Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Θετική δήλωση από τους Ευρωπαίους αναμένει ο Σαμαράς!!

Θετική δήλωση από τους Ευρωπαίους αναμένει ο Σαμαράς
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Καθώς το θέμα της Ελλάδας δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου στόχος του πρωθυπουργού είναι “να πάρει ένα θετικό νεύμα” από τους ευρωπαίους ηγέτες. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι ικανοποιημένη αν στα συμπεράσματα της Συνόδου υπάρξει σαφής αναφορά στην Ελλάδα που να αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει στην χώρα και να προαναγγέλλει ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου θα γίνει σύντομα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξουν τουλάχιστον θετικές τοποθετήσεις κατά την συζήτηση των ηγετών και αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις. Στην παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και στο δημοσιονομικό αλλά και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και θα τονίσει ότι στόχος του πια είναι να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική και να μετατραπεί η Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή σε “succes story”.

Παράλληλα θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη. Θα περιγράψει την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα από την παρατεταμένη λιτότητα και θα δόσει έμφαση στην ανάγκη στήριξης από την ΕΕ. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους ομολόγους του -όπως έπραξε και στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος- ο πρωθυπουργός επισημαίνει και τον κίνδυνο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων αν η χώρα δεν βοηθηθεί με την εκταμίευση της δόσης.

Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση των 31,5 δισ. εντός του Νοεμβρίου πριν εξαντληθούν τα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει μία θετική αναφορά για την χώρα στο κείμενο των συμπερασμάτων. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί από το επόμενο Γιουρογκρούπ στις 12 Νοεμβρίου, εκτιμά η κυβέρνηση.

Φυσικά προαπαιτούμενο είναι να εκδόσει νωρίτερα θετική έκθεση η Τρόικα και να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες που έχουν ακόμη απομείνει και θα συζητηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι θετική η δήλωση της Τρόικας την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, στην οποία επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα περισσότερα ζητήματα που είναι κρίσιμα για να επανακτηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της έκθεσης». Ανοικτά ζητήματα υπάρχουν στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και στο εργασιακό. Η κυβέρνηση όμως εκτιμά ότι ακόμη και στο εργασιακό έχει βρεθεί κοινός τόπος χωρίς να θυσιαστούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και χωρίς να προκληθεί ρωγμή στην ισορροπία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά για την χώρα και ότι η εκταμίευση της δόσης δεν θα μπλοκαριστεί από την διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ-Βερολίνου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Συμφωνεί σε μία γενικότερη διευθέτηση με την αγορά ελληνικών ομολόγων αλλά αφού εκταμιευθεί η δόση που είναι απαραίτητη για να τονωθεί η οικονομία. Φυσικά θεωρεί ότι θα ήταν αρνητική εξέλιξη να ανοίξει συνολικά η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά τρόπο που να επηρεάσει την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να το αποφύγει με κάθε τρόπο όπως επίσης και να παραταθεί η συζήτηση με κίνδυνο να συμπέσει με την συζήτηση της Ισπανίας.

Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: