Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ντεμπούτο… καταξίωσης!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης παρουσιάζει το top 5 των παικτών που έκαναν το επαγγελματικό τους ντεμπούτο φέτος στην Μπουντεσλίγκα. Πλέον, δεν είναι υπεβρολή να πούμε ότι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης εκείνο που… παράγει τα περισσότερα ταλέντα με προοπτική καταξίωσης και ταχύτατης «ανάπτυξης» είναι η Μπουντεσλίγκα.
Οι Γερμανοί εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τα νιάτα και σε καμία περίπτωση δεν το μετανιώνουν, κάτι που φαίνεται και από τα αποτελέσματα. Η Μπουντελίγκα τελείωσε πριν λίγες ημέρες, συνολικά 25 παίκτες έκαναν το επαγγελματικό τους ντεμπούτο (όχι μόνο στο πρωτάθλημα), όλοι τους από ηλικίες 16 έως και 20 ετών. Κάποιοι, όμως, ξεχώρισαν περισσότερο και έδειξαν ότι είναι το... μέλλον.
Μαξιμίλιαν Άρνολντ (Βόλφσμπουργκ)
Βρέθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή των «Λύκων» στην εκτός έδρας νίκη 5-2 επί της Φράιμπουργκ στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, παιχνίδι στο οποίο ο Ντίτερ Χέκινγκ του έδωσε την ευκαιρία να κάνει και το επαγγελματικό του ντεμπούτο (μπήκε στο ημίχρονο). Σχεδόν ένα μήνα αργότερα ήρθε και το πρώτο του γκολ στην Μπουντεσλίγκα στο 2-2 με την Χόφενχαϊμ, κάτι που τον έκανε τον νεότερο σκόρερ της Βόλφσμπουργκ στην πρώτη κατηγορία σε ηλικία 18 ετών και 321 ημερών.
Ο πιτσιρικάς, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς σκόραρε και στα δύο επόμενα παιχνίδια (νίκη 3-0 επί της Βέρντερ και 3-1 επί της Γκλάντμπαχ) για να γίνει ο πρώτος teenager που σκοράρει σε 3 σερί παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα μετά τον Λούκας Ποντόλσκι (Χάνσα Ρόστοκ-Κολωνία 1-1, Κολωνία-Χέρτα 3-0 και Κολωνία-Γκλάντμπαχ 1-0 τη σεζόν 2003-04)! Μέλος της νέας γενιάς Γερμανών μέσων, τα στοιχεία του μοιάζουν με όλων των υπολοίπων που ήδη θαυμάζουμε. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, όμως φέτος αγωνίστηκε είτε ως 10άρι είτε στα αριστερά.
«Εναλλάσσουμε θέσεις με τον Ντιέγκο. Αυτή είναι η απόφαση του προπονητή. Με αυτόν τον τρόπο, δυσκολεύουμε τη ζωή των αντιπάλων μας», είχε δηλώσει ο νεαρός άσος, που αποκάλυψε ότι όταν υπέγραφε στην Βόλφσμπουργκ από την ομάδα κάτω των 17 ετών της Διναμό Δρέσδης το 2009 μόνο στα όνειρά του θα μπορούσε να φανταστεί να κάνει ντεμπούτο τόσο σύντομα και δίπλα σε παίκτες όπως ο Βραζιλιάνος. Με 3 γκολ σε 6 αγώνες ανάγκασε τους οπαδούς της Βόλφσμπουργκ να του ζητήσουν να πάει στο πέταλο μετά το παιχνίδι με την Βέρντερ, προκειμένου να τον αποθεώσουν…

Σον Πάρκερ (Μάιντς)
Είναι στην Μάιντς από το 2005, όμως έκανε το ντεμπούτο του στα τέλη του Οκτώβρη του 2012. Ο Τόμας Τούχελ τον χρησιμοποίησε ξανά έναν περίπου μήνα αργότερα και ήρθε το πρώτο του γκολ στην εκτός έδρας νίκη 3-1 επί της Άιντραχτ. Ο Πάρκερ είχε ήδη δείξει το ταλέντο του με όλες τις μικρές ομάδες της Γερμανίας, με τις οποίες σκόραρε 25 φορές σε 44 ματς τα τελευταία χρόνια, όμως πλέον δείχνει ότι έχει ανέβει επίπεδο. Περιφερειακός επιθετικός, έχει την αίσθηση του χώρου, βελτιώνεται συνεχώς και ήδη ο Γίργκεν Κλίσμαν του έχει τηλεφωνήσει προκειμένου να τον… κλέψει για την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ.
Βλέπετε ο πατέρας του είναι Αμερικάνος και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιλέξει με ποιο εθνόσημο στη φανέλα θα αγωνιστεί σε επίπεδο ανδρών. «Το καλοκαίρι είχε τόσο άγχος που δεν μπορούσε να παίξει», αποκάλυψε ο Τούχελ για ένα παιχνίδι στην προετοιμασία μπροστά σε… 200 οπαδούς. «Δεν ήμασταν σίγουροι αν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ακόμα στο επίπεδο της Μπουντεσλίγκα, όμως τα πήγε μια χαρά», ολοκλήρωσε μετά το παιχνίδι στην Φρακφούρτη.
Το κακό για τον 20χρονο επιθετικό είναι ότι… κατάφερε να δεχθεί ήδη δύο κόκκινες στη σύντομη καριέρα του, όμως η μία ήταν… παρατραβηγμένη και η άλλη λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. Με 3 γκολ και 2 ασίστ σε 16 ματς, ο Τούχελ τον υπολογίζει πλέον για βασικότατο στέλεχος της Μάιντς και εκείνος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον δικαιώσει. Ο ίδιος έχει χαμηλά το κεφάλι, κρατάει χαμηλό προφίλ και είναι… μαθηματικά βέβαιο ότι την επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη πιο έτοιμος. 

Εμρέ Τσαν (Μπάγερν)
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17 ετών, που διεξήχθη στο Μεξικό το 2011, ήταν ο ηγέτης της Γερμανίας (τερμάτισε 3η). Παίκτης που έκανε τα πάντα στη μεσαία γραμμή, που έπαιζε σαν… βετεράνος και έδειχνε ότι το μέλλον του ανήκει. Δυστυχώς, έπρεπε να περιμένει μέχρι φέτος για να κάνει το ντεμπούτο του με την Μπάγερν στην Μπουντεσλίγκα παρά το γεγονός ότι συχνά-πυκνά είναι στην αποστολή των Βαυαρών.
«Ο Εμρέ είναι ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής που έχω δει στην καριέρα μου. Και έχω δει αρκετούς», ήταν το σχόλιο του Στέφεν Φρόιντ, τεχνικού της U17 της Γερμανίας. Η φυσική θέση του 19χρονου είναι στον άξονα της μεσαίας γραμμής, όμως μπορεί να παίξει και στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Χάινκες φέτος τον χρησιμοποίησε ακόμη και ως αριστερό χαφ! Δυνατός, με καλή τεχνική και εκπληκτική αίσθηση του χώρου, πέτυχε το πρώτο του γκολ με την Μπάγερν στη νίκη 1-0 επί της Φράιμπουργκ (αρχικά είχε πιστωθεί στον Σακίρι), όμως όσο δεν παίρνει τις ευκαιρίες του στους Βαυαρούς είναι κρίμα. Η ιδανική λύση μοιάζει να είναι όμοια με εκείνη για τον Κρόος.
Ο Τόνι ήταν ο… προηγούμενος ηγέτης της εθνικής κάτω των 17 ετών και μετά από δύο χρόνια δανεισμού στην Λεβερκούζεν επέστρεψε ο παίκτης που… ξέρουμε σήμερα. «Θα έπαιζα οπουδήποτε. Βασικά, πρέπει να παίζω!», τόνισε ο Τσαν, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε απορρίψει την προοπτική να πάει δανεικός στην Λεβερκούζεν. «Ο κ. Χάινκες μου λέει: πρέπει να βελτιώσεις το passing game! Μου δίνει πολλές συμβουλές», τόνισε ο πιτσιρικάς, που ένιωθε άνετα στο Μόναχο και ήθελε να μείνει. Το καλοκαίρι, όμως, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά για έναν παίκτη με τεράστιο ταλέντο…

Μαξ Μάιερ (Σάλκε)
Μετά τον Γιούλιαν Ντράξλερ στη Σάλκε έρχεται δειλά-δειλά και ο Μάιερ. Ο 17χρονος μέσος έκανε φέτος το ντεμπούτο του και έστω και δεν ξεκίνησε ούτε μία φορά βασικός η… φήμη του προηγούνταν. Έχοντας κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις με τις μικρές ομάδες της Γερμανίας και την  δεύτερη ομάδα της Σάλκε (17 γκολ σε 21 αγώνες στο πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών!) δε θα αργήσει να κάνει το… μπαμ. Από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Γερμανία έδωσε την πρώτη του ασίστ στο ντεμπούτο του στο 2-2 με την Μάιντς εκτός έδρας, παιχνίδι στο οποίο έπαιξε για μόλις 18’!
Με τους Μπάστος, Ντράξλερ, Φαρφάν και Ράφαελ μπροστά του τα πράγματα είναι δύσκολα, όμως ο Κέλερ είναι έτοιμος να του δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες του χρόνου, προκειμένου να δείξει όλα τα στοιχεία που τον διακρίνουν από τους συνομήλικούς του. Εξαιρετική κάθετη πάσα και τεχνική, μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα (πρώτος σκόρερ και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών) και ο τρόπος που… κολλάει την μπάλα στα πόδια του, θυμίζει πολύ τον τρόπο παιχνιδιού του Μάριο Γκέτσε.

Μαρκ Στεντέρα (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)
Ξεκίνησε τη σεζόν τραυματίας και τον περασμένο Απρίλιο έκανε το ντεμπούτο του στην Μπουντσελίγκα στην ήττα της Άιντραχτ 0-1 από την Μπάγερν. Από τότε άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες από τον Άρμιν Φε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της σεζόν για τους «Αετούς», που πάλευαν με όλες τους τις δυνάμεις για την 4η θέση. Ο Στεντέρα εξελίχθηκε σε μόνιμο εκτελεστή των στημένων της Άιντραχτ με το… μαγικό δεξί του πόδι, παίζοντας πίσω από τον επιθετικό.
Έστω, μάλιστα, και αν το δείγμα είναι μικρό, πρόλαβε να δείξει τόσα, ώστε να βρεθεί πολύ ψηλά στη λίστα με τα… θέλω της Μπάγερν - φυσικά για το μέλλον. Στο μοναδικό παιχνίδι που ξεκίνησε βασικός έδωσε και την πρώτη του ασίστ στη νίκη 1-0 επί της Σάλκε, με την Άιντραχτ να τον «δένει» με επαγγελματικό συμβόλαιο μέχρι το 2015. Σε ηλικία μόλις 17 ετών 3 μηνών και 27 ημερών είναι στην 5η θέση των πιο νέων σε ηλικία παικτών που έκαναν το ντεμπούτο τους στην Μπουντεσλίγκα! Είναι δεδομένο ότι με την Άιντραχτ να έχει και υποχρεώσεις για την Ευρώπη την επόμενη σεζόν θα τον απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.

«Κοντά» στo top 5
Ο Μαρκ-Όλιβερ Κεμφ έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών τον περασμένο Νοέμβριο με την Άιντραχτ και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο κέντρο της άμυνας. Έστω και αν δεν πήρε πολλά λεπτά συμμετοχής στη συνέχεια, έδειξε εξαιρετικά στοιχεία. Ο Γιόνας Χόφμαν εμφανίστηκε από το… πουθενά σε ηλικία 20 ετών στην ενδεκάδα της Ντόρτμουντ και όπως έγινε γνωστό από την επόμενη σεζόν θα είναι μόνιμο μέλος της πρώτης ομάδας. Ο Οζκάν Γιλντιρίμ σε ηλικία 20 ετών έκανε το ντεμπούτο του με την Βέρντερ, πήρε λεπτά συμμετοχής, υπέγραψε νέο συμβόλαιο και από την επόμενη σεζόν αναμένεται να έχει ακόμη πιο ενεργό ρόλο.
Τα ίδια ισχύουν και για τον 20χρονο Ματίας Γκίντερ της Φράιμπουργκ, τον 19χρονο Γιουνγκ-Μπιν Παρκ, που βρίσκεται στην Γερμανία από το 2010, της Γκρόιτερ Φιρτ (έπαιξε δανεικός από την Βόλφσμπουργκ), τον 19χρονο συμπαίκτη του Τόμας Πλεντλ και τον επίσης συμπαίκτη του 18χρονο Αμπντούλ Ραμάν Μπάμπα, που τελείωσε τη σεζόν με 20 συμμετοχές. Τέλος, ο Πιερ-Εμίλ Χέιμπιεργκ έγινε ο πιο νέος σε ηλικία παίκτης που έπαιξε στην Μπουντεσλίγκα με την φανέλα της Μπάγερν σε ηλικία 17 ετών και 251 ημερών…
Οι υπόλοιποι
Το ντεμπούτο τους έκαναν ακόμη οι  Σεμπάστιαν Κερκ (Φράιμπουργκ,  19 ετών), Τιμ Αλμπουτάτ (Φράιμπουργκ, 20 ετών), Νίκλας Σίλε (Χόφενχαϊμ, 17 ετών), Πελέ Γιένσεν (Χόφενχαϊμ, 20 ετών), Γιοχάνες Βουρτς (Βέρντερ, 20 ετών), Οκάν Αϊντίν (Λεβερκούζεν,  19 ετών), Ιβάν Παούρεβιτς (Φορτούνα, 21 ετών), Γκέριτ Βέγκαμπ (Φορτούνα,  20 ετών), Νόα Κορτσόφσκι (Νυρεμβέργη, 19 ετών), Νίκλας Σταρκ (Νυρεμβέργη,  18 ετών), Λόρις Κάριους (Μάιντς, 19 ετών), Μπένεντικτ Σάλερ (Μάιντς, 20 ετών).
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: