Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τι αλλάζει ο Νεϊμάρ στη Μπάρτσα!!

O Ball Boy Γιώργος Καραμάνος αναλύει τις θυσίες του Βραζιλιάνου και το πόσο-πως θα επηρεάσει Μέσι και tiki taka.
Δεκέμβρης του 2011 στην Ιαπωνία. Η Μπαρτσελόνα διαλύει 4-0 τη Σάντος στον τελικό του Μουντιάλ Συλλόγων και λύνεται η απορία (κυρίως των Βραζιλιάνων), αλλά και του ιδίου: «Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Ποτέ μου δεν έχω δει κάποιον καλύτερο», είναι η άκρως τιμητική παραδοχή (ζόρικη από Βραζιλιάνο σε Αργεντινό) του Νεϊμάρ που έτρεξε να ανταλλάξει φανέλες με το πρότυπο του. Εκεί ολοκληρώθηκε ο θαυμασμός του γενικότερα για τους Μπλαουγκράνα και γεννήθηκε η επιθυμία του να παίξει στο πλευρό του Λιονέλ. Μάλιστα λίγο αργότερα φέρεται να έδωσε και το λόγο του σε μία συμφωνία Κυρίων που προφανώς επέλεξε να τιμήσει αντί για τα σαφώς περισσότερα χρήματα που του προσέφερε η Ρεάλ.
Κάπως έτσι λοιπόν τσέκαρε τα εισιτήρια του για την πρωτεύουσα της Καταλωνίας που θα γίνει το σπίτι του για την επόμενη πενταετία. Και κάπου εκεί όμως ξεκίνησαν οι απορίες που ξεδιπλώθηκαν στα σχόλια στις ελληνικές και τις ανά τον κόσμο ιστοσελίδες: Θα μπορέσει ο Νεϊμάρ να παίξει στη Μπαρτσελόνα; Θα μπορέσει να δέσει αρμονικά μαζί με τον Μέσι. Πόσο θα επηρεάσει την επιθετική και πόσο την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας;
Ας ξεκινήσουμε με την ψυχολογία του κορυφαίου. Στα 21 του ο Βραζιλιάνος έχει μάθει να είναι το ένα και μοναδικό ίνδαλμα. Στα χρόνια που έπαιξε στη Σάντος, ήταν ο δικός της Μέσι. Τώρα θα πρέπει να μάθει να είναι το Νο2 και αυτό εφόσον καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες της απόκτησης του. Θα πρέπει να υπομένει όταν τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από τον Μέσι. Υπάρχει όμως και η πιθανή αντίστροφη διεργασία που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα: Να είναι τόσο σούπερ ο Νεϊμάρ που να επισκιάζει τον Μέσι, κάτι που ο Αργεντινός δεν έχει βιώσει ποτέ του. Επίσης ο νεοφερμένος θα πρέπει να συνηθίσει ότι δεν θα έχει συμπαίκτες ταλαντούχους πιτσιρικάδες, αλλά πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης με κάμποσες ακόμα σπουδαίες κούπες στο ενεργητικό τους.
Εφόσον (και εάν) ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα και ο καθένας αποδεχτεί τον άλλον, μένουν τα αγωνιστικά. Οπως... ξεγυμνώθηκε από τη Μπάγερν (αλλά και από Μίλαν, Παρί σε μικρότερο βαθμό), η Μπάρτσα πλέον έχει γίνει προβλέψιμη, καθώς δεν χωράει αντίλογος στο πόσο βασίζεται στον Μέσι. Ενας καλά διαβασμένος και ικανός αντίπαλος μπορεί να φέρει την καταστροφή, κλειδώνοντας τον. Ο Βραζιλιάνος όμως θα φέρει το χάος στις αντίπαλες άμυνες. Εχει τη δυνατότητα να ξεκινάει τις κούρσες του από τη μεσαία γραμμή και να δημιουργεί ένα δεύτερο ρήγμα, να προκαλεί αυτό που οι Ισπανοί αποκαλούν «desequilibrio», δηλαδή να αποσταθεροποιεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξέρουν ποιον να πρωτομαρκάρουν.
Το θέμα βέβαια είναι ότι έχει μάθει μέχρι στιγμής να πηγαίνει σε πολλές ατομικές ενέργειες (αν και δίνει και ασίστ) και σε καμία περίπτωση δεν είναι συνηθισμένος στις πάρα πολλές πάσες που αποτελούν την επιτομή του παιχνιδιού της Μπάρτσα. Τούτο είναι κάτι που θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια από μέρους του αν και υποθέτω πως ο Βιλανόβα θα θέλει να διατηρήσει κάποιον αριθμό από δικές του κούρσες. Αρκεί φυσικά η ατομιστία του να μην εκνευρίζει όλους τους υπόλοιπους αν και το παιχνίδι της Μπάρτσα φάνηκε από φέτος πως μετατρέπεται σε πιο ευθύ και κάθετο. Με βάση όλα αυτά, όποιος άμπαλος φίλος μας παίρνει Μπαρτσελόνα στο Pro του 14, είναι βέβαιο πως θα μας σπάει τα νεύρα. Θα έχει τους Νεϊμάρ, Μέσι να καλπάζουν και θα κάνει παπάδες. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί στην κανονική ζωή της περιόδου 2013-'14. Τούτη θα είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τη Μπάρτσα που θα αλλάξει -θέλοντας και μη- αρκετά τη φυσιογνωμία της.
Η παρουσία του Βραζιλιάνου στην 11άδα σημαίνει ότι θα απολέσει ορισμένα στοιχεία από την αμυντική λειτουργία της. Π.χ. ο Πέδρο είναι ένας μέτριος-καλός επιθετικός που φαίνεται ακόμα καλύτερος επειδή έχει μάθει να λειτουργεί ιδανικά μέσα σε αυτό το ειδικό ομαδικό πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει και την άμυνα από την πρώτη γραμμή της επίθεσης, κάτι που ο Πέδρο το κάνει σκυλιάζοντας. Ο Νεϊμάρ όμως που δεν το έχει κάνει ποτέ του, δεν είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να υποτάξει-θυσιάσει μέρος του αχαλίνωτου ταλέντου του στη λογική του συστήματος και να τρέχει να μαρκάρει την πρώτη πάσα ή να κυνηγάει στη γραμμή τον αντίπαλο πλάγιο μπακ (συνήθως τον δεξιά).
Ολα αυτά φυσικά είναι μέρος του... κουβέντα να γίνεται. Το μόνο βέβαιο είναι πως κανένα από τα θετικά ή τα αρνητικά δεν θα μπορέσουμε να τα διαπιστώσουμε από το ξεκίνημα. Θα χρειαστεί καιρός κάμποσος για να δέσει το γλυκό. Τα συστατικά της συνταγής πάντως είναι από τα καλύτερα και με την αγορά ενός σπουδαίου κεντρικού αμυντικού, θα μπορέσουν να... δείξουν ακόμα περισσότερο. Θα υπάρξουν κοντράστ: αποδοκιμασίες και διθύραμβοι. Ο χρόνος όμως θα δείξει και γι αυτό του δώσανε 5ετές συμβόλαιο και αυτό όχι απλά για να τον δέσουν. Και μόνο όμως το ότι τους προτίμησε από τη Ρεάλ που του έδινε περισσότερα, μόνο και μόνο για να γίνει και ο ίδιος μέρος του project της ομάδας που θαυμάζει, αρκεί για να δείξει τη διάθεση του να αλλάξει, να εξελιχτεί. Φίλοι και αντίπαλοι περιμένουμε με ανυπομονησία...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: