Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ξεχνάμε εύκολα!!

Ο Β. Γαλούπης γράφει για λίστες ακόμα πιο «βαριές» απ’ αυτήν της Λαγκάρντ και υπενθυμίζει ότι κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα διαρκεί όσο το παίζουν τα δελτία των «8».
Υπήρξε Έλληνας που δεν άκουσε για την λίστα Λαγκάρντ; Ούτε ένας. Επί μέρες κι εβδομάδες τα κανάλια βομβάρδιζαν τον τηλεθεατή με τις εξελίξεις. Φούσκωσε το θέμα, κτύπησαν ταβάνι οι τηλεθεάσεις, μας ζάλισαν με το στικάκι, έπαιξαν όλοι τον οσκαρικό ρόλο τους στην βουλή και τελικά τι έγινε; Απολύτως τίποτα! Κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα! Όπως πάντα στην Ελλάδα με όλων των ειδών τα σκάνδαλα.
Εκεί ποντάρουν
Μια ζωή όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο που δεν γίνεται να θαφτεί άλλο, μπαίνουν μπροστά εντέχνως ένα σωρό αναχώματα. Από διαξιφισμούς στην βουλή και καταγγελίες μέχρι ατέλειωτες κόντρες στα τηλεπαράθυρα. Έτσι ώστε στο τέλος να υπάρξει μπέρδεμα, σύγχυση, παραπλάνηση. Να ξεχαστεί η ουσία του σκανδάλου και να εξελιχθεί σε ανώδυνη μάχη κομμάτων στην βουλή. Και ποντάρουν, βέβαια, και στο γεγονός ότι ξεχνάμε εύκολα. Το ξέρουν καλά αυτό, άλλωστε. Κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα διαρκεί όσο το παίζουν τα δελτία των «8».
Στο καναβάτσο
Κι έτσι ο στόχος κάθε φορά είναι να ξεφουσκώσει το θέμα στην κοινή γνώμη, που έχει πέσει πια στο καναβάτσο μπουχτισμένη! Αυτή είναι η διαχρονική πατέντα για να νεκρώσει οποιαδήποτε προσδοκία αποτελέσματος από τον λεγόμενο κρατικό μηχανισμό… Έτσι έγινε με την Ζίμενς, έτσι έγινε με το Βατοπέδι, έτσι γίνεται με όλα. Χορτάσαμε τόση σκανδαλολογία, που αν σήμερα ακούσουμε πάλι για την «λίστα Λαργκάρντ» θα είναι σα να μας βάλανε το δάχτυλο στον λάρυγγα!
Πόσους τσάκωσε;
Το τηλεοπτικό σόου για τα μάτια του κόσμου που είδαμε στην βουλή με την ψηφοφορία και όλη αυτή την φαρσοκωμωδία για το πώς… χάθηκε το στικάκι, έλαβε τέλος την προηγούμενη εβδομάδα. Μάθαμε, όμως, αν και πόσοι φοροδιέφυγαν τελικά από την λίστα των 2,062 ατόμων; Όχι. Ούτε και θα μάθουμε ποτέ. Κάποιοι ήταν σωστοί, αλλά και κάποιοι όχι, προφανώς. Ποιοι είναι αυτοί; Και πόσα λεφτά κέρδισε το ελληνικό δημόσιο επειδή τους έκανε τσακωτούς; Άγνωστο.
Όλα μας τα είπαν στην υπόθεση με την «λίστα Λαγκάρντ», που σέρνεται σε διάφορα γραφεία από το 2010, εκτός από αυτό που ήταν εξ’ αρχής το ζητούμενο! Τα έσοδα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
Γιατί δεν λένε και για τις άλλες λίστες;
Πόσοι, όμως, έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες λίστες; Τα κανάλια δεν το πολυλένε. Μια, δυο εφημερίδες κάτι γράψανε τον τελευταίο καιρό, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί δεν γίνεται ίδιος και μεγαλύτερος ντόρος, λοιπόν; Μήπως δεν είναι η ώρα ακόμα να περιλάβουν το θέμα σύσσωμα τα ΜΜΕ και να παίξουν μπάλα; Το σύνθημα περιμένουν; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Η απορία εύλογη: Γιατί κολλήσαμε την βελόνα μόνο στην λίστα Λαγκάρντ, όταν υπάρχουν καμία δεκαριά παρόμοιες ακόμα; Λογικό δεν είναι το ερώτημα; Κι αν δεν βγήκε τίποτα από την υπόθεση της Λαγκάρντ με τόσο θόρυβο, τι να ελπίζουμε από τις υπόλοιπες που περνάνε εντελώς στο ντούκου; Εκτός κι αν γίνει η έκπληξη των εκπλήξεων...
«Λίστα Λιχτενστάιν»
Το 2008 γίνεται ελληνικό αίτημα από το υπουργείο οικονομικών προς την Γερμανία για την «λίστα Λιχτενστάιν». Οι Γερμανοί είχαν δώσει 4,6 εκατ. ευρώ για να την αγοράσουν και από την αξιοποίησή της υπολογίζεται ότι βγάλανε 180 εκατ. ευρώ από Γερμανούς φοροφυγάδες. Την στέλνουν στην Ελλάδα δωρεάν, αφού υπήρχαν κι Έλληνες φοροφυγάδες, κι επανέρχονται κάποια στιγμή να ρωτήσουν «κάνατε τίποτα;».
Τους απαντάμε μετά από 14 μήνες (!!!), το 2010. Προφανώς η απάντηση δεν τους ικανοποίησε. Μήπως γι’ αυτό φωνάζει συνέχεια η Μέρκελ «τι κάνετε στην Ελλάδα με την φοροδιαφυγή;». Διότι είμαστε στο 2013 κι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί αν μπήκε έστω κι ένα ευρώ στο ελληνικό ταμείο. Ακόμα ψάχνουμε και διασταυρώνουμε τα στοιχεία, όπως ειπώθηκε πρόσφατα.
«Ολλανδική λίστα»
Μετά την «λίστα Λαγκάρντ» το 2010, ήρθε και η τρίτη, τον Σεπτέμβριο του 2012. Αυτή είναι η «ολλανδική λίστα». Κι έχει μέσα τα ονόματα 104 Ελλήνων με πανάκριβες θαλαμηγούς στην Ολλανδία. Υπάρχουν νέα; Ελέγχθηκαν οι περιπτώσεις από τις αρμόδιες αρχές; Μπορεί να ήταν όλοι σωστοί, ίσως κάποιοι δεν ήταν. Έγινε, όμως, καμία ανακοίνωση να ξέρουμε κι εμείς;
Ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας (κι από χθες του Eurogroup!), ο Ντάισελμπλουμ δεν το έχει ξεχάσει το θέμα και τον Δεκέμβριο δήλωσε: «Ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό, ώστε να μπορέσουν να επιβάλλουν φόρους. Αυτό το είδος των πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι Έλληνες να επιβάλουν φόρους». Είναι όντως; Κι επιβλήθηκαν φόροι;
«Βρετανική λίστα»
Τον Σεπτέμβριο ήρθε μια ακόμα λίστα. Αυτή τη φορά η «βρετανική». Στείλανε, δηλαδή, από την Αγγλία μια λίστα με 400-600 ονόματα Ελλήνων που αγόρασαν ακίνητα αξίας ως 3 εκατομμύρια ευρώ στο Λονδίνο από το 2009 και μετά. Κανένα νεότερο υπάρχει; Βρέθηκε κάποιος που να μην ενήργησε σύμφωνα με το νόμο ή ήταν όλοι οι Έλληνες επενδυτές τύπος και υπογραμμός; Γίνανε έλεγχοι, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε παραβάτες, μπήκε κανένα φράγκο στα δημόσια ταμεία μας; Ή θα μπαίνουν μόνο από φόρους σε συνταξιούχους, περικοπές μισθών και χαράτσια σε μισθωτούς;
«Λίστα Λουξεμβούργου»
Στην συνέχεια οι Γερμανοί στείλανε ένα ακόμα δωράκι. Την «λίστα Λουξεμβούργου». Πάνω από 4.000 ονόματα μέσα στο… στικάκι. Τι γίνεται, λοιπόν, με τις καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο; Τις έψαξε κανείς; Τις ψάχνει, λένε. Ναι, αλλά όσοι παρανόμησαν θα πληρώσουν ή θα γίνει όπως με την λίστα Λαγκάρντ;
Ένα τσουβάλι λίστες, μηδέν έσοδα
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο μια η λίστα που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές κυβερνήσεις. Λίστες πάνε κι έρχονται συνέχεια, αλλά χρήματα δεν μπαίνουν στα κρατικά ταμεία. Ένα τσουβάλι (δωρεάν) λίστες, μηδέν έσοδα! Πού είναι τα αποτελέσματα, λοιπόν; Και μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα ή το μόνο που μας καίει είναι να γίνεται χαβαλές στα κανάλια και την βουλή ότι δήθεν όλοι κάτι ψάχνουνε και βάζουνε τα μαχαίρια στα κόκαλα κι όλα αυτά τα ελληνικά και γραφικά;
Θωρακισμένος ή γυμνός
«Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα απ’ όλες τις λίστες που υπάρχουν στα χέρια των ελληνικών αρχών, πάνω από 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ», έγραψε πρόσφατα το κυριακάτικο Έθνος. Κι εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί για τις παραπάνω λίστες: Είναι θωρακισμένος από αρκετά άτομα ο ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να φέρει σε πέρας αυτό το έργο; Ή τον έχουνε αφήσει γυμνό;
Μεξικό κι Ελλάδα
Και κάτι τελευταίο, αφού ξεκαθαρίσουμε ότι ο λόγος γίνεται για χρήματα που είναι προϊόν φοροδιαφυγής κι όχι για νόμιμα λεφτά που κάποιος βγάζει έξω, όπως έχει δικαίωμα να κάνει.
Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο – μετά το Μεξικό –, που έχει τέτοια έκταση φοροδιαφυγής και μαύρης οικονομίας.
Πού πάνε τα λεφτά;
Κι επίσης, ας αναρωτηθούμε πόσο αφελές μοιάζει πια το ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;», όταν μόνο στην Ελλάδα και κάποιες αφρικανικές χώρες παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Οι καταθέσεις εύπορων πολιτών στο εξωτερικό να είναι μεγαλύτερες ακόμα κι από το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας!
Έξω πάνε τα λεφτά, λοιπόν. Εκεί είναι συσσωρευμένος ο πλούτος της Ελλάδας σε μετρητό, αλλά και σε ακίνητες αξίες! Κι αλίμονο στους υπόλοιπους…

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: