Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Timing και ευκαιρία για τον Ράφα!!

Ο Μπενίτεθ ανέλαβε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και ο Ball Boy Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους οπαδούς που τον μισούν, τον στόχο του πρωταθλήματος και την ευρωπαϊκή ευκαιρία με την Τσέλσι.
Δεν μου αρέσει να ευλογάω τα γένια μου, αλλά όταν τελείωσε η μεταγραφική είχα γράψει ότι η Τσέλσι δεν θα τα πάει καλά στο Champions League και ότι στην Premier League θα μείνει πίσω από Γιουνάιτεντ και Σίτι. Πλέον βρίσκεται 90 λεπτά από τον αποκλεισμό και στο πρωτάθλημα το +4 έγινε -4 σε 4 ματς και για να υπάρξει αλεξίπτωτο στην ελεύθερη πτώση έπρεπε να υπάρξει απόλυση. Αν και ο Ντι Ματέο έφερε τη μεγάλη κούπα και είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τον Αντρέ Βίλας-Μπόας, έπαιξε με την υπομονή του Αμπράμοβιτς και φυσιολογικά, έχασε.

Δεν χρειάστηκαν πολλές ώρες για να καλυφθεί το κενό και ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης. Ο Ράφα Μπενίτεθ είναι αυτός που θα τρέξει την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν και έχει μπροστά του ένα δύσκολο πρότζεκτ αλλά μία μεγάλη, διπλή ευκαιρία.

Υστερα από τη θητεία του στην Λίβερπουλ έκανε μία 100% αποτυχημένη επιλογή και ανέλαβε την Ιντερ στην μετά Μουρίνιο και μετά τρεμπλ εποχή. Εχοντας στα χέρια του μία έτοιμη ομάδα που είχε σαρώσει τα πάντα, έχασε το super cup από την Ατλέτικο Μαδρίτης, είχε τραγικά αποτελέσματα στην Serie A και δεν πρόλαβε να δει το Μιλάνο τα Χριστούγεννα. Πάλι καλά που πήρε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων.

Ο Ράφα έχει να δουλέψει από το 2010 και παρότι πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν αρνητικό, ίσως αυτό να είναι το θετικό της υπόθεσης, αφού θα είναι φρέσκος και με όρεξη να φτιάξει κάτι έχοντας στα χέρια του εξαιρετικής ποιότητας εργαλεία.

Αν και ποτέ δεν μου κάθισε καλά σαν προπονητής, ο Ισπανός μπορεί να βελτιώσει την Τσέλσι. Ο,τι και να πιστεύει ο καθένας μας για τον Ισπανό, δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια και να ξεχνάμε ότι κατέκτησε το Champions League με Τζίμι Τραορέ, Ιγκόρ Μπίσκαν και Μίλαν Μπάρος. Που λέει ο λόγος, ίσως να ήταν πιο απίθανο και από αυτό που είχε κάνει ο Μουρίνιο με την Πόρτο.

Στα υπέρ της δουλειάς του είναι επίσης το ότι από τότε που έφυγε δεν πήγε στο «Ανφιλντ» κάποιος με καλύτερα αποτελέσματα. Ο Ισπανός είχε την Λίβερπουλ ακόμα και στην 2η θέση και πάλεψε για το πρωτάθλημα, κάτι που σήμερα είναι μόνο ανέκδοτο, αφού τα τελευταία χρόνια από τις 3-4 πρώτες αγωνιστικές οι Reds είναι στο -10.

Η στιγμή είναι τέλεια για τον Ράφα. Βρίσκεται στο -4 από την κορυφή και έχει μία μεγάλη ευκαιρία να πετύχει κάτι σπουδαίο σε μία χρονιά που έχει στραβώσει στην Τσέλσι. Καμία από τις δύο Μάντσεστερ δεν έχει πάει τρένο και με απλά, καλά αποτελέσματα μπορεί να επιστρέψει δυναμικά για την κατάκτηση του τίτλου στο Νησί.

Οπως μπορεί να κάνει κάτι καλό και στην Ευρώπη. Οχι στο Champions, αλλά στο Europa, όπου θα συνεχίσει εκτός εξαιρετικού απροόπτου από το 2013. Με δεδομένο το ρόστερ και τη δυναμικότητα της διοργάνωσης, αν πάρει τον θεσμό στα σοβαρά έχει σοβαρές πιθανότητες να χαρίσει στους Μπλε δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο σε δύο χρόνια αλλά και να κατακτήσει ο ίδιος δύο εκτός συνόρων τίτλους με διαφορετικές ομάδες.

Το σύνολο του Ντι Ματέο έπαιζε θεϊκά τις αντεπιθέσεις, όμως αν και Ιταλός, η άμυνα ήταν πληγή. Το καλοκαίρι έφυγαν Εσιέν και Μεϊρέλες και έμειναν για να παίξουν τον ρόλο του αμυντικού και του κεντρικού χαφ οι Μίκελ, Ραμίρες, Ρομέου και ο 34άρης Λάμπαρντ. Οι «κόφτες» σπάνια υποστήριζαν τους αμυντικούς και αυτό είναι κάτι που θα φτιάξει ο Ράφα, που θα κάνει την Τσέλσι να πάψει να δέχεται ηλίθια γκολ. Οπως θα φτιάξει και τον Τόρες, αφού είναι από τους λίγους που μπορούν να βγάλουν το κάτι παραπάνω του «ελ νίνιο» στο γήπεδο. Αυτός ήταν που τον είχε φέρει στο νησί το 2007.

Ολα καλά κι όλα ωραία με αυτά που θα κάνει ο Μπενίτεθ, όμως δεν είναι όλα ρόδινα στο ξεκίνημα της νέας του περιπέτειας. Ο Ισπανός πέρα από το να είναι ο προπονητής, θέλει αυτονομία, θέλει να επιλέγει αυτός ποιον θα αγοράσει και να φτιάχνει ο ίδιος το μέλλον. Αν το σκέφτεται ακόμα έτσι, μάλλον πήγε σε λάθος ομάδα και ο λόγος έχει όνομα και επώνυμο.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αυτά τα δέκα χρόνια έχει κάνει σαφή τον τρόπο με τον οποίο κουμαντάρει την Τσέλσι και το ότι έχει προσλάβει δικό του scout τα λέει όλα. Να του ζητήσει ευγενικά για δώρο Χριστουγέννων έναν κόφτη-σκύλο θα ήταν ήταν μία καλή αρχή για τη σχέση τους.

Πέρα από τα αγωνιστικά και τη σχέση με τη διοίκηση, ένα μεγάλο στοίχημα για τον Μπενίτεθ, είναι το να κερδίσει τους φίλους της Τσέλσι, οι οποίοι τον μισούν.

Επί των ημερών του στην Λίβερπουλ δεν ήταν ούτε μία, ούτε δύο οι φορές που άσκησε κριτική στο λονδρέζικο κλαμπ και στην ιδεολογία του. Είχε αποκαλέσει τον Ντρογκμπά βουτηχτή, ενώ ακόμα και αν τερμάτιζε 37 και 15 βαθμούς από κάτω στο πρωτάθλημα, ήταν αυτός που είχε κόψει δύο φορές τον δρόμο της Τσέλσι προς τον τελικό του Champions League (2005, 2007).

Με τα συνθήματα «Fat Spanish waiter, he’s just a fat Spanish waiter» (σ.σ. Είναι απλά ένας χοντρός Ισπανός σερβιτόρος) και «You’re not welcome here, fuck off Benitez, you’re not welcome here» (σ.σ. Δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ, άντε γαμ... Μπενίτεθ) αλλά και πανό με την γνωστή ευχή, οι οπαδοί των Μπλε έχουν κάνει σαφές τα αισθήματά τους.

Οπως είπε και ο Αλεξ Φέργκιουσον, το timing είναι ιδανικό για τον Ισπανό, ο οποίος έχει τα όπλα και τις προϋποθέσεις για να αναστρέψει την κατάσταση. Αν το κάνει, θα κερδίσει και τους οπαδούς-εχθρούς. Αν όχι, θα φύγει δύο φορές σαν αποτυχημένος...



πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: