Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

«Η πόλη των μαχαιρωμάτων»

«Η πόλη των μαχαιρωμάτων»
Την έντονη αντίδραση των Άγγλων έχει προκαλέσει η επίθεση που δέχτηκαν οι φίλαθλοι της Τότεναμ σε παμπ της Ρώμης την παραμονή του αγώνα της ομάδας τους με τη Λάτσιο για το Γιουρόπα Λιγκ. Όλοι μιλούν με τα χειρότερα λόγια για την ιταλική πρωτεύουσα, στην οποία επανειλημμένα έχουν πέσει θύματα βίας, ενώ δεν αποδέχονται τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας πως οι δράστες δεν είναι εξακριβωμένο αν είναι οπαδοί της Λάτσιο.

Για ακόμα μία φορά η βία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δελτία ειδήσεων. Η επίθεση που δέχτηκαν οπαδοί της Τότεναμ τα ξημερώματα της Πέμπτης σε παμπ της Ρώμης, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 Άγγλων, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από την πλευρά των Βρετανών.

Η «Daily Telegraph» χαρακτηρίζει τη Ρώμη «πόλη των μαχαιρωμάτων» (the stab city), θυμίζοντας πως κάθε φορά που μια Αγγλική ομάδα παίζει στη Ρώμη, κάποιοι φίλαθλοι επιστρέφουν στο Νησί μαχαιρωμένοι.

Οπαδοί της Τότεναμ που ενημερώθηκαν για το συμβάν, σχολίασαν με δεικτικό τρόπο την αντιμετώπιση που δέχονται οι συμπατριώτες τους στο εξωτερικό. «Για πολλά χρόνια πληρώσαμε τους χουλιγκανισμούς μας, μένοντας εκτός Ευρώπης. Τώρα που γινόμαστε στόχος συνεχών επιθέσεων, δεν υπάρχει η ίδια αντίδραση από τις ποδοσφαιρικές Αρχές».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παρακολουθούσε από την αρχή με προσοχή την κατάσταση, έτοιμο να επέμβει, αν αυτό χρειαζόταν. Μάλιστα, από πηγές των ιταλικών Αρχών, έγινε γνωστό πως υπήρχαν φόβοι ακόμα και για επίσημο, διπλωματικό επεισόδιο.

Η πρεσβεία της Αγγλίας από τα ξημερώματα της Πέμπτης βρέθηκε κοντά στα θύματα, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια, καθώς και πληροφόρηση στις οικογένειές τους. Επιβεβαίωσε, επιπλέον, πως οι τραυματίες είναι 10, ένας εκ των οποίων είναι σοβαρά τραυματισμένος, αφού δέχτηκε μαχαιριά στην αορτή. «Δύο από τους τραυματίες έχουν ήδη πάρει εξιτήριο, αλλά ένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αφού φέρει τραύμα στην αορτή», ανέφερε ενημερωτικό δελτίο της Πρεσβείας.

Από την πλευρά των Ιταλών, όλοι καταδικάζουν το περιστατικό, αν και οι άνθρωποι της Λάτσιο αμφισβητούν πως επρόκειτο για δικούς τους οπαδούς. «Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί πως είναι φίλοι της ομάδας μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κρίσεις μας», τόνισε ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο.

Σε παρόμοια «γραμμή» κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο. «Πρόκειται για κοινούς τρομοκράτες, καλυμμένους με οπαδικό μανδύα. Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως πρόκειται για φιλάθλους».

Από την μεριά της η Αστυνομία αναφέρει πως χάρη στην έγκαιρη παρέμβασή της αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. «Η γρήγορη αντίδραση των Αστυνομικών αποσόβησε τον κίνδυνο να υπάρξουν ακόμα και θύματα», αναφέρει ανώτερος Αξιωματικός. Μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με όσα είπαν αυτόπτες μάρτυρες, που τόνισαν πως η επίθεση των Ιταλών κράτησε για περίπου 20 λεπτά, χωρίς να υπάρξει καμία παρουσία, ή παρέμβαση, Αστυνομικών.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι πως πρέπει να βρεθούν οι δράστες και να οδηγηθούν ενώπιων της Δικαιοσύνης. Είτε πρόκειται για οπαδούς της Λάτσιο, είτε για κοινούς αλήτες.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: