Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ροδόπουλος: «Έχω τη δική μου μπασκετική φιλοσοφία»

Στην Ελλάδα φέτος για πρώτη φορά οι 14 σύλλογοι της Α1 είχαν Έλληνα προπονητή στον πάγκο τους μία οικονομική συγκυρία ίσως των καιρών, αλλά παράλληλα και της ευρύτερης αποδοχής που τυγχάνουν οι δικοί μας προπονητές εντός και εκτός συνόρων. Ένας από τους ανθρώπους της προπονητικής που έχει περάσει τη δική του φιλοσοφία και υπεραμύνεται των γνώσεών του και της μπασκετικής του φιλοσοφίας. Ο λόγος για τον Θόδωρο Ροδόπουλο, ο οποίος τυγχάνει να είναι τα τελευταία 8 χρόνια πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων προπονητών και δέχθηκε να παραχωρήσει μια συνέντευξη στην οποία μιλάει για το ελληνικό και το αμερικάνικο μπάσκετ, τo SALONICA BASKETBALL CAMP και την Ακαδημία μπάσκετ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ.

-Κύριε Ροδόπουλε, πολλά χρόνια στον χώρο της προπονητικής έχετε ακολουθήσει το δικό σας δρόμο και έχει ασπαστεί τον αμερικάνικο τρόπο σκέψης.

«Για μένα το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής. Είμαι 8 χρόνια αντιπρόεδρος του ΣΕΠΚ και 37 χρόνια μέλος του συνδέσμου προπονητών της Αμερικής. Έχω διατελέσει προπονητής στον ΠΑΟΚ και στον Ηρακλή, από τον έφυγα το 1992 και από τότε ουσιαστικά ακολουθώ το δικό μου δρόμο. Υπήρξα άμεσος συνεργάτης του Ρίτσαρντ Ντουξάιρ στην Εθνική Ελλάδας και μετά μου ζητήθηκε να αναλάβω την τεχνική της ηγεσία, αλλά αρνήθηκα. Προτίμησα να ασχοληθώ με κάτι δικό μου, για αυτό διοργάνωσα το «Salonica Basketball Camp», το οποίο συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας φέτος και παράλληλα έχω τις Ακαδημίες Αστέρια. Και τα δύο αποτελούν για μένα το σπίτι μου και πρωτοποριακά εγχειρήματα για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ».

-Ποια είναι η σχέση σας με την ΕΟΚ και την ΕΚΑΣΘ. Συμφωνείτε με τον τρόπο που ακολουθούν στο σχεδιασμό του ελληνικού μπάσκετ.

«Όχι, δε συμφωνώ γιατί αυτοί οι φορείς πρέπει να υπηρετούν το μπάσκετ και ασκούν σωστά το αντικείμενο. Διαφωνώ σε πολλά. Το μπάσκετ πρέπει να είναι η προτεραιότητά τους με τα σωστή έννοια. Πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές και να αλλάξουμε την νοοτροπία μας, εγώ αυτό έκανα με τις σπουδές στις ΗΠΑ, όπου πήγα με υποτροφία στο «Κούτσερ Καμπ», δίπλα στον Κλερ Μπι. Σπούδασα ψυχολογία του προπονητή και ανάπτυξη του εφήβου/παιδιού και θέλησα να κάνω κάτι καλό στην πόλη μου. Για το λόγο αυτό ονόμασα το καμπ «Salonica Basketball Camp», γιατί ήθελα να προβάλλεται η πόλη μου και η χώρα μου. Είμαι άνθρωπος που αγαπάω τον τόπο μου και θεωρώ ότι κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τόσα χρόνια την εντιμότητά μου και την τεχνική μου κατάρτιση στα τόσα χρόνια προπονητικής. Όσο για την ΕΟΚ και την ομοσπονδία, θα πρέπει να εκλείψουν οι εγωϊσμοί και να μπει πρώτα το καλό του μπάσκετ. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει τη δική του φιλοσοφία, με την οποία εγώ δε συμφωνώ. Και στην ΕΚΑΣΘ πρέπει να αλλάξουν πολλά».

-Έχετε πολλά να θυμάστε από την παρουσία σας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού…

«Τι να πρωτοθυμηθώ μέσα από 20 παρουσίες σε all star game και 29 σε κολλεγιακά πρωταθλήματα. Όποιον Έλληνα βρουν στις ΗΠΑ ρωτούν αν με γνωρίζουν. Έχω πάει πολλές φορές και θα συνεχίσω να πηγαίνω με εκφράζει απόλυτα. Τι να πρωτοξεχωρίσω από τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει τον Ντιν Σμιθ, τον Μάϊκλ Τζόρνταν, το Μάτζικ Τζόνσον. Δε θα ξεχάσω τον τελικό του NCΑΑ ανάμεσα στο ανάμεσα στον Μάτζικ Τζόνσον και το Λάρι Μπερντ, όπως και την πρώτη μου παρουσία στο Μάντισον Σκούερ Γκάρντεν, όπου όλο το γήπεδο φώναζε…defense. Είναι μια ολόκληρη ζωή… Πλέον, όλο το βάρος πέφτει στην ακαδημία Αστέρια και στο SBC, που κλείνει φέτος 30 χρόνια ζωής. Εκεί, κάνουμε πραγματική δουλειά και αφήνουμε τους αθλητές ελεύθερους στα 18 τους, να επιλέξουν το δρόμο τους»!

«Είμαι αυστηρός, όχι μονόχνωτος»



Ο Θόδωρος Ροδόπουλος είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ελληνικής προπονητικής και οι γνώσεις του ειδικά στο αμερικάνικο μπάσκετ είναι αδιαμφισβήτητες. «Όταν πρόκειται για κάποια γνώση ή ερώτηση, οι δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί προπονητές η παράγοντες ρωτούν την γνώμη μου. Έχω το δικό μου τρόπο σκέψης και θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ. Είμαι αυστηρός στη δουλειά μου και δεν πρόκειται να αλλάξει τη φιλοσοφία τώρα, αν και πάντοτε είμαι ανοικτός σε καινοτομίες, αρκεί να με πείσεις με επιχειρήματα. Έχουμε περίπου 110 παιδιά στα Αστέρια και με ενδιαφέρει να είμαι κοντά στα νέα παιδιά, γιατί αυτά είναι το μέλλον. Περνάμε πολλές ώρες στο γήπεδο, για να τα καταφέρουμε και χρησιμοποιούμε το κλειστό της Μίκρας, της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του Ανατόλια. Είμαι ικανοποιημένος και από τα δύο εγχειρήματα και θα συνεχίσω τη σωστή δουλειά όσο μπορώ».


Η επιλογή Τρινκιέρι

Ο Τρινκιέρι είναι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός και το «Μ» δε θα μπορούσε να μην κάνει την σχετική ερώτηση στον πολύπειρο τεχνικό. «Γιατί δεν υπάρχουν ικανοί Έλληνες προπονητές για την εθνική μας ομάδα; Εγώ είχα την πολυτέλεια να κοουτσάρω παίκτες όπως ο Κολοκυθάς και ο Γκούμας, που για την εποχή τους ήταν πολύ καλοί. Την απόφαση την πήρε η ΕΟΚ, το ελληνικό μπάσκετ πρέπει να στηρίζεται στους Έλληνες, που είναι και καλοί και γνώστες του αθλήματος».

Όσο για την Α1. «Το πρωτάθλημα είναι 2 ταχυτήτων, αν και η ψαλίδα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες μίκρυνε. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να φτιάξει τις υποδομές της και να ανέβει ξανά. Ο ΠΑΟΚ είναι σε καλό δρόμο, και στον Άρη πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους. Νομίζω ότι πρωτάθλημα συνολικά είναι καλύτερο από πέρσι και μπορούμε να περιμένουμε ακόμη καλύτερες μέρες. Πάντα παρακολουθώ τα τεκταινόμενα από τη δική μου πλευρά και προσπαθώ να βοηθώ με την εμπειρία μου».


πηγή: metrosport.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: