Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Οι Σέρβοι που αγαπήσαμε!!

Οι Σέρβοι που αγαπήσαμε (Photo: Action Images)(Photo: Action Images)(Photo: Action Images)(Photo: Action Images)(Photo: Action Images)(Photo: Action Images)(Photo: Action Images) (Photo: Action Images)
Ανέκαθεν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία ήταν εξαιρετικές και αυτό δεν είχε αντίκτυπο μόνο σε πολιτικό αλλά και σε αθλητικό επίπεδο.

Έτσι, την Παρασκευή (5/10) η χώρα μας τίμησε τους Σέρβους αθλητές και προπονητές, οι οποίοι προσέφεραν επί σειρά ετών στον ελληνικό αθλητισμό, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Αθηναίων, ενώ αντίστοιχα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, Πειραιά.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Εκτός από τα τιμώμενα πρόσωπα, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ίβκοβιτς, το «παρών» έδωσαν ακόμα οι Μποντιρόγκα, Πάσπαλι, Κοβάσεβιτς, Σάκοτα, Τόμιτς, Τομάσεβιτς, Ίβιτς αλλά και πλήθος άλλων από τον αθλητικό και τον πολιτικό χώρο.

Ομπράντοβιτς: «Είχα την τιμή να εργαστώ στην Ελλάδα»

«Ζήσαμε μία πολύ όμορφη βραδιά. Ιδιαιτέρως για εμάς, που είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να εργαστούμε εδώ, στην Ελλάδα. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω γι' άλλη μία φορά τους διοργανωτές. Ήταν μία εξαιρετική εκδήλωση. Εγώ ήρθα στην Αθήνα το 1999 κι αυτή είναι μία ευκαιρία να ευχαριστήσω εκ νέου την οικογένεια Γιαννακόπουλου, για την πρόσκληση που έλαβα να έρθω στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Παύλο Γιαννακόπουλο, που είναι μαζί μας στην εκδήλωση και τα δύο αδέρφια του, τον Θανάση και τον Κώστα, που επίσης έκαναν ό,τι καλύτερο. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο Αθηναίων (Γιώργο Καμίνη) για τα καλά λόγια του. Χαίρομαι που αναφέρθηκε σε κάποια θέματα, που πραγματικά τα πάλεψα και τα οποία προσπάθησαν να γίνουν όπως ακριβώς είχα κατά νου. Μέσα απ' τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες απέδειξα πως είμαι ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, ότι στα γενέθλιά μου πριν από μερικά χρόνια μπήκαν σε ένα αεροπλάνο 120 άτομα, που είναι φίλοι μου και θα είναι φίλοι μου για όλη τη ζωή μου. Πλέον θα αισθάνομαι το ίδιο άνετα κι όποτε έρχομαι εδώ και θα με ρωτάνε "Τι κάνεις εδώ;", θα απαντάω "Είμαι Δημότης Αθηναίων!"», δήλωσε μετά το τέλος εκδήλωσης ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση ο «Ζοτς» είπε στις κάμερες: «Δεν περίμενα ποτέ να μου γίνει αυτή η τιμή, όταν πρωτοήρθα το 1999. Ούτε στα όνειρά μου. Ήδη έχω έρθει πέντε φορές το καλοκαίρι. Νιώθω την Αθήνα σαν δεύτερο σπίτι μου. Έζησα εδώ πολλά ευτυχισμένα χρόνια. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ στο μυαλό και στην καρδιά μου».

Αφού δεν θα συνέχιζε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, για τον Ομπράντοβιτς ήταν εύκολη η απόφαση των… διακοπών: «Ήταν μία εύκολη απόφαση για μένα απ' τη στιγμή που δεν συνέχισα στον Παναθηναϊκό. Έτσι ήταν στο μυαλό μου. Αυτοί οι μήνες ήταν δημιουργικοί, αφού έκανα πράγματα τα οποία δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω όσο προπονούσα ομάδες. Είδα φίλους μου, που είχα να δω χρόνια ή δεν συναντούσα συχνά. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλα όσα έζησα εδώ επί 13 χρόνια. Θέλω ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους με τους οποίους δούλεψα μαζί, την οικογένεια Γιαννακόπουλου και όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο NBA:

«Δεν ξέρω ποιος το έγραψε. Εγώ κι ο Δημήτρης (σ.σ. Ιτούδης) έχουμε εξαιρετική σχέση με τους Πίστονς, τους επισκεπτόμαστε συχνά, αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο».

Ίβκοβιτς: «Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα»

Τις καλύτερες αναμνήσεις από την Ελλάδα έχει και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα μας «δεύτερη πατρίδα» του: «Ούτε που φανταζόμουν πριν από 33 χρόνια, που 'χα τις πρώτες επαφές μου με τον Άρη, όχι ότι θα έφθανε αυτή η βραδιά, αλλά ούτε πως θα ζούσα όλα όσα έζησα. Το είπα και το μεσημέρι: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου», είπε αρχικά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και συνέχισε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό για την ευκαιρία που μου έδωσε. Είναι πολύ καλό που η ομάδα κατάφερε να κρατήσει τον κορμό από πέρυσι. Είναι σχεδόν ίδια ομάδα και θα είναι έτοιμη. Θα είναι δύσκολο να τα καταφέρει το ίδιο και φέτος. Εύχομαι όμως να το κάνει, αλλά είναι λίγο δύσκολο. Με κατεύθυνε ο Θεός να αναλάβω για δεύτερη φορά τον Ολυμπιακό».

Όσο για τον θα αναλάμβανε για τρίτη φορά την τεχνική ηγεσία των «ερυθρολεύκων»: «Ποτέ δεν ξέρεις…».

Πάσπαλι: «Αγαπάω ακόμα πιο πολύ την Ελλάδα»

Ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1991 και φόρεσε τις φανέλες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και Άρη, δήλωσε πως αγαπάει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, στις δύσκολες στιγμές που περνά: «Ήταν μία από τις πιο λαμπρές εποχές του ελληνικού μπάσκετ και της Ελλάδας γενικότερα. Τώρα που η χώρα έχει προβλήματα, την αγαπάω ακόμη πιο πολύ. Ήταν εύκολη απόφαση να έρθω στην Ελλάδα. Το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν απ' τα καλύτερα της Ευρώπης και παρέμεινε για πολλά χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα έζησα εδώ. Έχω φίλους μου εδώ, ο κουμπάρος μου είναι Έλληνας, οπότε η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα μου».

Ίβιτς: «Ακόμα ζούμε εδώ. Τι άλλο να πω;»

Από την πλευρά του, ο Ίλια Ίβιτς δήλωσε: «Στην Ελλάδα μένω ακόμα. Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα. Αυτό τα λέει όλα για εμένα. Τα παιδιά μου γνωρίζουν κι ελληνικά και σέρβικα. Όταν με ρώτησε ο αδερφός μου (Βλάνταν) να έρθει κι αυτός, του είχα πει τα καλύτερα. Κι αυτός ζει στη Θεσσαλονίκη. Δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο».

Στη συνέχεια, ο παλαίμαχος Σέρβος άσος κλήθηκε να σχολιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είναι άσχημο αυτό που συμβαίνει, γιατί δεν έχει ανταγωνισμό στην Ελλάδα. Παναθηναϊκός, Π.Α.Ο.Κ. κι Α.Ε.Κ. αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν έχει δυνατά ματς να δώσει εν όψει Champions League. Αλλά θα βρει το δρόμο του».

Αλβέρτης: «Αυτός είναι ο αθλητισμός»

Οι προσωπικές σχέσεις –ακόμα και με τους αντιπάλους- είναι αυτό που μετρά όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη: «Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση απ' όλες αυτές τις εκδηλώσεις, εκτός απ' τη βράβευση και την ανάδειξη των επιτευγμάτων τους, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που μένουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έχεις την ευκαιρία έπειτα πολλά χρόνια να δεις πρώην συμπαίκτες κι αντιπάλους. Μέσα απ' το βίντεο που προβλήθηκε (πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο με στιγμές των τιμώμενων προσώπων), γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω, θυμηθήκαμε κάποιες έντονες στιγμές που έχουμε ζήσει. Τα χρόνια περνούν εύκολα και γρήγορα. Στιγμές και γεγονότα σου φαίνονται σαν χθες. Η ουσία είναι ότι παραμένουμε φίλοι και μιλάμε σαν να μην πέρασε μία ημέρα. Αυτός είναι ο αθλητισμός».


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: