Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Μώραλης στο Metropolis: «Έχει δίκιο ο ΠΑΟΚ να ζητάει αναδιανομή εσόδων»

Στο Αθλητικό Μετρόπολις και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» μίλησε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μώραλης.

Αναλυτικά τα όσα τόνισε:

Για την επέκταση για άλλον έναν χρόνο της θητείας του ως πρόεδρος: «Πιστεύω ότι μέτρησε το γεγονός πως έχω τη δυνατότητα να αφιερώνω αρκετό χρόνο, σε αντίθεση με προκατόχους μου που έχουν τις επιχειρήσεις τους και τους αφαιρούν αρκετό διαθέσιμο χρόνο. Γι? αυτό το λόγο παρέμεινα, αφού δεν εκφράστηκε, άλλωστε, και κάποια αντίρρηση από οποιαδήποτε ομάδα. Το αν αποδίδει η δουλειά αυτής της διοίκησης το κρίνουν οι άλλοι. Ασφαλώς έγιναν λάθη και υπήρχαν παραλείψεις. Ο σκοπός είναι να βελτιώνουμε τις αδυναμίες και αυτό που θέλω είναι παρά την όποια διαφωνία να μπορούμε να συζητάμε και να λύνουμε τα προβλήματα. Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να βλέπει καλύτερο προγραμματισμό και κάποια καλύτερα αποτελέσματα στο γήπεδο σε όλους τους κλάδους. Σε άλλους τομείς είχαμε βελτίωση και σε άλλους θέλουμε ακόμη περισσότερη».

Για το πρωτάθλημα της νέας σεζόν: «Στο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης τα πήγαμε αρκετά καλά δεδομένων των γενικότερων συνθηκών και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Οι ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να συνεχίσουν συνετά, ώστε σε λίγα χρόνια να είναι καθαρές. Ξέρουν περίπου το 90% των εσόδων τους, αφού είναι γνωστά τα τηλεοπτικά , τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ και τα διαρκείας. Πιστεύω ότι οι πρόεδροι έχουν την εμπειρία να το πράξουν και νομίζω πως έτσι θα γίνει. Φυσικά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να απαιτούμε να βελτιωθεί και πολύ η ποιότητα, αφού όταν ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός δεν μπορεί και οι ποδοσφαιριστές να είναι ιδιαίτερης ποιότητας. Αυτό πρέπει να το πούνε και οι διοικήσεις των ΠΑΕ γιατί προέχει η εξυγίανση και έπεται η βελτίωση της ποοιότητας. Αν συμβεί το αντίθετο θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Για τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ: «Έχει αποφασιστεί μια μείωση 42-43% σε σχέση με πέρσι για τις διαφημίσεις στις φανέλες των ομάδων και μιλώ για τις μεμονωμένες συμφωνίες. Η κεντρική συμφωνία με τον ΟΠΑΠ ανανεώθηκε πέρσι τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 και έχουν μπει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να δεσμεύει και τη νέα ιδιοκτησία του οργανισμού. Όσον αφορά τις μεμονωμένες συμφωνίες, θα έρθει ο ΟΠΑΠ σε επαφή με τις ΠΑΕ προκειμένου να τους κάνει τις προτάσεις του και να μπουν σε μια μορφή διμερούς διαπραγμάτευσης. Θεωρούμε το 42% υπερβολική μείωση. Εμείς περιμέναμε αυτή να είναι της τάξης του 25%.
Για το γηπεδικό πρόβλημα μιας σειράς ΠΑΕ: Τα προβλήματα των γηπέδων της Βέροιας και των Ιωαννίνων είναι δομικά. Δεν είναι θέμα συντήρησης. Δεν υπάρχουν καλά αποστραγγιστικά. Και οι δύο πρόεδροι ήταν σύμφωνοι να γίνουν τα απαιτούμενα έργα Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθήσει και η Πολιτεία. Όταν όμως μπλέκεις με την κρατική μηχανή εμφανίζονται μπροστά σου αυτές οι ατελείωτες διαδικασίες. Φαίνεται ότι δεν θα είναι έτοιμα στις 17 Αυγούστου. Όσον αφορά την Καλλονή επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις πρόσφατα και δεν πληρούν σε καμία από τις προϋποθέσεις. Έχουν ξεκινήσει κάποια έργα αποξήλωσης και όχι φτιαξίματος νέων πραγμάτων. Θεωρώ ότι δεν θα είναι έτοιμο. Ίσως αυτές οι ομάδες παίξουν 2-3 αγώνες σε άλλα γήπεδα. Για την Βέροια και τον ΠΑΣ δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα και θα μπορούσαν να είναι έτοιμα τα γήπεδα αν εντατικοποιούνταν τα έργα. Σε 30-40 μέρες θα μπορούσαν να τελειώσουν τα έργα. Εκεί είναι το μεγάλο μου παράπονο. Χάθηκαν δύο μήνες χωρίς να γίνει τίποτα. Και τα κόστη δεν είναι πολύ μεγάλα. Στην Καλλονή οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες».

Για τις αδειοδοτήσεις Παναθηναϊκού και ΠΑΣ Γιάννινα: Δεν υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί αυτό που έγινε με τις αδειοδοτήσεις του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ και πολύ δύσκολα θα υπάρξει και τα επόμενα χρόνια αν συμβεί κάτι αντίστοιχο. Υπήρχε από την ΕΠΟ ένα ερώτημα προς την Λίγκα για το αν θα έπρεπε να εκδοθούν οι αδειοδοτήσεις πριν ή μετά τα πλέι οφ και απαντήσαμε μετά. Γνώμη μου είναι πως πρέπει να εκδίδονται πριν τα πλέι οφ ώστε αυτοί που δεν παίρνουν να μην αγωνίζονται εκεί. Πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τη νέα σεζόν, καθώς λόγω του Μουντιάλ πρέπει οι αγωνιστικές υποχρεώσεις να ολοκληρωθούν νωρίς, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να το λύσουμε. Όσον αφορά τα όσα συνέβησαν με την απόρριψη της αδειοδότησης των δύο ΠΑΕ από πλευράς UEFA είναι πράγματι οξύμωρο αυτό που συνέβη. Διαφωνώ όμως με τον Χρήστο Πανόπουλο, που είπε ότι οι ομάδες που αδειοδοτούνται πρέπει να υποβιβάζονται. Είναι πολύ λογικός ο ισχυρισμός του, αφού δεν μπορεί να ανταγωνίζεται κάποιος συνεπής με κάποιον που δεν είναι συνεπής. Αυτό όμως δεν μπορούσε να το επιβάλει η Λίγκα,. Πρέπει σταδιακά να αυστηροποιούνται οι ποινές για αυτούς που δεν αδειοδοτούνται και να φτάσουμε κάποια στιγμή να πούμε πχ. από τον Ιούνιο του 2015, όποιος δεν πιάνει τα κριτήρια να μην παίζει. Είμαστε σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Βάλαμε μια χρονιά αυστηρές ποινές τις οποίες τις τηρήσαμε. Έπειτα αλλάξαμε την απόφασή μας και είπαμε ότι δεν μπορούνε πέφτουν οι ομάδες. Καλύτερα να υπάρχει μια διαβάθμιση ποινών και να δοθεί χρόνος στις ομάδες διότι αλλιώς θα έχουμε τεράστια προβλήματα. Άλλωστε δεν έχουμε και καμιά μεγάλη δεξαμενή από ομάδες της Football League χωρίς οικονομικά προβλήματα για να πούμε «δε βαριέσαι, πέσανε έξι και θα ανεβούνε άλλες έξι». Είναι παθογένειες δεκαετιών και πρέπει να θεραπευθούν σταδιακά.

Για την επέκταση της τηλεοπτικής σύμβασης με τη Nova και την απειλούμενη αποχώρηση του Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός θεωρεί ότι αν βγαίναμε του χρόνου στην αγορά θα βρίσκαμε καλύτερο συμβόλαιο από αυτό που μας προσφέρει. Δεν λέω ότι έχει λάθος. Είναι μια θεμιτή θέση, οι υπόλοιποι, όμως, κρίναμε ότι είναι πολύ σημαντικό κάποιος να σου προσφέρει συμβόλαιο ίδιο με πρόπερσι για τέσσερα χρόνια με δεδομένες τις συνθήκες στη χώρα μας καθώς έτσι μας βοηθάει να προγραμματίσουμε, να θέσουμε πλάνα και να εξυγιανθούμε οικονομικά. Δεν είναι εποχή για ρίσκα. Η συνεργασία με τη Nova έχει πολλά θετικά σημεία, σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Πάντως αν θέλει ο Παναθηναϊκός μπορεί να αυτονομηθεί. Όπως θυμάστε στην αρχή της κεντρικής διαχείρησης Ολυμπιακός και Ξάνθη ήταν εκτός αυτής και εντάχθηκαν μετά. Ελπίζουμε όμως να αποφασίσει τελικά να παραμείνει στην κεντρική διαχείριση.

Για την αναδιανομή που πρότεινε ο ΠΑΟΚ: Έχει δίκιο ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπορεί να γίνει από φέτος, αφού αυτό που προτείνει ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά αναδιανομή εσόδων αλλά επαναξιολόγηση των ομάδων. Είχε γίνει μια αξιολόγηση το 2009, όμως από τότε πολλά άλλαξαν. Πρέπει σήμερα να γίνει νέα μέτρηση, ώστε να αξιολογηθούν οι ομάδες αν άλλαξαν θέση από το 2009 μέχρι σήμερα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεό η νέα απεικόνιση των ομάδων ώστε μετά να γίνει η αναδιανομή». Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: