Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Γιατί ο ανεμοστρόβιλος έπιασε στον ύπνο τις ΗΠΑ!!

Μόλις 16 λεπτά πριν την έλευσή του ενημερώθηκαν οι Αμερικανοί

Γιατί ο ανεμοστρόβιλος έπιασε στον ύπνο τις ΗΠΑ
Στον... ύπνο έπιασε τους κατοίκους της Οκλαχόμα ο «ανεμοστρόβιλος- τέρας» που σάρωσε ό,τι βρήκε στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 91 νεκρούς, ανάμεσά τους 40 παιδιά, εκατοντάδες αγνοούμενους, και περισσότερους από 230 τραυματίες, μεταξύ τους και 70 μαθητές. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια μητέρα με το νεογέννητο μωρό της που είχαν βρει καταφύγιο σε έναν καταψύκτη.

Μόλις 16 λεπτά πριν την έλευσή του ενημερώθηκαν οι Αμερικανοί από το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Κέλι Πίτρλ, εκπρόσωπο του Κέντρου, συνήθως τέτοιου είδους προειδοποιήσεις εκδίδονται 8-10 λεπτά πριν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Οκλαχόμα είναι της κατηγορίας EF-4, με άλλα λόγια ανήκει στη δεύτερη πιο ισχυρή κατηγορία ανεμοστρόβιλου.

Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε στις 2:56 μ.μ., τοπική ώρα, μόλις 16 λεπτά μετά την πρώτη προειδοποίηση και ταξίδεψε 320 χιλιόμετρα. Έμεινε στο έδαφος σαράντα λεπτά , σαρώνοντας πρώτα το Νιουκάστλ και στη συνέχεια διήνυσε διαδρομή δεκαέξι χιλιομέτρων προς το Μούρ, πυκνοκατοικημένο προάστιο της Οκλαχόμα Σίτι, που επλήγη περισσότερο.

Πρόκειται για τον πιο καταστροφικό ανεμοστρόβιλο μετά το 2011, όταν 161 έχασαν τη ζωή τους από την ίδια αιτία στο Μισούρι. Στο μεταξύ οι μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν έντονη επιδείνωση του καιρού και ισχυρές καταιγίδες για τις επόμενες μέρες, κυρίως στις πολιτείες Οκλαχόμα, Κάνσας, Μιζούρι και Αρκάνσας.

Οι κάτοικοι του Μουρ έχουν βιώσει ξανά στο πετσί τους τους συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων το 1999 ένας άλλος ανεμοστρόβιλος είχε επιφέρει το θάνατο 44 ανθρώπων ενώ είχε αγγίξει την ταχύτητα των 302 xλμ / ώρα.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον δύο δημοτικά σχολεία -το «Briarwood» και το «Plaza Towers»- και εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στην ίδια περιοχή. Δεκάδες παιδιά και προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου «Plaza Towers» πιστεύεται πως είναι νεκροί.






«Ψάχνουμε κάτω από κάθε κομμάτι από τα συντρίμμια για τoυς αγνοούμενους. Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες για τους γονείς που αναρωτιούνται για την κατάσταση των παιδιών τους που βρίσκονταν στα σχολεία που επλήγησαν σήμερα», είπε η κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Μέρι Φόλιν, στα πρώτα της λόγια προς τους πολίτες.

«Ξέρω ότι υπάρχουν οικογένειες που αναρωτιέστε πού είναι τα αγαπημένα σας πρόσωπα», πρόσθεσε.

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε ο πρόεδρος Ομπάμα την Οκλαχόμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κυρία Φόλιν, προσέφερε ομοσπονδιακή στήριξη για τις κοινότητες που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα ακόμη εξέφρασε την ανησυχία του για τους πληγέντες και προσέφερε όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους. Προέτρεψε δε την Φόλιν να είναι σε στενή επαφή μαζί του την ώρα που οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: