωνιστική πορεία της ομάδας όσο και για την εύρυθμη οικονομική λειτουργία, δεν ήταν αληθινές. Στα χρόνια της δικής του ηγεσίας, η ΠΑΕ ουσιαστικά έπαψε να πληρώνει το Δημόσιο και ο ίδιος καταδικάστηκε πρόσφατα για χρέη 13,2 εκατομμυρίων ευρώ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Περιττό αναφοράς ασφαλώς ότι, όπως και ο Γιώργος Μπατατούδης, ο Γιάννης Γούμενος εκδιώχθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Ο λαϊκός ήρωας που έγινε κατηγορούμενος
Ο ρόλος του Θοδωρή Ζαγοράκη δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον αντίστοιχο των δύο παραπάνω. Πέραν του ότι οι δύο παραπάνω επιδίωξαν να ασχοληθούν με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Ζαγοράκης δέχθηκε τρομερή πίεση για να μπει μπροστάρης στη νέα προσπάθεια. Ο Ζαγορ δεν ήταν απλά ο ηγέτης του ΠΑΟΚ. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟΚ, ήταν λαϊκός ήρωας. Εντούτοις, το τεράστιο λάθος του Ζαγοράκη ήταν ότι, ουδέποτε έβγαλε από πάνω του την αθλητική ενδυμασία. Ουδέποτε συνειδητοποίησε ότι ως πρόεδρος του ΠΑΟΚ, απαιτούνταν διαφορετική προσέγγιση (πάσης φύσεως) ζητημάτων από τον ίδιο. Παρέδωσε εν λευκώ ένα κομμάτι της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας της εταιρίας, παρότι γνώριζε ότι ο ίδιος θα λογοδοτήσει. Κι ενώ ήταν ο άνθρωπος που ένωσε τις ψυχές εκατοντάδων χιλιάδων φίλων του ΠΑΟΚ, ο σύλλογος παρουσίασε απίστευτα ποσοστά συσπείρωσης επί ημερών του, τους απογοήτευσε άλλο τόσο. Πλέον μάλιστα είναι και κατηγορούμενος. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στην εισαγγελική δίωξη, όσο στην κοινή γνώμη του ΠΑΟΚ. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟΚ αναγνωρίζουν τις προθέσεις του, του καταλογίζουν όμως ότι στην καλύτερη εποχή (οικονομικά και σε επίπεδο συσπείρωσης) στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, όχι μόνο δεν μειώθηκε το χρέος, αλλά αυξήθηκε κιόλας.
Ο "Μεσσίας" και το χαμένο στοίχημα
Το 1998 μια παλίρροια τάραξε τα νερά του Αρη. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ένας από τους οικονομικούς κολοσσούς της Ελλάδας τη τελευταία 20ετία, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ. Ο ίδιος έτυχε υποδοχής "Μεσσία" και εκτιμήθηκε ότι ο Αρης είχε αποκτήσει τη βασικότερη προϋπόθεση για να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή, είχε βρει μια μεγάλη επένδυση. Εκτιμήθηκε ότι ο Κοντομηνάς είδε τον Αρη ως όχημα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στον τομέα της ασφάλειας. Εξάλλου, πολλαπλασιάστηκαν οι ασφαλισμένοι στην εταιρία του. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος, ουδέποτε ασχολήθηκε με τον Αρη στο επίπεδο που θα έπρεπε. Οπως συνηθίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, ανέθεσε τη λειτουργία του "καραβιού" σε λάθος καπετάνιους που ουδεμία χημεία είχαν μεταξύ τους και τα λάθη ήταν εγκληματικά. Δεν προστάτεψε την επένδυσή του. Οπως και στην περίπτωση του Μπατατούδη στον ΠΑΟΚ, σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, δίχως το προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Βέβαια και το σύνολο της οικογένειας του Αρη δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον Κοντομηνά, ώστε να ασχοληθεί ο ίδιος. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικότατα και ο γνωστός επιχειρηματίας υπέπεσε σε λάθη, στην προσπάθειά του να αποχωρήσει, με σπουδαιότερο τη παραχώρηση της  ομάδας στον Γιάννη Ζαχουδάνη. Από <<Μεσσίας>>, ο Κοντομηνάς έγινε μισητό πρόσωπο για τη συντριπτική πλειοψηφία των φίλων του Αρη. Βέβαια, η ιστορία έγραψε επίσης ότι η δική του υπογραφή έβαλε τον Αρη στο άρθρο 44.
"Σκόρδα, αλάνι..."
Μετά την εποχή Κοντομηνά στον Αρη, το δίδυμο των Λάμπρου Σκόρδα-Νικήτα Ματθαίου ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην ΠΑΕ. Υπερχρεωμένος, ο Αρης αναζήτησε τρόπους για να σωθεί οικονομικά. Η θηλειά των 25 εκατομμυρίων ευρώ έσφιγγε τον λαιμό του συλλόγου. Με την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44, τα χρέη μειώθηκαν στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ και ξαφνικά η ΠΑΕ έγινε βιώσιμη. Ο Λάμπρος Σκόρδας προήχθη στον ρόλο του ηγέτη. Προερχόμενος από τη μάζα των φιλάθλων του Αρη, είχε καθολική αποδοχή. "Σκόρδα αλάνι, άναψε ντουμάνι, Σκόρδα αλήτη...", ήταν ένα σύνθημα που ακουγόταν σε κάθε δημόσια συγκέντρωση των οπαδών του Αρη. Απίστευτα ευφυής άνθρωπος, αλλά και αυτοκαταστροφικός, ο Λάμπρος Σκόρδας, ενδεχομένως να υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του, να πίστεψε ότι θα είναι αιωνίως ο ηγέτης του Αρη. Δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του και... Η ιστορία έγραψε ότι έχασε την εξουσία, με τρόπο ανάλογο που την κατέκτησε. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν και επί θητείας του, μαζί με τα αντίστοιχα της διοίκησης Αθανασιάδη, κρατούν τον Αρη γαντζωμένο στον πάτο της θάλασσας. Δίχως μάλιστα να υπάρχουν πολλά αποθέματα οξυγόνου. Οπως και στη περίπτωση του Ζαγοράκη, το δυστύχημα είναι ότι κυκλοφορεί ακόμη και ο διαχωρισμός των "Σκορδικών" και των "αντί-Σκορδικών" στις τάξεις των φιλάθλων. Είναι δείγμα της επιρροής που άσκησε. Η διαφορά είναι ότι ο Σκόρδας όχι μόνο δεν αποχώρησε, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στην ηγεσία της ομάδας. Αυτό φανερώνουν οι κινήσεις του. Εχοντας εξάλλου την εφημερίδα "Αθλητικά Νέα" αλλά και τον ομώνυμο  ραδιοφωνικό σταθμό, περνάει τις θέσεις και τις απόψεις του.
Οταν ο Ρέμος έπεισε τον Μυτιληναίο
Είναι αλήθεια ότι αυτές οι δύο υποθέσεις ηγετών, δεν μπορούν να διαχωριστούν. Γιατί η ιστορία έγραψε ότι ο Αντώνης Ρέμος έπεισε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να ασχοληθεί με τον Ηρακλή. Βρισκόμενος σε άκρως ανοδική πορεία σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος απέκτησε τη ΠΑΕ Ηρακλής και αγαπήθηκε όσοι ελάχιστοι από τους οπαδούς της ομάδας. Είναι επίσης αλήθεια ότι επένδυσε πολλά χρήματα, αποδείχθηκε όμως ότι η επιλογή συνεργατών σε συνδυασμό με την έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, κόστισαν τόσο στον σύλλογο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως αρνητικά. Η δε επιλογή του Γιώργου Σπανουδάκη για τη θέση του επόμενου ηγέτη, αποδείχθηκε ατυχέστατη και καταστροφική για τον σύλλογο. Η αγάπη, έγινε μίσος και οι αντιδράσεις των φίλων του Ηρακλή ήταν εντονότατες. Οι τελευταίοι έπεισαν τον Αντώνη Ρέμο να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Και ο γνωστός τραγουδιστής όμως, είδε επίσης τις δύο όψεις του νομίσματος. Υπέπεσε σε πολλά λάθη και παρότι έβαλε πολλά χρήματα από τη τσέπη του, ανήκει και αυτός στην κατηγορία των πρώην διοικητικών ηγετών που πλέον δεν πηγαίνουν στο γήπεδο να δουν την αγαπημένη ομάδα τους.sport gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: