Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια σημειωνόταν μία από τις μεγαλύτερες
ποδοσφαιρικές τραγωδίες, αυτή στο Χίλσμπορο, που στιγμάτισε το αγγλικό
ποδόσφαιρο αλλά αποτέλεσε απαρχή για τη μεταμόρφωσή του.
Η άφιξη των φιλάθλων της Λίβερπουλ κορυφώθηκε περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα. Τα έργα στον δρόμο, οι αυστηροί έλεγχοι της αστυνομίας και ο συνωστισμός των πούλμαν που έφτασαν καθυστερημένα στο χώρο είχε σαν αποτέλεσμα λίγο πριν τη σέντρα περίπου 10.000 οπαδοί να βρίσκονται εκτός γηπέδου. Η πρόταση για καθυστέρηση στη σέντρα της αναμέτρησης απορρίφθηκε και η αστυνομία πήρε την «εγκληματική»-όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων-απόφαση να επιτρέψει την είσοδο στις κερκίδες από τις μόλις τρεις θύρες του γηπέδου.
Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Η μάζα των χιλιάδων οπαδών οδηγήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη κερκίδα. Τα πρώτα θύματα ήταν αυτοί που βρίσκονταν στις μπροστινές σειρές. Μην έχοντας χώρο εγκλωβίστηκαν στα κάγκελα. Η κατάσταση πιο πίσω δεν ήταν καλύτερη. Ηταν τόσο στριμωγμένοι οι οπαδοί, που αρκετοί νεκροί παρέμεναν όρθιοι ανάμεσα στο πλήθος! Οι πιο τυχεροί βρήκαν διέξοδο στον αγωνιστικό χώρο ή ανασύρθηκαν στην πάνω εξέδρα.
Έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Μπρους Γκρόμπελαρ υποδεικνύει το πρόβλημα στον διαιτητή. Ο αγώνας διακόπτεται και οι παίκτες κατευθύνονται στα αποδυτήρια. Η αστυνομία υπό το φόβο μήπως οπαδοί της Λίβερπουλ κινηθούν εναντίον εκείνων της Νότιγχαμ καθυστερεί να επιτρέψει τη διαφυγή μέσα από τον αγωνιστικό χώρο. Σύντομα το χορτάρι θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με νεκρούς και τραυματίες σκορπισμένους δεξιά και αριστερά. Τραγικός απολογισμός, οι 96 νεκροί. Ένα εφιαλτικό deja vu, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία του Χέιζελ…
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε η ηθική δικαίωση για τα θύματα και τους δικούς τους ανθρώπους. Οι αρχές ομολόγησαν τις σοβαρές παραλείψεις και τα τραγικά λάθη που έγιναν οδηγώντας σε αυτή την τραγωδία, που τότε η κυβέρνηση της-εδώ και λίγες μέρες εκλιπούσας Μάργκαρετ Θάτσερ-είχε σπεύσει να αποδώσει σε… μεθυσμένους χούλιγκαν.
Η τραγωδία του Χίλσμπορο αποτέλεσε την απαρχή για να μπει ένα τέλος στον κύκλο αίματος. Έκτοτε οι Βρετανοί παραδίδουν μαθήματα ποδοσφαιρικού πολιτισμού, με υπερσύγχρονα γήπεδα, κανόνες ασφαλείας που τηρούνται και όταν παραβαίνονται τιμωρούνται αυστηρά. Αυτή είναι και η κληρονομιά που άφησαν στη διαθήκη τους οι 96 νεκροί του Χίλσμπορο.
Πηγή: sport-fm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου