Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Εθνικό σπορ από τον ΟΠΑΠ!!

Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει στο gazzetta για την χορηγία του ΟΠΑΠ στο βόλεϊ που μειώθηκε στο μισό και πως μπορούν οι ομάδες να εκμεταλλευτούν τα χρήματα που θα πάρουν.
Έπεσε «τσεκούρι» στην χορηγία του ΟΠΑΠ προς το επαγγελματικό βόλεϊ της τάξεως του 50%. Από το 1,8 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εφορίας φτάσαμε στις 900.000 Ευρώ μαζί με την εφορία και ίσως και κάποια ψιλά πάρουν οι ομάδες που θα βγουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η μείωση όχι μόνο ήταν αναμενόμενη αλλά μάλλον φαίνεται πως θα είναι και... ευεργετική εφόσον οι παράγοντες των ΤΑΑ καταλάβουν για τελευταία φορά πως το «μάνα εξ ουρανού» τελείωσε και πως στο εξής θα πρέπει να ζυμώσουν για να φάνε.

Πόρτα, πόρτα θα πρέπει να μαζέψουν τα φασόλια τους για να κάνουν τον προϋπολογισμό τους και να απλώσουν τα πόδια τους μέχρι εκεί που φτάνουν. Όπως και να το δει κανείς ακόμα και τα χρήματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν σωτηρία για τη μελλοντική επιβίωση εφόσον η προσπάθεια είναι συλλογική, συμπαγής και ενιαία. Μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει αυτό, αφού οι περισσότεροι παράγοντες των ΤΑΑ πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις είτε από τον Τύπο είτε όταν είχαν ληφθεί ερήμην τους όλες οι αποφάσεις. Πραγματικά από θετικές συγκυρίες, χάρις τις προσπάθειες ορισμένων παραγόντων της ΕΣΑΠ αλλά κυρίως χάρις της συνέπεια που εισπράττει ο ΟΠΑΠ από το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών (όσο κι αν αυτό ξενίζει) ήταν οι λόγοι που έβαλαν το επαγγελματικό βόλεϊ μέσα στο χορηγικό πλάνο του ΟΠΑΠ έστω και την τελευταία στιγμή.
Ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε πολύ εύκολα να μην δώσει ούτε Ευρώ αν και γνωρίζει καλά πως το πρωτάθλημα της Βόλεϊ Λιγκ είναι ένα καλό, παρθένο και ανεκμετάλευτο προΐόν. Ειδικά και οι Τσέχοι που έχουν μπει βασικοί μέτοχοι το γνωρίζουν καλά και από την πατρίδα τους που το βόλεϊ είναι από τα εθνικά σπορ.
Αν η ΕΣΑΠ τηρεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίσει να έχει και την ευεργετική τηλεοπτική συμφωνία με το συνδρομητικό θα αντέξει την κρίση αρκεί να δείξει σε όλους ότι το παλεύει. Αρκεί να γεμίσει τα γήπεδα. Αυτός πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος που θα πρέπει να βάλει η ΕΣΑΠ στα ΤΑΑ και μόνο έτσι θα καταφέρει να αυξήσει και πάλι στο ποσοστό της από την χορηγία του ΟΠΑΠ αλλά και των υπολοίπων μεγάλων χορηγών.
Το έχουμε ξαναπεί. Το βόλεϊ «πούλαγε» και «πουλάει» και στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό όπου οι χώρες που πτώχευσαν και πεινάνε ευημερούν διότι έχουν στην ηγεσία τους γνώστες του αθλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αργεντινή και η γειτονική Βουλγαρία που έχουν αναδείξει το βόλεϊ δεύτερο σπορ μετά το ποδόσφαιρο.
Αν αναλογιστούν τα ΤΑΑ και οι αθλητές πως η χορηγία στο βόλεϊ ήταν αρχικά εκτός πλάνων, αν αναλογιστούν πως ολόκληρη ΕΟΠΕ με Πανελλήνια πρωταθλήματα, Εθνικές ομάδες και δεκαπλάσιο προσωπικό θα πάρει περίπου τα ίδια μάλλον θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.
Το σίγουρο είναι πως το καμπανάκι χτύπησε για όλους τους εμπλεκόμενους με το... επαγγελματικό βόλεϊ και κυρίως για τους παράγοντες που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του αθλήματος και όχι μόνο της Λίγκας.
Μετά την καταβαράθρωση των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών και την αγωνιστική τους απραξία, η Α1 ανδρών αλλά και η Α1 γυναικών είναι οι δύο επόμενοι πυλώνες του ελληνικού βόλεϊ που θα δοκιμαστούν τη νέα σεζόν. Μάλιστα αυτή ίσως και να είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να επιβιώσουν στην κρίση, διαφορετικά θα κοπούν στη μέση (βορράς, νότος) καθώς οι ομάδες δεν θα μπορούν ούτε να μετακινηθούν και θα γυρίσουμε στη δεκαετία του ΄60 με τα Πανελλήνια πρωταθλήματα και τις τελικές φάσεις να γίνονται μία εβδομάδα το χρόνο.
Κανονικά το 1 εκ. Ευρώ δεν θα πρέπει να πάει στα ΤΑΑ αλλά σε επενδύσεις για το ίδιο το άθλημα, σε υποδομές, σε τρόπους προσέλκυσης οπαδών και σε εργαλεία αξιοπιστίας μήπως και μπορέσει το πρωτάθλημα να μπει επιτέλους στο «στοίχημα». Κανονικά η ΕΣΑΠ έπρεπε να πει στον ΟΠΑΠ: Από τα 900 χιλιάρικα δεν θέλω τίποτα στο χέρι. Βοήθησε με να γεμίσω τα 12 γήπεδα. Από τα πρακτορεία και τα παιχνίδια σου στείλε μου όλη την Ελλάδα να παίζει και βόλεϊ. Αυτά είναι. Με ανατροπές θα κερδίσεις και εντυπώσεις και ουσία. Τι να σου κάνουν τα 60 χιλιάρικα που θα πάρει ο Παναθηναϊκός όταν χρωστάει 1,5 εκ.; Ενώ εάν μέσω του ΟΠΑΠ υιοθετηθεί το βόλεϊ ως «Εθνικό» σπορ τότε θα μπορέσεις να μαζέψεις έσοδα από εισιτήρια και άλλους χορηγούς.
Άλλωστε μία άλλη παράμετρος για να αυξηθούν τα έσοδα και φυσικά η δημοφιλία του αθλήματος αφού ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φίλαθλοι αλλά οπαδοί και τζογαδόροι.
Οι Έλληνες βολεϊμπολίστες και ειδικά αυτοί που είναι σε ώριμη ηλικία και είχαν προγραμματίσει την καριέρα τους σε μεγαλύτερα κασέ θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού θα πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν βόλεϊ με μισθούς ανειδίκευτου νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας και μάλιστα με το 1/3 του έτους να μην αμοίβονται και να είναι ανασφάλιστοι. Υπό αυτές τις συνθήκες ουσιαστικά σίγουρα δε μιλάμε για επαγγελματικό βόλεϊ. Είναι κάτι άλλο, απροσδιόριστο και είναι θέμα χρόνου να εκλείψουν και οι τελευταίοι βολεϊμπολίστες που είχαν ως επάγγελμα το βόλεϊ.
Θα πρέπει να προβληματιστούν όσοι νέοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και βλέπουν την καριέρα τους στο βόλεϊ ως επαγγελματική διέξοδο. Αν δεν είσαι φαινόμενο τύπου Τζούριτς (και αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς μόνος του) δύσκολα μπορείς να επιβιώσεις.
Τα κασέ μηδένισαν και τα ΤΑΑ προσπαθούν να επιβιώσουν όχι μόνο μέσα στη φουρτούνα της κρίσης αλλά και να γλιτώσουν από τις αμαρτίες του παρελθόντος με οφειλές και προσφυγές που αν μάλιστα τελεσιδικήσουν θα μπλοκάρουν οι μισές ομάδες της Α1.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: