Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Όλοι οι καλοί χωράνε!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την μεταγραφή του Τιάγκο στην Μπάγερν και το πως μπορεί να ταιριάξει στους Βαυαρούς. «Ο Τιάγκο Αλκάνταρα ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία του νέου μας τεχνικού Πεπ Γκουαρδιόλα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ολοκληρώσαμε αυτή την σημαντική μεταγραφή. Μόλις πρόσφατα, ο Τιάγκο είχε ανακηρυχθεί καλύτερος παίκτης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21. Είναι φανταστικός παίκτης με τεράστιες δυνατότητες και θα κάνει την Μπάγερν ακόμη πιο δυνατή». Με αυτά τα λόγια ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε καλωσόρισε τον νεαρό μέσο στο Μόναχο.
Η μεταγραφή έκανε εντύπωση για πολλούς λόγους. Θετική σε κάποιους, αρνητική σε άλλους, ενώ άφησε μία αίσθηση έκπληξης, ένα ξάφνιασμα. Δεν ήταν ούτε αναμενόμενη, ούτε εξελίχθηκε σε σίριαλ.
Σε ό,τι αφορά τον Τιάγκο και την επιλογή του συμφωνώ με τον Καραμάνο, που την θεώρησε λανθασμένη. Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα είναι βασικός και αναντικατάστατος στο Μόναχο. «Γνωριζόμαστε για πολύ καιρό και είναι ο προπονητής που έδειξε την μεγαλύτερη πίστη σε μένα. Δεν υπάρχουν πολλοί προπονητές στον κόσμο με τις δικές του ικανότητες. Είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους λόγους που διάλεξα την Μπάγερν», σχολίασε ο Βραζιλιανοϊσπανός.
Από την πλευρά της Μπάγερν δεν βλέπω κανένα λάθος, κανέναν ενδοιασμό και κανένα... απαγορευτικό ρίσκο. Τα χρήματα που έλαβαν οι Βαυαροί από την πώληση του Μάριο Γκόμες στην Φιορεντίνα επανεπενδύθηκαν άμεσα. Ναι, στα 22 του ο Τιάγκο δεν έχει πάρει ομάδα πάνω του, όμως κανένας δεν πρόκειται να του το ζητήσει ούτε τώρα. Ο Γκουαρδιόλα βλέπει σε αυτόν κάτι που πρέπει να έχει.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: τον χρειάζεται η Μπάγερν; Τι περισσότερα μπορεί να προσφέρει σε μία υπερπλήρη μεσαία γραμμή; «Τον ξέρω, είναι εξαιρετικός παίκτης και ο μοναδικός που ζήτησα, γιατί πιστεύω ότι τον χρειαζόμαστε. Είναι νέος και έχει τεράστιο ταλέντο. Χρειαζόμαστε αυτόν τον πολυσύνθετο παίκτη. Μπορεί να παίξει στις θέσεις 5, 6, 7, 8, ακόμη και στις θέσεις 10 και 11. Κανένας δε θέλει να φεύγει από μεγάλους συλλόγους, όπως η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν ή η Ρεάλ. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αντιλαμβάνεται ότι δε θα έχει τον χρόνο συμμετοχής που θέλει», τόνισε ο Πεπ προς έκπληξη όλων πριν από μερικές ημέρες και ενώ δεν είχε γίνει καν γνωστό το ενδιαφέρον της Μπάγερν για τον Τιάγκο.
Που θα χωρέσει;
Τα χαρακτηριστικά του σαφώς και ταιριάζουν στο στυλ και στην φιλοσοφία των Βαυαρών. Η ιδανική του θέση ίσως να είναι εκείνη του Κρόος. Φυσικά και ο Γκουαρδιόλα έχει πολλά στο μυαλό του. Από τη μία ο Σβάινσταϊγκερ πλέον αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα τραυματισμών από ότι στο παρελθόν, όμως ο υγιής Σβάινι δεν βγαίνει από την 11άδα. Το σύστημα που έχει επιλέξει είναι το 4-1-4-1, το οποίο φυσικά θα έχει και παραλλαγές.
«Ο Μαρτίνεθ μπορεί να παίξει και στο κέντρο της άμυνας», δήλωσε ο Πεπ. Όντως, ο Βάσκος μπορεί, όμως αυτό ενδείκνυται κυρίως σε ματς με κατώτερους αντιπάλους. Στον τελικό του Champions League κράτησε μόνος του όλη τη μεσαία γραμμή της Μπάγερν από την κατάρρευση. Θα μπορούσε ο Τιάγκο να κάνει κάτι αντίστοιχο; Με τα σημερινά δεδομένα πολύ δύσκολα. Αν ο Βάσκος πάει στο κέντρο της άμυνας, όμως, απελευθερώνει και τον Τιάγκο και τον Κρόος, που θα παίξουν μαζί στον άξονα μπροστά από τον Σβάινσταϊγκερ... Το ρίσκο, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση είναι ο τελευταίος να μην καλύψει επαρκώς το κενό του Μαρτίνεθ.
Από τις δηλώσεις του Γκουαρδιόλα, όμως, φαίνεται ότι ο Τιάγκο θα έχει σημαντικότερο ρόλο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Έτσι, μένει μόνο ο Κρόος. «Είναι δουλειά του Πεπ να βρει την κατάλληλη θέση για τον Τιάγκο. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλός παίκτης και οι καλοί παίκτες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Σε μία ομάδα που έχει τόση ποιότητα, κάποιοι πολύ καλοί παίκτες θα πρέπει να κάτσουν στον πάγκο, όπως έγινε και την περασμένη σεζόν. Θα πρέπει να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και ελπίζω ότι το στυλ μου θα αρέσει στον προπονητή», τόνισε ο Γερμανός, για να δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε, όλοι οι καλοί χωράνε!
Στον τύπο εμφανίστηκαν σενάρια για τυχόν δυσαρεστημένους παίκτες, όμως μιλάμε για την Μπάγερν. Είναι κάτι φυσικό. Ο Γκόμες «έφαγε» πάγκο χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. «Αν όλοι οι παίκτες είναι υγιείς, τότε θα πρέπει να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο Ζάμερ. «Έχουμε να παίξουμε σε 6 διοργανώσεις και θέλω όλους τους παίκτες στη διάθεσή μου», τόνισε ο Καταλανός τεχνικός.
Ο Τιάγκο έχει πολλές αρετές και είναι ικανός να δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι των Βαυαρών. Κινείται περισσότερο από τους Κρόος και Μαρτίνεθ, ενώ ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα της Μασία έχει στο αίμα του το passing game περισσότερο από τους δύο προαναφερθέντες. Η σύγκριση (στους αγώνες πρωταθλήματος), όμως, φέρνει στην επιφάνεια το αρνητικό ότι δεν δημιουργεί τόσες ευκαιρίες, όμως το γεγονός ότι κλέβει πολλές μπάλες τον κάνει πολύτιμο για τον Γκουρδιόλα.
  Κρόος Μαρτίνεθ Τιάγκο
Συμμετοχές 24 27 27
Λεπτά συμμετοχής 1.914 1.762 1.414
Γκολ 6 3 2
Ασίστ 8 3 5
Δημιουργία ευκαιριών 68 11 21
Ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσων 90% 88% 92%
Πάσες-κλειδιά ανά παιχνίδι 2,8 0,4 0,8
Σουτ ανά παιχνίδι 2,2 0,7 0,6
Ευστοχία (σουτ) 44% 47% 55%
Κλεψίματα ανά παιχνίδι 0,6 1,9 1,3
Λάθη ανά παιχνίδι 0,9 0,4 0,7
Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Τόνι Κρόος στη εκτός έδρας νίκη της Μπάγερν 2-0 επί της Σάλκε (πηγή squawka)

Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Χάβι Μαρτίνεθ στην εντός έδρας ισοπαλία της Μπάγερν 1-1 με την Ντόρτμουντ (πηγή squawka)

Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Τιάγκο στην εντός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα 5-1 επί της Οσασούνα (πηγή squawka)

Στο γράφημα οι πάσες του Κρόος στην εκτός έδρας νίκη της Μπάγερν 2-0 επί της Σάλκε (πηγή squawka)

Στο γράφημα οι πάσες του Τιάγκο στην εκτός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα 2-1 επί της Γρανάδα (πηγή squawka)

Πολλά τα χρήματα;
Είναι πολλά ή λίγα τα 25 εκατ. ευρώ; Κάθε deal γίνεται με διαφορετικά κριτήρια, όμως η αλήθεια είναι ότι τα πάντα κρίνονται εκ των υστέρων. Υπάρχει το ζήτημα της προσφοράς και της ζήτησης, υπάρχει το ζήτημα της ανάγκης και χίλια δυο κριτήρια με τα οποία μία ομάδα κρίνει μέχρι που θα φτάσει και πόσα χρήματα θα δώσει.
Πριν από περίπου έναν χρόνο έγραφα για τον Χάβι Μαρτίνεθ και τα 40 εκατ. ευρώ που κόστισε. Οι Βαυαροί γνώριζαν ότι η τιμή είναι φουσκωμένη, όμως παρόλα αυτά έκαναν την υπέρβαση. Πείτε, λοιπόν, σε κάποιον που παρακολουθεί την Μπάγερν ότι δεν τα άξιζε μέχρι και το τελευταίο σεντ. Βλέπετε, ήταν ο κρίκος που έλειπε ή τουλάχιστον αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι, λοιπόν, πολύ νωρίς να κρίνουμε αν αξίζει αυτά τα χρήματα ή όχι ο Τιάγκο.
Η Ρήτρα
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Άλλα απαντήθηκαν και άλλα όχι. Ο Καραμάνος έγραψε και για τις... θεωρίες συνομωσίας γύρω από το γεγονός ότι η προχειρότητα της Μπαρτσελόνα ήταν πέρα από κάθε λογική. Δυστυχώς, δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ το γιατί. Είτε από παράλειψη είτε εσκεμμένα, η ρήτρα του Τιάγκο έπεσε από τα 90 στα 18 εκατ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες του όρου στο συμβόλαιο έγιναν γνωστές. Ο νεαρός μέσος θα έπρεπε να παίξει στο 60% των αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις την περσινή σεζόν. Έστω και αν αυτό συνέβη (έπαιξε στα 36 από τα 60 ματς, με το ποσοστό ακριβώς στο 60%), έπρεπε να έχει συμμετοχή πάνω από 30' στο 50% των αγώνων. Αυτό δεν έγινε σε 14 ματς και δεν έπιασε το νούμερο.
Γιατί 25 εκατ. ευρώ; Η Μπάγερν ανακοίνωσε ότι η μεταγραφή θα κοστίσει συνολικά 25 εκατ. ευρώ, όμως η ίδια θα πληρώσει 20. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τα έσοδα ενός φιλικού με την Μπαρτσελόνα και τα υπόλοιπα - στο ενδεχόμενο που δεν συγκεντρωθούν 5 εκατ. ευρώ από το φιλικό - από τον ίδιο τον Τιάγκο μέσω της μείωσης του μισθού του. Ναι, η ρήτρα ήταν όντως στα 18, όμως για τρεις λόγους υπήρξε διαπραγμάτευση.
Ο πρώτος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρήξης των σχέσεων ανάμεσα στους δύο συλλόγους, ο δεύτερος για φορολογικούς λόγους (σύμφωνα με τους Ισπανούς κάποια εκατομμύρια εξοικονομούνται) και τέλος ο τρίτος έχει να κάνει με την πληρωμή. Σε περίπτωση που η ρήτρα πληρώνονταν αυτό θα έπρεπε να γίνει σε μία δόση, με τον Τιάγκο να καταθέτει τα χρήματα στα γραφεία της λίγκας, όπως συνέβη πέρυσι με τον Χάβι Μαρτίνεθ. Τώρα, σαφώς και υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.
Το... φάουλ του Πεπ
«Ο πιο επιτυχημένος προπονητής τα τελευταία χρόνια ανέλαβε την καλύτερη ομάδα στον πλανήτη και τώρα θα προσπαθήσει να την αλλάξει ριζικά, να την ξαναφτιάξει ώστε πλέον να είναι η ομάδα του Γκουαρδιόλα και όχι του Χάινκες. Αυτό που σχεδιάζει είναι επανάσταση», αναφέρεται σε άρθρο της Sueddeutsch. Οι Γερμανοί δεν έχουν δει με καλό μάτι τους χειρισμούς του Καταλανού.
«Ο Γκέτσε είναι σούπερ παίκτης, όμως ξαναλέω ότι χρειαζόμαστε τον Τιάγκο», τόνισε ο Γκουαρδιόλα για να τους αφήσει όλους άφωνους. Αυτά τα θέματα ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν διαφορετικά στην Μπάγερν και από τις πρώτες του μέρες στο Μόναχο ο Πεπ φέρνει νέα ήθη και έθιμα. Ουσιαστικά το άδειασμα στον Γκέτσε κακοφάνηκε και δίκαια στην πλειοψηφία. Οι Γερμανοί το συνδέουν και με την κατάσταση στη διοίκηση, καθώς ο Χένες είναι στην ουσία ανενεργός, ενώ και ο ρόλος του Ζάμερ φαίνεται ότι θα είναι πλέον διαφορετικός. Ο ίδιος έλεγε πριν από λίγες ημέρες ότι θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με τις μικρές ομάδες της Μπάγερν.
ΥΓ1: Καλή η μεταγραφή του Τιάγκο, όμως δεν είναι εκεί που «πονάνε» οι Βαυαροί. Με την πώληση του Γκόμες έχουν μείνει μόνο οι Μάντζουκιτς και Πισάρο στην επίθεση. Με «αδόκιμα» false 9 (Γκέτσε, Μίλερ, Ριμπερί και δεν ξέρω ποιος άλλος) δεν πρόκειται να βγει εύκολα η σεζόν ενόψει της επικείμενης απόκτησης του Λεβαντόφσκι το επόμενο καλοκαίρι.
ΥΓ2: Το κενό στο κέντρο της άμυνας φαίνεται ότι θα καλυφθεί εν μέρει - θέλω να πιστεύω - από τον Χάβι Μαρτίνεθ.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: