Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Όταν άλωσε το «Ντας Αντας»! (video)

Όταν άλωσε το «Ντας Αντας»! (video)
Σαν σήμερα, πριν από 17 ολόκληρα χρόνια (18/10/95), ο Παναθηναϊκός σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία του. Επικρατεί 1-0 της πανίσχυρης Πόρτο, μέσα στην έδρα της, χάρη σε γκολ του Δημήτρη Μάρκου, και βάζει τα «θεμέλια» για μια μεγάλη πορεία. Το sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται…


Όταν το «τριφύλλι» ετοιμάζει τις βαλίτσες για να «πετάξει» για την Πορτογαλία, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, σε μια προσπάθεια να αποβάλλει το άγχος από τους παίκτες του, κάνει την εξής εκπληκτική δήλωση: «Αν νικήσουμε θα γυρίσω με τα πόδια στην Ελλάδα. Ποια πόδια; Και κωλοτούμπες κάνω». Πάντα με ευχάριστη διάθεση ο Αργεντινός, προσπαθεί να δείξει τη δυσκολία της αποστολής της ομάδας του, έχοντας αρκετό χιούμορ.

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από επιβλητική νίκη στην πρεμιέρα επί της Ναντ (3-1) στο ΟΑΚΑ (ακυρώθηκε το ματς με την Ντιναμό Κιέβου, λόγω της γνωστής ιστορίας με τις γούνες) και ταξιδεύει για την Πορτογαλία, με σκοπό να κάνει το θαύμα. Η Πόρτο εκείνης της εποχής, βλέπετε, είναι μια ομάδα… δαιμονισμένη με παίκτες όπως ο Σεκρετάριο, ο Ντρούλοβιτς, ο Εμερσον, ο Ντομίγκος, ο Βιτόρ Μπαία, ο Παουλίνιο και πολλοί άλλοι. Πραγματικοί αστέρες, που απέναντι στον Παναθηναϊκό φαντάζουν ως το απόλυτο φαβορί όχι απλώς για τη νίκη, αλλά για τον θρίαμβο.

Το ξεκίνημα

Το παιχνίδι αρχίζει με τον Παναθηναϊκό να χάνει καλή ευκαιρία με τον Βαζέχα, στο 5’ και τους γηπεδούχους να «απαντούν» με τον Ντομίνγκο δυο λεπτά αργότερα και τον Λατάπι στο 15’. Μετά τη συμπλήρωση του 20λέπτου, η Πόρτο παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν μπορεί να βρει διαδρόμους απέναντι στην καλοδουλεμένη ομάδα του Ρότσα. Οι μέσοι και οι αμυντικοί του «τριφυλλιού» είναι σε εξαιρετική μέρα και δύσκολα δίνουν… αέρα στους Πορτογάλους.

Η αποβολή του Αλεξούδη

Οσο, λοιπόν, περνούν τα λεπτά, άλλο τόσο αυξάνεται η αυτοπεποίθηση των παικτών της ελληνικής ομάδας, που βλέπουν ότι η Πόρτο κάθε άλλο παρά φόβητρο είναι. Όλα αυτά, όμως, «σβήνουν», στο 35’. Είναι το λεπτό όπου ο Αλεξούδης, μπαίνει μέσα στην περιοχή από τα δεξιά, ο Αλοϊζιο του κάνει τάκλιν, ο άσος του «τριφυλλιού» πέφτει και διαμαρτύρεται για πέναλτι και ο Ιταλός διαιτητής Τετραλάντζε, βγάζει κόκκινη κάρτα στον φορ του Παναθηναϊκού, θεωρώντας ότι ο τελευταίος κάνει θέατρο! Η ελληνική ομάδα μένει με 10 παίκτες και ο Ρότσα, απαρηγόρητος στον πάγκο, σκύβει και πιάνει το κεφάλι του, δείχνοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός…

Μάρκος και γκολ!

Θα περίμενε κανείς μια Πόρτο ακόμη πιο επιθετική, μετά την αποβολή του Αλεξούδη. Μάταια, όμως. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την πολύ καλή του παρουσία, δεν κλείνεται στο καβούκι του, κυκλοφορεί καλά την μπάλα και μάλιστα καταφέρνει να προηγηθεί, πέντε λεπτά πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ο Μάρκος με πανέμορφη προσπάθεια και φαλτσαριστό σουτ, με το αριστερό, έξω από την περιοχή, στέλνει την μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Μπαϊα και οι «πράσινοι» πανηγυρίζουν σαν τρελοί μέσα στο «Ντας Αντας»!

Η κλάση του Βάντσικ

Στην επανάληψη, η Πόρτο μπαίνει αποφασισμένη να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ. Ετσι, λοιπόν, παίζει στο μισό γήπεδο τον Παναθηναϊκό και… πυροβολεί. Πότε ο Ντομίνγκος, πότε ο Φόλια και πότε ο Ντρούλοβιτς, απειλούν την εστία του «τριφυλλιού», αλλά ο Βάντσικ κατεβάζει ρολά! Ο Πολωνός τερματοφύλακας πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες του εμφανίσεις με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και με εντυπωσιακές επεμβάσεις διατηρεί το μηδέν στην άμυνα και κάνει τους Πορτογάλους φιλάθλους που βρίσκονται στο γήπεδο να σιχτιρίζουν…

Τα λεπτά περνούν, ο Γιόζεφ είναι ανίκητος και το τελικό σφύριγμα βρίσκει τον Παναθηναϊκό μεγάλο νικητή, τον Ρότσα, που… απειλούσε ότι θα γυρίσει με τα πόδια στην Αθήνα, να πανηγυρίζει και τους παίκτες, να πιάνονται χέρι και χέρι και να πηγαίνουν μπροστά στην εξέδρα των φίλων του Παναθηναϊκού που ζουν μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά…

Δείτε το βίντεο






Οι συνθέσεις:

ΠΟΡΤΟ: Βίτορ Μπάια, Πίντο (55 Φολία), Παουλίνιο, Αλοϊζιο, Ζοζέ Κάρλος, Εμερσον, Σεκρετάριο (85 Μπίνο), Μπάρος (76 Κόουτο), Ντομίγκος, Λατάμπι, Ντρούλοβιτς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (90 Λαγωνικάκης), Καλιντζάκης, Μπορέλι (67 Καπουράνης), Μάρκος, Γεωργιάδης του Σάββα, Βαζέχα, Αλεξούδης, Δώνης (81 Κολιτσιδάκης).




πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: