Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Δεν θα φέρει δώρα η Μέρκελ!!

Με αφορμή την ξαφνική ανακοίνωση της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, ο Βασίλης Γαλούπης εμβαθύνει, κάνοντας ένα πρώτο ταμείο από τις ως τώρα αντιδράσεις.
Δεν θα φέρει δώρα η Μέρκελ!
Είδα πριν από λίγο τα βραδινά δελτία ειδήσεων, όμως δεν πείστηκα ότι η Μέρκελ έρχεται σαν άγιος Βασίλης με δώρα για την Ελλάδα. Κάπως έτσι, δηλαδή, ερμηνεύτηκε από τους περισσότερους σχολιαστές των τηλεπαραθύρων η επικείμενη άφιξη της Γερμανίδας.
«Κάτι θα δώσει», «Θα προσφέρει πολιτική λύση», «Ήρθε η ώρα να αποδείξει τον ηγετικό της ρόλο», λέγανε στα κανάλια, πάνω – κάτω στο ίδιο μοτίβο.
Έχω την αίσθηση ότι περισσότερο από ποτέ αυτή την εποχή χρειάζεται, πέρα από την όποια εγχώρια μιντιακή πληροφόρηση, και η επιστράτευση της κοινής λογικής, αφού μερικά πράγματα «φωνάζουν» από μόνα τους γιατί γίνονται.
Θα καταλάβαινε, μάλιστα, περισσότερα κανείς για το κλίμα αν, για παράδειγμα, έριχνε και μια ματιά τις τελευταίες ώρες σε κάποιες αναλύσεις σε γερμανόφωνα, αλλά κι αγγλόφωνα ΜΜΕ, όπως κι αν συνομιλούσε με κάποιους συναδέλφους από άλλες χώρες.
Το μαρτύριο της σταγόνας!
Ας τα βάλουμε, λοιπόν, σε μια τάξη τα μέχρι τώρα δεδομένα, για να κάνουμε κάποιες όσο γίνεται ορθολογικές και ψύχραιμες εκτιμήσεις.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Και το ντιλ έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.
Από τις 24 Ιουλίου που η Τρόικα ήρθε ξανά στην Αθήνα για το πακέτο των μέτρων, έχουν περάσει σχεδόν 2,5 μήνες!!! Το μαρτύριο της σταγόνας, δηλαδή.

Ρήγματα στις Τρόικες!
Είναι, επίσης, ολοφάνερο ότι υπάρχουν δυο ειδών συγκρούσεις ή αν θέλετε ακόμα και ρήγματα που βαθαίνουν καθημερινά.
Το ένα έχει να κάνει με την Τρόικα, αφού το ΔΝΤ έχει διαχωρίσει την θέση του από την Ευρώπη και ζητάει νέο «κούρεμα». Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει μετά τις αμερικάνικες εκλογές, κι έτσι όλο το κόστος διάσωσης να το αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Το άλλο ρήγμα αρχίζει να δημιουργείται στην συγκυβέρνηση στην Ελλάδα, μέσα σε κλίμα σκανδαλολογίας. Υπάρχουν περισσότεροι τριγμοί πια τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στην ΔΗΜ.ΑΡ, με φανερό πλέον πρόβλημα συνοχής. Το αν θα σπάσει η συγκυβέρνηση, βέβαια, κάτω από την πίεση είναι κάτι που ουδείς το γνωρίζει τούτη τη στιγμή.
Κουκούλωμα
Με τα σκάνδαλα και τις «λίστες» να αιωρούνται (μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος για να έρθει το αγαπημένο σπορ του κουκουλώματος) και με τα νέα μέτρα να είναι ήδη πάνω από τα κεφάλια μας, η κοινωνία έχει φτάσει προ πολλού στα όρια της. Ο θυμός ξεχειλίζει!
Δεν αποφασίστηκε ξαφνικά η επίσκεψη
Για ποιο λόγο, λοιπόν, αποφασίστηκε ξαφνικά να έρθει η Μέρκελ, ενώ γίνεται χαμός σε όλα τα επίπεδα;
Κατ’ αρχάς, τέτοιες επισκέψεις δεν κανονίζονται τόσο ξαφνικά. Μπορεί να φαίνονται έτσι, αλλά δεν είναι. Είναι δεδομένο ότι προγραμματιζόταν καιρό κι ανακοινώθηκε Παρασκευή. Για ευνόητους λόγους… Όπως, για παράδειγμα, για λόγους ασφαλείας, αφού ακόμα και τώρα που γράφω το πρόγραμμα επίσκεψης δεν είναι γνωστό.
Μέσα σε μερικές ώρες, απόγευμα Παρασκευής, ανακοινώθηκαν τόσα συλλαλητήρια για την Τρίτη που θα έρθει η Μέρκελ. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν με μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αν ο ερχομός της Γερμανίδας καγκελαρίου γινόταν γνωστός πριν από 15-20 μέρες.
Τι θα δώσει;…
Και φτάνουμε στο ρεζουμέ. Στην απορία που είναι στο στόμα όλων: «Τι θα δώσει η Μέρκελ;». Για να έρχεται ως μουσαφίρης, όλο και κάτι θα φέρει. Έτσι συνηθίζεται. Να είναι έτσι ή μήπως όχι;
Όπως ξέρουμε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, και κυρίως μετά την παρέμβαση εν όψει των αμερικάνικων εκλογών από τον Ομπάμα, η «επίσημη» και «μιντιακή» Γερμανία έχει αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Εκεί που ήταν επικριτική κι έριχνε χολή, έγινε φιλική. Ως προς τις δηλώσεις πάντα…
Τα τρικ 
Από λόγια, λοιπόν, θα χορτάσουμε ξανά, όπως φαίνεται. Η Μέρκελ θα δώσει την αγάπη της στον κόσμο, την στήριξή της, την κατανόησή της για όσους περνάνε δύσκολα, την εμπιστοσύνη της στην συγκυβέρνηση, τα υπόλοιπα μπλα – μπλα της, όπως πρόσφατα που δήλωσε ότι και καλά ματώνει η καρδιά της για τον ελληνικό λαό.
Τα πολιτικά επικοινωνιακά εργαλεία, λοιπόν, χρησιμοποιούνται αναλόγως. Άλλοτε με διλήμματα, άλλοτε με γλυκόλογα. Ένα σωρό τέτοια τρικ υπάρχουν…
Συναίσθημα στις δηλώσεις, κτύπημα στα μέτρα
Τα επιτελεία της Μέρκελ την συμβουλεύουν, όπως ήδη γράφεται κομψά στον γερμανικό Τύπο, να υπάρχει συναισθηματισμός στις δηλώσεις. Γιατί; Επειδή η ουσία είναι τόσο σκληρή. Και η ουσία είναι τα μέτρα!!! Αυτό είναι που καίει. Τα μέτρα!
Και κάθε μέρα που περνάει τα μέτρα γίνονται πιο σκληρά, αφού η Τρόικα δεν θέλει να χάψει άλλες κυβερνητικές υποσχέσεις, αλλά απαιτεί μετρητό εδώ και τώρα. Και η εύκολη λύση εξακολουθεί να θεωρείται η περικοπή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ.
Μαστίγιο και καρότο
Το μαστίγιο μαστίγιο, λοιπόν. Τα μέτρα μέτρα. Και το καρότο καρότο. Ανώδυνα λόγια κατανόησης για να κτυπηθεί στο φιλότιμο ο κόσμος, όπως έχει πέσει σύρμα να γίνει τους τελευταίους μήνες.
Στην ουσία, λοιπόν, το πακέτο δεν θα γίνει πιο ελαφρύ γι' αυτούς που υποφέρουν εδώ στην Ελλάδα. Δεν θα δοθεί κάποια εντολή «μαλακώστε τα μέτρα επειδή δεν αντέχουν άλλο οι άνθρωποι».
Όταν, λοιπόν, η Γερμανία αρνείται επίμονα το νέο «κούρεμα» (αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει πραγματική χασούρα, ενώ μέχρι τώρα είχε μόνο κέρδη τόσο προ, όσο και μετά την κρίση), κι όταν η πίεση γίνεται ασφυκτική να πέσει ο μεγάλος όγκος των μέτρων άμεσα το 2013, τότε τι ακριβώς δώρα θα φέρει η Μέρκελ;
Με νύχια και δόντια
Ο χρόνος πιέζει, λοιπόν. Και είναι φανερό γιατί τα παίζουν όλα για όλα με την Ελλάδα από την Ευρώπη. Επειδή από πίσω υπάρχουν κι άλλα σημαντικά προβλήματα (Ισπανία, Ιταλία). Για να πάνε, λοιπόν, προσεχώς σε μια «συνολική λύση», όπως την λένε, θα πρέπει να έχουν γίνει πρώτα κάποια πράγματα.
Όσο για τα εσωτερικά στην Ελλάδα, ο χρόνος είναι αμείλικτος. Ας μην έχουμε αμφιβολία ότι το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό Σύστημα παλεύει με νύχια, δόντια κι επιθετικότητα για την επιβίωσή του.
Για να γλυκαθεί το χάπι
Εν κατακλείδι, η επίσκεψη είναι καθαρά για το θεαθήναι. Για να γλυκαθεί το χάπι. Με μερικές κουβέντες, χαιρετούρες, σιρόπια με τους δικούς μας και πανηγύρια για τραπεζικά ντιλ, την ώρα που θα πέφτουν στα ίσια οι τζίφρες για τα πιο σκληρά μέτρα.
Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει, λοιπόν, όσον αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Είτε ερχόταν η Μέρκελ να εκδηλώσει την λατρεία της, ενώ πριν λίγους μήνες ξίνιζε το πρόσωπό της, είτε καθόταν στο σπιτάκι της.



πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: