Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πάει το "βελάκι", ξανά τζάμπολ!!

Πιο κοντά στα πρότυπα του ΝΒΑ θα φτάσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ μετά τις νέες αλλαγές που θα γίνουν στους κανονισμούς. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στη Σιγκαπούρη και η τεχνική επιτροπή της FIBA πρότεινε αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν θα περάσουν, θα κάνουν πολύ πιο γρήγορο το παιχνίδι.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στη Σιγκαπούρη και η τεχνική επιτροπή της FIBA πρότεινε αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν θα περάσουν, θα κάνουν πολύ πιο γρήγορο το παιχνίδι.
Αναλυτικά, οι αλλαγές που προτάθηκαν:
1. Το τζάμπολ επιστρέφει και θα κρίνει την κατοχή κάθε φορά που υπάρχει αμφιβολία για το ποιος την έχει (για παράδειγμα όταν υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για την ίδια φάση από δύο διαιτητές, όταν η μπάλα κολλάει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό κτλ.).
2. Τα γήπεδα θα είναι μεγαλύτερα σε μήκος και πλάτος, αν μπορεί αυτό να είναι εφικτό και οι σύλλογοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι) δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν έδρα για να το κάνουν αυτό.
3. Η γραμμή των τριών πόντων θα πάει ακόμη πιο πίσω και συγκεκριμένα στα 7.25. Εκεί δηλαδή που είναι και στο ΝΒΑ. Η απόσταση της από την πλάγια γραμμή θα πάει από τα 0,90 στα 1,02 μέτρα.
4. Μετά από ένα επιθετικό ριμπάουντ το χρονόμετρο θα πηγαίνει στα 14” αντί στα 24” (κάτι που θα κάνει τα ματς πολύ πιο ενδιαφέροντα ειδικά στα τελευταία λεπτά).
5. Κάθε τεχνική ποινή θα δίνει στον αντίπαλο μια βολή και την κατοχή της μπάλας.
6. Το «μπόνους των βολών» θα αλλάξει εντελώς. Όταν το παιχνίδι φτάσει στο τελευταίο του δίλεπτο δύο ομαδικά φάουλ θα είναι αρκετά για να πάρει κάποιος το μπόνους, κάτι που σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται μια ομάδα να κάνει πέντε φάουλ για να στείλει τον αντίπαλο στη γραμμή των βολών.

πηγή: sportdog.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: