Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιές κλίμα στην Εθνική. Στην ΕΠΟ;

Μετά το τέλος του αγώνα της Εθνικής με τη Λιθουανία ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, αφού ευχαρίστησε τους παίκτες και το προπονητικό τιμ, δήλωσε τα παρακάτω. Γράφει ο Περικλής Στέλλας.
Υγιές κλίμα στην Εθνική. Στην ΕΠΟ;
«Ελπίζω να είμαι όσο πιο κοντά μπορώ. Βλέπετε και εσείς πόσο υγιές είναι το κλίμα... Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν την προεδρία θέλουν το καλό της ομοσπονδίας και της εθνικής ομάδας και ελπίζω να φανούν αντάξιοι των ψηφοφόρων τους. Οσο για τους παίκτες, πήγα στα αποδυτήρια και τους ευχαρίστησα. Ευχαρίστησα και το τεχνικό τιμ για τις αναμνήσεις. Ηταν πραγματικά μία πολύ ωραία στιγμή».
Οταν διαβάσει κανείς αυτήν τη δήλωση, πολύ εύκολα θα πει πως πρόκειται για μία φυσιολογική τοποθέτηση και πως αυτό θα έκανε ο καθένας στη θέση του. Συμφωνώ και επαυξάνω. Αλλά είναι έτσι; Οχι, δεν είναι. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία; Δεν γνωρίζει τη διαδρομή του Βασίλη Γκαγκάτση και του Γιώργου Σαρρή; Μα, φυσικά και γνωρίζει. Δεν γνωρίζει, ας πούμε, για τις καταδικαστικές αποφάσεις του Βασίλη Γκαγκάτση;

Δεν γνωρίζει το τι συμβαίνει στην ΚΕΔ και τι προέκυψε πρόσφατα με τον ξεσηκωμό της Καβάλας; Δεν συμφωνεί ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ πως ο Σαρρής για παράδειγμα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη θέση του, αφού θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ; Δεν συμφωνεί πως ο πρώην πρόεδρος βαρύνεται με σημαντικές υποθέσεις; Φαντάζομαι να συμφωνεί. Και θα συμφωνεί πως θα έπρεπε να βγει πρώτος εκείνος και να πει δημόσια και ευθέως ότι:

«Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι εκείνοι οι δυο». Το πιο απλό. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει προχθές τα μεσάνυχτα ότι θέλουν το καλό της ΕΠΟ και πως πρέπει να φανούν αντάξιοι των ψηφοφόρων τους. Εάν κάνω λάθος, κύριε πρόεδρε, διορθώστε με. Οσο για τους ψηφοφόρους; Δεν γνωρίζει και ίσως καλύτερα από όλους ότι αποτελούν παιχνίδι στα χέρια των υποψηφίων και κανείς δεν ψηφίζει για το καλό του ποδοσφαίρου, αλλά για το καλό το δικό μας; Ή αυτό που σημειώνω, κύριε πρόεδρε, είναι ψέμα και δεν συμβαίνει ποτέ στις εκλογές της ΕΠΟ;
Σοκαριστική η έρευνα
Ερευνα που δημοσιεύεται στην opinionsports.gr αποκαλύπτει πως όλοι εκείνοι που ψηφίζουν και ουσιαστικά καθορίζουν το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, όλοι εκείνοι που εκλέγουν την εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ ουδεμία σχέση έχουν με το ποδόσφαιρο. Και την όποια σχέση έχουν αποκτήσει είναι για χόμπι, χωρίς καμία υποδομή, παιδεία, φιλοσοφία και κυρίως γνώση. Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματίες που το αντικείμενό τους, η ενασχόλησή τους δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο.

Και που αν τους ρωτήσεις ποιος είναι ο Κρόιφ, ο Γκαρίντσα, ο Σούστερ και πιθανόν ο Δομάζος, ο Κούδας και ο Σιδέρης, δεν θα γνωρίζουν. Μπορούν όμως (όχι όλοι, το ξεκαθαρίζω, αλλά η πλειοψηφία) να σου πουν και να σου κάνουν σεμινάριο για καλλυντικά, οικοδομές, δημόσια έργα και δεν συμμαζεύεται. Πώς μπορείς, λοιπόν, μετά να περιμένεις ένα καλύτερο αύριο για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο; Και όλα αυτά δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει ο Σοφοκλής Πιλάβιος;

Μα, σαφώς και τα γνωρίζει και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι κυρίαρχο ρόλο στην εξασφάλιση ψήφων παίζει και θα παίζει πάντα η προσωπική σχέση και συμπάθεια που έχει ο κάθε ψηφοφόρος με τους υποψήφιους προέδρους και τι παροχές και ευκολίες σαν ένωση θα έχει. Δεν σημειώνω κάτι καινούργιο ή κάτι που δεν γνωρίζει κανείς. Είναι γνωστά ακόμη και στις πέτρες όλα αυτά. Αλλά δεν αλλάζει τίποτα και ούτε θα αλλάξει.
Είπαν...
Β. Μαρινάκης: «Είμαι δίπλα στην Εθνική».
Αλλά και στην ΕΠΟ βεβαίως, βεβαίως...
Σ. Σφακιανάκης: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική πράξη».
Ποιοι μιλάνε, οι πολιτικοί που το χρησιμοποιούν έτσι πάντα!
Σ. Πιλάβιος: «Θα μου λείψει η Εθνική».
Και η ΕΠΟ;

SMS
Θα περιμέναμε, όμως, από έναν νέο άνθρωπο, με γνώση, με νέα νοοτροπία, από έναν άνθρωπο προοδευτικό όπως ο Πιλάβιος να έχει άλλη έκφραση. Θα περιμέναμε βαθιές τομές στην ΕΠΟ και στο ποδόσφαιρο, σε μία περίοδο που κληρονόμησε μεγάλη και πλούσια κληρονομιά. Την εθνική ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης και τους Ελληνες ποδοσφαιριστές ώριμους και έτοιμους όσο ποτέ άλλοτε για μία πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αλλά δυστυχώς η δήλωση του Σωτήρη Νίνη δεν τα λέει απλά όλα, αλλά ξεγυμνώνει το σάπιο σύστημα και νοοτροπία των παραγόντων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ο Σοφοκλής Πιλάβιος θα μπει στην οικογένεια της UEFA, θα εργαστεί για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν θα αποσυρθεί. Και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι όχι απλά θα πετύχει αλλά θα κάνει σπουδαία πράγματα. Εδώ είμαστε και θα δείτε. Μπορούσε όμως, εάν ήθελε, να τα κάνει και στην Ελλάδα, στην ΕΠΟ, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αλλά, δυστυχώς, δεν τα έκανε. Και όχι μόνο δεν τα έκανε, αλλά θα τον ακολουθεί και πάντα η τεράστια αδικία σε βάρος ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων, του Ηρακλή. Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλες ικανότητες. Αλλά δεν είχε την πυγμή να γκρεμίσει το σύστημα το οποίο λόγω θέσης κλήθηκε να διοικήσει και να διαφεντεύσει. Τον κατάπιαν. Αυτή είναι η εκτίμησή μου.

Οφειλε, όμως, για την υστεροφημία του και το επίπεδό του να τους φτύσει και να φύγει. Δεν το έκανε και η ευθύνη του είναι μέγιστη. Αλλά όχι, Σοφοκλή μου, ότι ο Σαρρής θέλει το καλό της ΕΠΟ; Το πιστεύει άραγε ακόμη και ο ίδιος αυτό;
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: