Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ποντάρει στον ΠΑΟΚ ο Σάντος!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα άκουσε από τον ομοσπονδιακό προπονητή μετά την τελευταία επίσκεψή του στην Τούμπα και την γνωριμία του με τον Τσιστιακόφ.
Συνέβη αμέτρητες φορές, διαχρονικά, στην ιστορία του ποδοσφαίρου με προπονητές, να γίνονται πιο δημοφιλής, αποδεκτοί, σεβαστοί, κατανοητοί και αγαπητοί σε άλλες χώρες από όσο στην πατρίδα τους. Συνέβη πολλές φορές προπονητές να τύχουν μεγαλύτερης αναγνώρισης και σεβασμού και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή σε μια άλλη χώρα, ακόμη και άλλης ηπείρου από αυτή της πατρίδας τους.
Συμβαίνει στη διάρκεια της τελευταίας περίπου δεκαετίας με τον Φερνάντο Σάντος και την Ελλάδα. Εδώ τον έχουμε εκτιμήσει, τον έχουμε σεβαστεί και, εσχάτως, αγαπήσει περισσότερο συγκριτικά με τους συμπατριώτες του. Πιθανόν να τον έχουμε “αναγκάσει” να δεθεί συναισθηματικά, στο ποδόσφαιρο, με την Ελλάδα περισσότερο από όσο θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα του συμβεί σε μια ξένη χώρα.
Η Θεσσαλονίκη είναι ξεχωριστός τόπος πλέον για τον Σάντος. Το διαπιστώνει κανείς και μόνο στην αλλαγή της έκφρασης στο πρόσωπό του όταν του την αναφέρεις. Το διαπίστωσα στην κουβέντα μας λίγο προτού μπούμε στο στούντιο του ΟΤΕ TV για μια διδακτική και απολαυστική συνέντευξη μαζί του το βράδυ της Δευτέρας. Ο Πορτογάλος, που είχε μόλις επιστρέψει από την Θεσσαλονίκη, μιλούσε για την επίσκεψή του στην Τούμπα με την όψη που έχει κάποιος όταν διηγείται την επίσκεψή του στο πατρικό του σπίτι ή τον τόπο καταγωγής του. Είναι όμοια τα συναισθήματα, διότι είναι τέτοια τα αισθήματα που του δημιουργούν οι εκδηλώσεις σεβασμού, αναγνώρισης και εκτίμησης από τους φίλους του ΠΑΟΚ σε κάθε του επίσκεψη στην Τούμπα.
Στον ΠΑΟΚ ποντάρει αυτή την εποχή ο Σάντος κάθε φορά που σκέφτεται αν και πώς είναι δυνατόν να γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πρωτάθλημα. Το είπε στον Γκέρμαν Τσιστιακόφ, στην συνάντηση που είχαν πριν από το ματς του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Το λέει σε κάθε ποδοσφαιρική συζήτηση που συμμετέχει, με αντικείμενο προβληματισμού την προοπτική του πρωταθλήματος. Ξέρει τι μέγεθος είναι ο ΠΑΟΚ και τι δυναμική μπορεί να αναπτύξει. Εχει αντιληφθεί και ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει την οικονομική δύναμη για να υποστηρίξει την αντεπίθεση του ΠΑΟΚ. Αν για κάτι αναρωτιέται είναι για όσα σχετίζονται με τις επιλογές που θα κάνει ο ΠΑΟΚ στο επόμενο διάστημα, από τις οποίες εξαρτάται η προοπτική του συλλόγου, δηλαδή το αν θα καταφέρει ή όχι ο ΠΑΟΚ να βρεθεί σε διάστημα 2-3 ετών σε θέση να σηκώνει κάθε χρόνο την απαίτηση του πρωταθλητισμού, να στοχεύει τους τίτλους και να κάνει πρωταθλητισμό διαρκείας, όχι της μιας φοράς.
Συντηρητικός και επιφυλακτικός από τη φύση του, ο Σάντος δεν βιάζεται να “ενθουσιαστεί” με την εξέλιξη του πρότζεκτ Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, και γι' αυτό δεν κατανοεί τις υπερβολικές απαιτήσεις που έχει σήμερα ένα μέρος των φίλων του ΠΑΟΚ για “εδώ και τώρα” πρωταθλητισμό.
Κάνει αισιόδοξες σκέψεις για τον ΠΑΟΚ επειδή ακούει ότι έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται έργα, της υποδομής, δηλαδή ο σχεδιασμός της μετακόμισης σε καλύτερο προπονητικό κέντρο, η ανάπτυξη/ενίσχυση της ακαδημίας, τα σχέδια για το γήπεδο. Ακούει για τα σημαντικά.
Προφανώς αν του ζητούσε κάποιος υποδείξεις για πρωταθλητισμό της επόμενης ημέρας ο Σάντος θα πρότεινε ακόμη μεγαλύτερη και ουσιαστική ενίσχυση άμεσα, δηλαδή να μη σταματήσουν οι προσθήκες μόνο στον Σίλντεφελντ (τον θεωρεί πολύ καλή επιλογή) και τον Κατσουράνη. Και γι' αυτό δεν κατανοεί πώς και γιατί ο κόσμος περίμενε από τον “φετινό” ΠΑΟΚ, δηλαδή μια ομάδα χαμηλότερων προδιαγραφών σε εμπειρία και προσωπικότητα, να κάνει φέτος κάτι περισσότερο από πριν.
Ποντάρει στον ΠΑΟΚ ο Σάντος. Αφενός επειδή τον βλέπει να χρησιμοποιεί και να αναδεικνύει Ελληνες ποδοσφαιριστές, που είναι χαρμόσυνη είδηση για τον ομοσπονδιακό προπονητή, και αφετέρου επειδή καταλαβαίνει ότι οικονομικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να εμφανιστεί ένας πολύ ανταγωνιστικός ΠΑΟΚ. Αν μπουν και εταιρικές προδιαγραφές και γίνουν καλές επαγγελματικές επιλογές, ο Σάντος τον βλέπει τον πρωταθλητισμό να έρχεται σταθερά στα επόμενα χρόνια για τον ΠΑΟΚ. Κι αυτό για τον προπονητή της Εθνικής, που βλέπει τον Ολυμπιακό να έχει μείνει μόνος στην υπόθεση του τίτλου, είναι πολύ καλό μαντάτο, διότι υπόσχεται πολύ πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα, δηλαδή πολύ καλύτερο εξομοιωτή συνθηκών για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές – μέλη των εθνικών ομάδων.
πηγή: gazzetta.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: