Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Τέτοια παιχνίδια σε καθηλώνουν»

Για τον τελικό του Champions League αλλά και πολλά άλλα μίλησε ο νέος τεχνικός του Λεβαδειακού, Τάκης Λεμονής.

«Τέτοια παιχνίδια σε καθηλώνουν»
Ο Έλληνας προπονητής φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Ώρα των Πρωταθλητών» της Nova και εκτός της ομάδας του, αναφέρθηκε σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και φυσικά στα φετινά πλέι οφ, τα οποία και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τάκης Λεμονής

Για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ:
"Η Ντόρτμουντ πήγε δύο φορές από την κόλαση στον παράδεισο και με τη Μάλαγα και με τη Ρεάλ. Έχουν δείξει σίγουρα ότι είναι σπουδαίες ομάδες. Η φετινή πορεία της Μπάγερν είναι εξωπραγματική για μένα".

Για τον ΠΑΟΚ:
"Στην ουσία νομίζω ότι διογκώνουμε πολύ τα πράγματα. Ο ΠΑΟΚ τις δύο πρώτες αγωνιστικές δεν είχε το αποτέλεσμα. Δεν ήταν η ομάδα που έπρεπε να χάσει. Στο ματς με τον Ατρόμητο είχε μια ολιγωρία σε δύο στημένες φάσεις. Θεωρώ ότι διογκώνουμε πολύ τα προβλήματα γιατί είναι το πρώτο φαβορί βάσει των στόχων που τέθηκαν στη συνέχεια και όχι στην αρχή της χρονιάς. Υπάρχουν αντιδράσεις απ' τον κόσμο και επηρεάζονται. Αν βρεθεί μια ισορροπία σε αυτό το θέμα θα είναι καλό, αλλιώς αυτό θα αποτελεί τροχοπέδη".

Για το αν προέχει η οικονομική εξυγίανση του ΠΑΟΚ:
"Αυτό είναι το μόνο που μπορούσε να επιζητήσει ο ΠΑΟΚ γιατί ξεκινώντας αυτό το πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ τέθηκαν και άλλοι στόχοι, να φύγουν κάποιοι παίκτες, να μειωθεί το μπάτζετ κλπ. Έτσι όπως ξεκίνησε το πρωτάθλημα είδαμε όλοι ότι ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί για τη δεύτερη θέση. Κι αυτό δεν άλλαξε ακόμη και μετά την ήττα απ' τον Ατρόμητο στα πλέι οφ. Χρειάζεται μια διαχείριση και μάλλον δεν υπήρχε λόγος να φύγει ο Δώνης από τη στιγμή που ήταν μπροστά τα πλέι οφ. Αυτή είναι δική μου γνώμη και άποψη, σίγουρα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ γνωρίζουν καλύτερα τις καταστάσεις. Έχουμε αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα με τις παρορμητικές κινήσεις".

Για το αν οι διοικήσεις επηρεάζονται από τους οπαδούς:
"Δε νομίζω ότι ακούν με αυτή την έννοια τους οπαδούς. Αφουγκράζονται την ατμόσφαιρα. Αυτό είναι ένα κομμάτι που δυστυχώς θέλει μεγάλη προσοχή απ' όλες τις ομάδες".

Για τα φετινά πλέι οφ:
"Υπολογισμοί μπορούν να γίνουν πολλοί. Η ουσία είναι ότι μάλλον είναι τα καλύτερα πλέι οφ που έχουμε δει από πλευράς ενδιαφέροντος. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Βλέπουμε αυτό το καταπληκτικό πράγμα που έχει πετύχει ο ΠΑΣ. Είναι η ομάδα που από τις υπόλοιπες τρεις έχει τα περισσότερα εξωαγωνιστικά προβλήματα. Και ο Ατρόμητος που έχει αυτή τη στιγμή τέσσερις βαθμούς έχει πάρα πολλές ελπίδες γιατί έχει πολύ καλή ομάδα. Μπορεί στη διάρκεια της χρονιάς να υπήρχαν γκρίνιες, αλλά το υλικό που έχει είναι πολύ καλό. Δε νομίζω ότι κανένας μπορεί να κοιμάται ήσυχος σε αυτά τα τελευταία παιχνίδια και να πούμε ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο φαβορί. Ο Αστέρας ίσως δείχνει να έχει χάσει ενέργεια λόγω και του τελικού, κυρίως ψυχολογική, αλλά είναι τα πλέι οφ με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ειδικά όταν είσαι ουδέτερος".

Για τον ΠΑΣ Γιάννινα:
"Υπάρχουν στη διαδρομή ενός πρωταθλήματος κάποιες στιγμές που καθορίζουν τα πάντα. Όλες τις κρίσιμες στιγμές πήρε νίκες που κανείς δεν περίμενε και εκεί άρχισε να αναπτύσσεται μια καλή ψυχολογία στην ομάδα. Αυτό το κλίμα που έχει αυτή η ομάδα συν το ταλέντο που είχε, γιατί αποδείχθηκε στην πράξη ότι είχε αρκετό ταλέντο γιατί δεν φτάνεις εκεί επειδή είσαι τυχερός, υπάρχει καλή δουλειά, το πρόβλημα της αδειοδότησης φέρνει κάποια καλά γιατί κρατάς έναν κορμό παικτών και υπάρχει καλύτερη ομοιογένεια. κι αν έρθει αυτή η ψυχολογία και παίζεις για να χαρείς και να κάνεις κάι το κάτι παραπάνω (τα παιδιά έχουν φιλοδοξίες να παίξουν παραπάνω), έρχεται αυτό το αποτέλεσμα. Όλοι από κάπου ξεκινάνε. Η πορεία και η διάρκεια δείχνει που καταφέρνεις να φτάσεις. Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που να ξεκίνησε από πολύ ψηλά".

Για το ποια από αυτές τις τέσσερις ομάδες θα ήθελε να κοουτσάρει:
"Δεν μπορώ να πω κάτι, για όνομα του θεού. Αυτή τη στιγμή πήγα σε μια ομάδα με μεγάλη μου ευχαρίστηση. Όλες οι ομάδες έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Για μένα είναι πολύ καλές ομάδες. Η μεγάλη έκπληξη ήταν σίγουρα ο ΠΑΣ. Τα Γιάννενα είναι μια πόλη με τεράστια παράδοση στο ποδόσφαιρο".

Για τον Παναθηναϊκό:
"Είναι για μένα μια πάρα πολύ ωραία προσπάθεια. Μια προσπάθεια με Έλληνες, μια προσπάθεια με ανθρώπους που έχουν πολύ καλές παραστάσεις από το εξωτερικό. Πιστεύω ότι δημιουργείται ένα γκρουπ ανθρώπων με πολύ όρεξη, πολυ σοβαρότητα και γνώσεις. Ένα σχήμα που θα ήθελα πραγματικά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού να δώσει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου, ανάλογη με αυτή που έδωσε στον Φερέιρα. Θεωρώ ότι είναι πολλοί άξιοι άνθρωποι στη δουλειά που κάνουν. Με τον Σαμαρά συνεργάστηκα για κάποιο διάστημα, κάνει σπουδαία δουλειά στο επίπεδο πώς θα βγάλουμε παίκτες. Έχει πολύ καλή σχέση με τον Αναστασίου, άρα η σύνδεση και στον αγωνιστικό τομέα θα είναι πάρα πολύ δυνατή και ο τρόπος προπόνησης θα είναι ο ίδιος. Να ξέρουμε κάτι. Οι μεταγραφές πάντα περιέχουν ένα ρίσκο. Έχουμε δει σπουδαίους παίκτες να μην κάνουν τίποτα και μέτριους παίκτες σε σχέση με τ' όνομα κάποιων άλλων να έρχονται και να κάνουν καριέρα. Υπάρχει ένα στιλ παιχνιδιού και πάνω σε αυτό πάμε να πάρουμε παίκτες. Είναι πολύ σημαντικό. Είμαι σίγουρος ότι ο Γιάννης Αναστασίου θα κάνει πολύ καλή δουλειά γιατί έχει καλούς συνεργάτες".

Για την επιστροφή στη Λεωφόρο:
"Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα να μπαίνεις σε ένα γήπεδο 50.000 θέσεων και να υπάρχει 5.000 και 10.000 κόσμος. Η Λεωφόρος σ' αυτό τον τομέα θα προσφέρει. Ο αγωνιστικός χώρος είναι σωστών προδιαγραφών. Οι διαστάσεις του γηπέδου δηλαδή είναι σωστές. Για μένα είναι όπλο η επιστροφή στη Λεωφόρο, αλλά πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο γήπεδο".

Για την ΑΕΚ:
"Μάλλον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Αυτό το κλίμα που δημιουργείται στην ΑΕΚ νομίζω ότι είναι ό,τι πιο αισιόδοξο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σε 3-4 χρόνια απλά θα θυμούνται κάποιοι τι λάθη έγιναν για να μην επαναληφθούν. Αλλά είμαι σίγουρος ότι η ΑΕΚ επέστρεψε. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο αισιόδοξο έγινε τα τελευταία χρόνια. Για μένα πλέον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να ξαναγίνει η ΑΕΚ η πολύ δυνατή ομάδα που ήταν κάποτε. Ίσως και λίγο παραπάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Επειδή ξέρω τον Δημήτρη Μελισσανίδη, νομίζω ότι η ΑΕΚ πρέπει να αισθάνεται πάρα πολύ τυχερή γιατί σε 3-4 χρόνια θα μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Αν ήμουν πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής αυτή την εποχή ίσως επέλεγα την ΑΕΚ. Αυτό το σενάριο είναι το τέλειο σενάριο".

Για τον Ολυμπιακό:
"Ο Ολυμπιακός είναι σε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει πάρα πολύ απ' όλες τις ομάδες και σε υλικό και γενικά σε τρόπο λειτουργίας. Αυτό το μεγάλο χάσμα, όμως, με τις άλλες ομάδες δημιουργεί και κάποια προβλήματα. Πήρε πάρα πολύ νωρίς το πρωτάθλημα και όταν έχεις πάρει το πρωτάθλημα τόσο νωρίς, χάνεται αρχικά η συγκέντρωση. Ο κόσμος από την άλλη, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, θέλει πάντα να βλέπει σπουδαίες και μεγάλες νίκες. Υπάρχουν κάποιες ακραίες αντιδράσεις και κάποια συνθήματα, τα οποία, για όνομα του θεού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σε προδιαθέτει κι ας διαθέτεις λεφτά να κάνεις πράγματα και να προκαλέσεις προβλήματα με τον τρόπο αυτό. Είναι μια κατάσταση που σίγουρα το κέρδος για τον Ολυμπιακό θα είναι ένα. Να δυναμώσει το πρωτάθλημα και οι άλλες ομάδες. Καθαρίζει τα ματς εδώ, αλλά όταν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ με ομάδες από πρωταθλήματα με άλλο ρυθμό, εντελώς διαφορετικό από εδώ, αντιμετωπίζει πάντα πρόβλημα γιατί είμαστε εδώ με 90 λεπτά κατοχή της μπάλας και επίθεση και δεν γυρνάμε στην άμυνα γιατί έτσι συνηθίσαμε".

Για τον Ολυμπιακό με εκείνον στον πάγκο:
"Ο σχεδιασμός τότε έγινε διότι δεν ήταν δυνατόν να είμαστε τόσα χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ και να μην έχουμε κάνει μια νίκη εκτός έδρας. Τα πρωταθλήματα τα παίρναμε συνέχεια, άρα στοχεύσαμε να κάνουμε μια ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ήταν μια επιλογή που πήγε πολύ καλά τότε".

Για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ:
"Μπάγερν εύκολα με τίποτα. Μπάγερν με ένα μικρό προβάδισμα ναι κι αυτό πιστεύω λόγω εμπειρίας. Η Ντόρτμουντ και στο ματς της Μαδρίτης έδειξε ότι δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να περάσει αλώβητη με ένα μεγάλο σκορ. Ωστόσο ο ενθουσιασμός που έχει αυτή η ομάδα και το πάθος της ίσως είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Στα μεγάλα παιχνίδια παίζει ρόλο η ψυχή και σε αυτό το επίπεδο τα στοιχεία που έχει κάθε ομάδα είναι τοπ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει μειονέκτημα στην κόντρα επίθεση ή στην αμυντική λειτουργία. Η διαφορά θα κριθεί στο πάθος, στην προσωπικότητα. Είναι πάρα πολλοί παίκτες κι απ' τις δύο ομάδες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, λίγο περισσότεροι από την Μπάγερν. Αν συζητάγαμε για ένα ντέρμπι στη Γερμανία ίσως ήταν διαφορετικό παιχνίδι γιατί εκεί είναι πιο ανοιχτά τα παιχνίδια. Επειδή είναι όμως τελικός, ίσως δούμε κάποιες διαφοροποιήσεις. Δεν ξέρω αν θα δούμε την Μπάγερν να πιέζει από την αρχή. Γνωρίζουμε ότι αν η Ντόρτμουντ ξεφύγει απ' το πρέσινγκ γίνεται δολοφονική. Έχει πολύ μεγάλη σημασία πως θα ξεκινήσει το ματς. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα ξεκινήσουν και οι δύο ομάδες το ματς. Το σίγουρο είναι ότι είναι παιχνίδια που πάντα σε καθηλώνουν".

Για το ποια ομάδα θα υποστηρίζει:
"Συνήθως δεν μπορώ να μπω σ' αυτή τη διαδικασία. Θα κερδίσει ο ένας, θα κερδίσει ο άλλος. Σίγουρα όταν βλέπουμε ποδόσφαιρο γινόμαστε και λίγο φίλαθλοι, πάμε με τη μια ομάδα ή την άλλη. Σ' αυτό το παιχνίδι δεν θα διαλέξω. Θέλω να ευχαριστηθώ το ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει".

Για το αν η Μπάγερν μπορεί να γίνει η νέα Μπαρτσελόνα:
"Πρέπει να δούμε κάτι πολύ σοβαρό. Ότι είναι οικονομικά υπερδύναμη. Ίσως η Μπαρτσελόνα λογιστικά αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Μπαγερν δεν αντιμετωπίζει τίποτα. Άρα ο σχεδιασμός και το όνειρο που έχουν αυτη τη στιγμή για μια ανάλογη κυριαρχία στην Ευρώπη είναι πολύ εφικτό. Το μεγάλο θέμα είναι τι περισσότερο θα μας παρουσιάσει, αν πάρει η Μπάγερν το Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Γκουαρντιόλα στον πάγκο. Είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό. Θεωρώ ότι είναι πολύ άτυχος ο Γκουαρντιόλα αναλαμβάνοντας μια ομάδα που θα έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, αν το κατακτήσει. Η υπέρβαση θα είναι να κάνει το ίδιο πράγμα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα και της Ντόρτμουντ και της Μπάγερν είναι η χειμερινή διακοπή που έχουν πάντα οι γερμανικές ομάδες. Πέφτουν στη διακοπή, έχουν προκριθεί απ' τον Δεκέμβρη στα νοκ άουτ. Το πώς θα παρουσιαστούν βέβαια καμιά φορά στον δεύτερο γύρο διαφέρει. Έχουμε δει ομάδες με καταπληκτικό πρώτο γύρο να κάνουν καταστροφικό δεύτερο γύρο".

Για τους πρωταγωνιστές του τελικού:
"Είμαι περίεργος να δω τον Ρόμπεν, αν μπορέσει σε ένα μεγάλο ματς να κάνει τη διαφορά, να το πάρει πάνω του".

Για τον Γιούργκεν Κλοπ και το "όχι" του στη Ρεάλ:
"Όταν έχεις συνηθίσει να είσαι σε μια ομάδα που έχει πάντα σολντ άουτ σε ένα γήπεδο 80.000 θέσεων, δε σου λείπουν και πολλά. Φαίνεται ότι ευχαριστιέται τη δουλειά του, για ποιον λόγο να θέλει να πάει αλλού; Κάποια άλλη στιγμή, αν αλλάξουν τα πράγματα ίσως θέλει. Αυτό που δείχνει είναι μια εξαιρετική πορεία αυτά τα χρόνια, με πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και καινοτομίες. Είναι ένας τύπος που νομίζω θα μας απασχολεί για πάρα πολύ καιρό".

Για τον Λεβαδειακό που ανέλαβε και τι να περιμένουμε:
"Λογικά αρκετές διαφορές όσον αφορά τα πρόσωπα. Εκ των πραγμάτων, αφού πολλά συμβόλαια έληγαν. Από κάποιους η ομάδα έμεινε ικανοποιημένη, από άλλους όχι. Το φετινό τελείωμα λογικά έχει μια τέτοιου είδους εξήγηση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πέρασε. Αυτό που κρατάμε και προσπαθούμε να μάθουμε εγώ και οι συνεργάτες μου είναι κάποια πράγματα ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε κάποιες συνθήκες. Έχει αρχίσει η δουλειά για τη στελέχωση της ομάδας και φυσικά για την περίοδο της προετοιμασίας. Υπάρχει ένα καλό διάστημα που μπορούμε να δουλέψουμε, έχουμε ξεκίνημα στις 24 Ιουνίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: