Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Έτσι τον άλλαξε...

Πάνω σε ποιους βασικούς άξονες στηρίχθηκε ο Ρότσα για να αλλάξει τον Παναθηναϊκό.

Έτσι τον άλλαξε...
Και το πρώτο τουλάχιστον δείγμα που παρουσίασε ήταν απολύτως επιτυχημένο, καθώς το «τριφύλλι» πραγματοποίησε (μακράν) την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, σκορπίζοντας χαμόγελα στα εκατομμύρια των φίλων του. Οι βασικές αλλαγές του Ρότσα στο «τριφύλλι» είναι οι εξής:
1) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στηρίχθηκε πέρυσι στο 4-3-3 και με αυτό ως βάση (παρότι έπαιζε ουσιαστικά δίχως φορ περιοχής) έκανε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο πρώτο μισό της χρονιάς. Φέτος όμως στήριξε τα πλάνα του πάνω στο 4-2-3-1, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αλλά ακόμα και το 4-3-3 επί των ημερών του Φερέιρα δεν είχε ποτέ επιθετικό χαφ, παρά μόνο για ένα 15λεπτο στο τέλος του αγώνα με την Τότεναμ, όταν είχε χρησιμοποιήσει τον Σισοκό. Πέραν τούτου, ουδέν. Διότι το τρίγωνο στον άξονα της μεσαίας γραμμής ήταν συνήθως Βιτόλο-Ζέκα-Μαρίνος ή Βιτόλο-Ζέκα-Φουρλάνος, ακόμα και Βιτόλο-Ζέκα-Χουχούμης. Με τον Ρότσα επιλέχθηκε το 4-3-3 με τρίγωνο Βιτόλο-Ζέκα-Σισοκό και ταυτόχρονη παρουσία των Κουίνσι-Μαυρία στα άκρα, πέραν του Τοτσέ στην κορυφή. Η αλλαγή αυτή αποδείχθηκε κομβική και τον δικαίωσε πανηγυρικά! Ταυτόχρονα, προσπάθησε να κάνει πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό, φέρνοντας πιο ψηλά την άμυνα της ομάδας και κάνοντας πιο επιθετικό πρέσινγκ και πιο οργανωμένο μαρκάρισμα των αντιπάλων κοντά στην περιοχή τους.
2) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ο Ρότσα έχει ένα μοναδικό χάρισμα να αποφορτίζει τους ποδοσφαιριστές. Για την ακρίβεια, δεν είναι χάρισμα. Είναι η φιλοσοφία του, αυτό που πιστεύει για το ποδόσφαιρο, ότι είναι ένα παιχνίδι και όσοι έχουν το προνόμιο να το κάνουν επάγγελμα πρέπει να το απολαμβάνουν! Αυτό πέρασε στους παίκτες που είδαν το ντέρμπι ως πρόκληση να δείξουν τις ικανότητές τους και να το χαρούν, όπερ και εγένετο. Συν τοις άλλοις, ο Ρότσα μπόρεσε να περάσει στους «πράσινους» ότι είναι μία ομάδα και ο ένας εξαρτάται απ' τον άλλον. Και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είδαμε για πρώτη φορά φέτος όλον τον πάγκο να πανηγυρίζει τόσο έξαλλα, αλλά και, αντί για «μπινελίκια» και «στραβομουτσουνιές» στις λάθος μεταβιβάσεις στη διάρκεια του ματς, χειροκροτήματα και «πάμε γερά». Μικρές λεπτομέρειες, με τεράστια σημασία για μία ομάδα...
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: