Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Έχει δουλειά πριν το φινάλε!!

O τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί την κορύφωση της ποδοσφαιρικής γιορτής κάθε σεζόν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη της ΟΥΕΦΑ ταξιδεύουν στη διοργανώτρια πόλη μόνο για …ψυχαγωγικούς λόγους.

Έχει δουλειά πριν το φινάλε
Το πρόγραμμα μέχρι το Σάββατο είναι αρκετά γεμάτο. Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαικής ομοσπονδίας είναι η πρώτη που συνεδρίασε (και θα συνεχίσει σήμερα) και στα θέματα που ξεχωρίζουν στην ατζέντα της είναι οι έδρες που θα φιλοξενήσουν τους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League το 2015. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής της οποίας ηγείται ο Μισέλ Πλατινί θα υπάρξει και ενημέρωση για την πορεία της προετοιμασίας της Γαλλίας για το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα του 2016, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί με 24 ομάδες.

Σκυτάλη θα πάρει την Παρασκευή το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ευρωπαικής ομοσπονδίας στο οποίο μετέχουν οι 53 χώρες-μέλη της και το οποίο αναμένεται να εκλέξει τα νέα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Εννέα είναι συνολικά οι υποψήφιοι για οκτώ θέσεις. Έξι από τους υποψηφίους είναι νυν μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Λευκαρίτης.

Μια θέση στην εκτελεστική επιτροπή που θα έχει τετραετή θητεία (2013-2017) διεκδικεί και ο εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Γκιλ, ο οποίος αποχωρεί από τους πρωταθλητές Αγγλίας μετά από 16 χρόνια.

Μικρό στο μάτι, μεγάλο στην κουβέντα!

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αποφασιστεί και η ένταξη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Γιβραλτάρ ως πλήρους μέλους της UEFA. Την περασμένη χρονιά η εκτελεστική επιτροπή είχε εγκρίνει την ένταξη του Γιβραλτάρ ως προσωρινό μέλος. Αν το συνέδριο αποφασίσει να εντάξει στους κόλπους της ευρωπαικής ομοσπονδίας το μικρό αυτό κομμάτι της Ιβηρικής χερσονήσου ως 54ο μέλος, τότε η εθνική ομάδα του αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαικές διοργανώσεις. Ήδη το Γιβραλτάρ μετείχε στις κληρώσεις των προκριματικών των ευρωπαικών πρωταθλημάτων νέων και παίδων και ποδοσφαίρου σάλας που έγιναν νωρίτερα στη σεζόν.

Φαινομενικά η παρουσία του Γιβραλτάρ στην ΟΥΕΦΑ ως πλήρες μέλος ελάχιστα απασχολεί τους οπαδούς στην Ευρώπη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ενοχλεί ιδιαίτερα κάποιες άλλες ομοσπονδίες. Αυτή που αντιδρά σθεναρά είναι η ισπανική πλευρά. «Αυτή τη στιγμή είμαστε αντίθετοι με την ένταξη της βρετανικής αποικίας του Γιβραλτάρ σε οποιαδήποτε διεθνή αθλητική ομοσπονδία. Θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί μια κατάσταση η οποία είναι αντίθετη προς την αθλητική στρατηγική του ισπανικού κράτους» τόνισε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης πρόσφατα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, πέρα από τους καθαρά ιστορικούς, δεν είναι άλλος από το φόβο που υπάρχει πως θα …ανοίξει η όρεξη περιοχών ης Ισπανίας που θα διεκδικήσουν την ένταξη τους στις διεθνείς ομοσπονδίες ως μεμονωμένα μέλη. Ήδη το αριστερό κόμμα της Καταλωνίας ERC χαιρέτισε την προσπάθεια του Γιβραλτάρ, τονίζοντας πως κινείται παράλληλα με τις δικές του απαιτήσεις για απόσχιση από την Ισπανία.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια του Γιβραλτάρ να ενταχθεί στην ευρωπαική ομοσπονδία. Το 2006 είχε γίνει και πάλι δεκτό ως προσωρινό μέλος, αλλά στο συνέδριο που έγινε την επόμενη χρονιά έλαβε την στήριξη μόλις τριών (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) από τις (τότε) 52 ομοσπονδίες με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημα. Και σε αυτήν την περίπτωση οι Ισπανοί είχαν απειλήσει να μποικοτάρουν οποιαδήποτε διοργάνωση θα μετείχε η εθνική ομάδα του Γιβραλτάρ. Μάλιστα πίεσαν την ευρωπαική ομοσπονδία να αλλάξει τα κριτήρια με τα οποία μια χώρα θα μπορεί να γίνει μέλος της ΟΥΕΦΑ, απαιτώντας να ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη, προϋπόθεση που δεν πληρούσε το Γιβραλτάρ. Η προσφυγή στο CAS έμοιαζε μονόδρομος, ωστόσο παρά την απόφαση του δικαστηρίου της Λωζάννης πως η αλλαγή των κανονισμών μετά το αίτημα του Γιβραλτάρ ήταν άδικη, το αίτημα απορρίφθηκε το 2007.

Σε περίπτωση που το Γιβραλτάρ γίνει δεκτό, οι σύλλογοι του θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαικές διοργανώσεις από την σεζόν 2014-15 και με δεδομένο πως θα πληρούν τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης και του οικονομικού fair play.

To Γιβραλτάρ αποτελεί βρετανικό υπερπόντιο έδαφος εδώ και 300 και πλέον χρόνια οπότε και κατελήφθη από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ισπανική διαδοχή. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να το επανακαταλάβουν λίγα χρόνια αργότερα χωρίς επιτυχία όμως. Σε δημοψήφισμα που έγινε το 1969 οι κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν υπό βρετανική κυριαρχία, απόφαση που οδήγησε τους Ισπανούς να κλείσουν τα σύνορα. Μετά από απόφαση του βασιλιά Χουαν Κάρλος τα σύνορα άνοιξαν μερικώς το 1982 και πλήρως τρία χρόνια αργότερα, με την ένταξη της Ισπανίας στην ΕΟΚ.

Σε νέο δημοψήφισμα που έγινε το 2002, οι κάτοικοι απέρριψαν σε ποσοστό 99% την πρόταση για κοινή κυριαρχία Ισπανίας και Βρετανίας.

Στο νότιο κομμάτι της Ιβηρικής χερσονήσου όπου η Μεσόγειος συναντά τον Ατλαντικό Ωκεανό, το Γιβραλτάρ καταλαμβάνει έκταση μόλις 6,8 τ.χιλ. στην οποία ζουν περίπου 30.000 κάτοικοι. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: