Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οκτάδα για φίλημα!

O Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για τις ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οκτάδα για φίλημα

Εκτός της πρωτάρας Μάλαγα τόσο η Γιουβέντους, εφτά χρόνια, όσο και οι Ντόρτμουντ και Παρί, οκτώ και δεκαπέντε αντίστοιχα, είχαν πολύ καιρό να δουν το όνομα τους να φιγουράρει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με την κλήρωση των προημιτελικών προ των πυλών, την Παρασκευή στην Νιόν της Ελβετίας, πολλοί θεωρούν, και όχι άδικα, ότι τα ζευγάρια που θα προκύψουν από αυτή θα μας χαρίσουν στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας. Σημειώστε ότι δεν υπάρχουν πια περιορισμοί σε αυτή την φάση.

Προγνωστικά για την συνέχεια της διοργάνωσης δεν είναι εύκολο να γίνουν. Εκτός των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπάγερν που λογίζονται, δικαίως, ως φαβορί ποιος μπορεί να ξεγράψει την Γιουβέντους, την πιο σφιχτή ίσως αμυντικά ομάδα του φετινού θεσμού, την Ντόρτμουντ που με το γρήγορο επιθετικό της ποδόσφαιρο έβγαλε εκτός συνέχειας ομάδες όπως η Σίτυ και η Σαχτάρ και δυσκόλεψε την Ρεάλ, ή ακόμα και την Παρί που το ρόστερ της δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες διεκδικήτριες του τίτλου.

Αδύναμοι κρίκοι αυτής της παρέας φαίνεται να είναι οι Μάλαγα και Γαλατά. Μια Μάλαγα, που προσωπικά με την πορεία της με έχει διαψεύσει, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις αντοχές της, και που παραμένει αήττητη εντός έδρας φέτος στην Ευρώπη και μια Γαλατά που με την μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου πρόσθεσε στο ήδη καλοδουλεμένο σύνολο της την απαραίτητη προσωπικότητα για το κάτι παραπάνω. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να τους απαγορεύσει τα όνειρα;

Το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι των εκπλήξεων που και ο μικρός μπορεί να κάνει όνειρα για την υπέρβαση, αν μπορούν να θεωρηθούν μικροί οι σύλλογοι που έφθασαν μέχρι εδώ στη διοργάνωση. Πέρυσι όλοι θεωρούσαν δεδομένη τη σύγκρουση των ισπανικών μεγαθηρίων στο τελικό με τα γνωστά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση καθίστε και απολαύστε το θέαμα. Πάμε να δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά των οκτώ μονομάχων.

Οι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Οι Μαδριλένοι του Ζοζέ Μουρίνιο διάγουν την καλύτερη περίοδο τους από την αρχή της σεζόν. Κέρδισαν την αιώνια αντίπαλο τους δύο φορές, έβγαλαν εκτός συνέχειας του θεσμού την Μάντσεστερ του πολύ σερ Άλεξ Φέργκιουσον και μοιάζουν να είναι απόλυτα προσανατολισμένοι στο μεγάλο τους στόχο, την κατάκτηση του δέκατου τροπαίου. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη με την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεδομένη, μόνο με αυτοκτονία δεν θα το σηκώσουν οι μπλαουγκράνα φέτος, πέρασαν μια σοβαρή αγωνιστική κρίση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αν αυτή τελείωσε με την πρόκριση και το επιβλητικό 4-0 επί των Μιλανέζων του Αλέγκρι θα φανεί στην επόμενη φάση που θα βρουν στο δρόμο τους μια πιο δύσκολη και καλύτερη από την φετινή Μίλαν ομάδα. Η τρίτη της παρέας των Ιβήρων, η Μάλαγα, έπιασε ταβάνι με την πρόκριση στους οκτώ. Αν καταφέρουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω από δω θα πρόκειται για μεγάλη έκπληξη.

Οι Μπάγερν και Ντόρτμουντ, που συγκροτούν την γερμανική δυάδα είναι ικανές για μεγάλα πράγματα. Οι Βαυαροί μετά το κάζο της περυσινής σεζόν, με την απώλεια του τίτλου από την Τσέλσι και μάλιστα εντός έδρας, είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι από ποτέ. Στην τελευταία χρονιά του Χάινκες στο πάγκο τους δείχνουν τα δόντια τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στην Γερμανία βρίσκονται προ των πυλών ενός ακόμα ντάμπλ ενώ και στην Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε το χθεσινό ματς με την Άρσεναλ, παρουσιάζονται αρκούντως σοβαροί χωρίς τα σκαμπανεβάσματα προηγούμενων ετών.

Η Ιταλίδα της παρέας επέστρεψε για τα καλά στο προσκήνιο. Με ισχυρές προσωπικότητες σε όλες τις γραμμές τους εμφανίζουν αξιοθαύμαστη σταθερότητα τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Πέταξαν εκτός την περυσινή νικήτρια του θεσμού και προχώρησαν με χαρακτηριστική άνεση από την πρώτη φάση των νοκ- άουτ παιχνιδιών. Άλλωστε ποτέ μια ομάδα της ιταλικής σχολής, είτε είναι σύλλογος είτε είναι η εθνική τους, δεν μπορεί να μην την υπολογίσεις σε τέτοιου είδους ματς. Αυτό που μένει να φανεί είναι οι αντοχές της απέναντι στα φαβορί της διοργάνωσης.

Για την Παρί τι να πει κανείς. Η αθρόα εισροή κεφαλαίων από τους Άραβες ιδιοκτήτες έχει δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό ρόστερ ακόμα και για το υψηλότερο επίπεδο που στα χέρια του Αντσελότι μπορεί να φθάσει μακριά. Το γεγονός μάλιστα πως δεν θεωρούνται φαβορί τους αποβάλλει το όποιο άγχος και τους καθιστά άκρως επικίνδυνους για όποιον τους υποτιμήσει.

Η τούρκικη εισβολή από την "Τσιμ μπομ" του Τερίμ προκάλεσε αίσθηση ιδιαίτερα με τον τρόπο που αυτή έγινε με το διπλό επί γερμανικού εδάφους. Η παρουσία των Σνάιντερ και Ντρογκμπά δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις αναμετρήσεις της και αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους ουδέτερους του αθλήματος όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Τώρα αν η παρουσία των δύο αυτών σούπερσταρ αρκεί για να τους οδηγήσει σε μια ακόμα πρόκριση θα φανεί στο χειροκρότημα.

Καθίστε και απολαύστε τις μοναδικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις που έρχονται με την γλυκιά μελαγχολία ότι η χώρα μας είναι για μια ακόμα φορά απούσα από τη γιορτή.


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: