Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Gazprom: Θέλει τη ΔΕΠΑ – Φοβάται την Ε.Ε.!!

Τα χαρτιά του για την εξαγορά της ΔΕΠΑ (πετρέλαιο) άνοιξε ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Gazprom: Θέλει τη ΔΕΠΑ – Φοβάται την Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον των Ρώσων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου) τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στο ραντεβού που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, την Τρίτη το μεσημέρι, στο Μαξίμου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας Αλεξέι Μίλερ, που είναι και δεξί χέρι του Προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να βελτιωθούν οι όροι πώλησης της ΔΕΠΑ, λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής προτάσεων, στις 29 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, επιφυλάσσεται να ασκήσει διακριτικά πιέσεις, υπενθυμίζοντας ότι η Gazprom είναι ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ.

Μόνο πέρυσι, κάλυψε το 60% των αναγκών της ελληνικής κρατικής εταιρίας σε φυσικό αέριο.

Η Gazprom εκδήλωσε, ήδη, το ενδιαφέρον της, καταθέτοντας μη δεσμευτική προσφορά ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.

Η εταιρία είναι κερδοφόρα, αφού μόνο το 2012 κατέγραψε κέρδη 106 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που αποδίδεται στο μονοπώλιο που απολαμβάνει στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν, ωστόσο, ότι ανώτερα στελέχη της Gazprom ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προβάλει προσκόμματα στις προσπάθειες εξαγοράς της ΔΕΠΑ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι Ρώσοι κινδυνεύουν να χάσουν την εγγύηση που απαιτεί η ελληνική πλευρά.
Πρόκειται για προκαταβολή 20% επί του τιμήματος για το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την έγκριση της μεταβίβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδώ που τα λέμε, οι επιφυλάξεις της Μόσχας δεν είναι κι εντελώς αβάσιμες, αν σκεφθεί κανείς ότι η Gazprom έχει λαμβάνειν 380 εκατομμύρια ευρώ από καθυστερούμενες ελληνικές οφειλές προς την ρωσική εταιρία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: