Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Στην «παγίδα» ο Βενγκέρ!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης προσπαθεί να εξηγήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άρσεναλ στην μεταγραφική αγορά. Έχουν περάσει περισσότερα από 8 χρόνια από τον τελευταίο τίτλο των «κανονιέρηδων». Τον Μάιο του 2005 ο Βιεϊρά νικούσε τον Κάρολ στο τελευταίο πέναλτι για να δώσει τον Κύπελλο στην Άρσεναλ απέναντι στην Γιουνάιτεντ (0-0, 5-4).
Από τότε ο μοναδικός που ανήκει ακόμα στο ρόστερ είναι ο Γιοάν Τζουρού, που δόθηκε δανεικός στο Αμβούργο. Πολλά έχουν αλλάξει, όχι όμως και η πολιτική του Βενγκέρ στις μεταγραφές.  Μία ματιά στη λίστα με τις ακριβότερες αγορές στην ιστορία του συλλόγου είναι ικανή να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Στην πρώτη θέση είναι ο… Σιλβέν Βιλτόρ που αποκτήθηκε από την Μπορντό για 13 εκατ. λίρες το καλοκαίρι του 2000, ενώ ακολουθούν Αρσάβιν, Καθόρλα και Νασρί (12 εκατ. λίρες έκαστος).
Το φετινό καλοκαίρι είναι ορόσημο για τον Αλσατό, που έχει τη δυνατότητα και έχει πάρει την απόφαση να ξοδέψει. Πολλά. «Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ξοδέψει όλα τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του; Εξαρτάται από το ταλέντο των παικτών. Το κλειδί είναι ο Αρσέν να έχει παίκτες, στους οποίους πιστεύει. Προσθέτοντάς τους στο ρόστερ θέλει να είναι σίγουρος ότι έχουν αυτό που χρειάζεται. Δέχομαι ότι αυτό δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια.
Έχουμε μείνει στάσιμοι, δεν έχουμε κάνει ούτε βήματα προς τα πίσω ούτε προς τα μπρος. Δεν μας είναι αρκετό να κατακτούμε την 4η θέση στο τέλος. Κανένας στον σύλλογο δεν το θέλει αυτό». Τάδε έφη Ιβάν Γκαζίδης τον περασμένο Ιούνιο. Το ποσό που έχει στη διάθεσή του ο Βενγκέρ δεν έγινε επισήμως γνωστό, όμως σύμφωνα με τους Άγγλους το… ελάχιστο ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.
Από τότε έχουν περάσει 38 ολόκληρες ημέρες και η μοναδική μεταγραφή που έχουν ανακοινώσει οι «κανονιέρηδες» είναι του Γιάγια Σανόγκο (ελεύθερος από την Οσέρ). Ο 20χρονος επιθετικός έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με την πρωταθλήτρια κόσμου U20 Γαλλία, όμως είναι δεδομένα μεταγραφή για το μέλλον.
Στις παραπάνω ημέρες προσθέστε και όλες εκείνες, στις οποίες ο προγραμματισμός τρέχει παρά τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Ο Αλσατός γνωρίζει τι χρειάζεται η ομάδα του, έχει βρει τους στόχους, όμως έχει πέσει σε «παγίδα». Ποια είναι αυτή; Τα πολλά χρήματα που έχει να διαθέσει… Ο Βενγκέρ μοιάζει να είναι έξω από τα νερά του, με αποτέλεσμα ενώ έχει καταφέρνει να κλείσει μία συμφωνία, μόλις βλέπει μία άλλη ευκαιρία, κωλυσιεργεί και αλλάζει στόχο.
«Δουλεύουμε πολύ σκληρά, όμως δεν είμαστε κοντά σε κάποια μεταγραφή. Ο συναγωνισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλος αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλά χρήματα, όμως λίγοι παίκτες», είπε μόλις χθες (18/07). Δηλώσεις που μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν, με δεδομένο ότι και λόγω Μουντιάλ η Πρέμιερ Λιγκ φέτος θα ξεκινήσει σε περίπου ένα μήνα.
Πριν λίγες εβδομάδες το πρώτο όνομα που ακούστηκε για την Άρσεναλ ήταν του Γιόβετιτς. Οι Άγγλοι έκαναν λόγο για πρόταση 23 εκατ. ευρώ, όμως η αλήθεια είναι ότι από καμία αξιόπιστη πηγή από την Ιταλία δεν προέκυπτε σοβαρό ενδιαφέρον για τον Μαυροβούνιο, ο οποίος καταλήγει στη Σίτι.
Στη συνέχεια ήρθαν στο προσκήνιο οι περιπτώσεις των Φελαϊνί και Ιγουαΐν. Για τον πρώτο η Άρσεναλ φερόταν έτοιμη να πληρώσει την ρήτρα του (για ομάδα της πρώτης 4άδας) ύψους 28 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, η μεταγραφή «σκάλωσε», από τότε δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη και η ρήτρα έχει ισχύ μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τους Βέλγους, μάλιστα, ο μέσος της Έβερτον δεν «ψήνεται» τόσο για το Λονδίνο, καθώς προτιμά να μένει σε Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ) μεριά (η Independent το έγραψε μόλις τις προηγούμενες ημέρες). Οι «κανονιέρηδες» έκαναν μεν γνωστή την επιθυμία τους να τον αποκτήσουν και στη συνέχεια φαίνεται να παράτησαν σχεδόν άμεσα. Γιατί;
Διότι ο Βενγκέρ έστρεψε την προσοχή του στον επιθετικό που τόσο χρειάζεται η Άρσεναλ. Οι διαπραγματεύσεις με την Ρεάλ για τον Ιγουαΐν κατέληξαν σε πρόταση 30 εκατ. ευρώ, ποσό που ζητούσαν οι Ισπανοί. Η αλλαγή προπονητή, όμως, και το γεγονός ότι οι Μαδριλένοι ήθελαν να βάλουν στα ταμεία τους καθαρά 30 εκατ. ευρώ (ζητώντας από την Άρσεναλ τα χρήματα για την εφορία) έφεραν ξανά εμπόδια (το σύνολο ανεβαίνει κάπου στα 38-40 εκατ. ευρώ). Ο Αργεντίνος έχει έρθει σε συμφωνία με τους «κανονιέρηδες», έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θέλει να φύγει από την Ρεάλ, όμως τώρα τον κυνηγάει και η Νάπολι για αντι-Καβάνι, ενώ εσχάτως προκύπτει ότι είναι ψηλά και στα θέλω του Μουρίνιο για την Τσέλσι.
Ο Μαρότα είδε τις δυσκολίες και με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε τον Τέβες για την Γιουβέντους, βγάζοντας από την αγορά ακόμη ένα μεγάλο όνομα για την επίθεση. Καβάνι και Φαλκάο έχουν ήδη υπογράψει σε Παρί και Μονακό αντίστοιχα και πλέον πρώτος στη λίστα του Βενγκέρ είναι ο Λουίς Σουάρες. Φυσικά, κανένας δεν πρόκειται να τον κατηγορήσει για αυτή την επιλογή (μιλώντας πάντα με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια), όμως είναι άλλη μία πολύ δύσκολη περίπτωση, που χρειάζεται υπομονή, πολύ χρόνο και σε καμία περίπτωση η επιτυχία της δεν είναι δεδομένη.
Από τη μία ο Ουρουγουανός στην «ανακοίνωση» της επιθυμίας του να φύγει από το «Άνφιλντ» τα έριξε όλα στον τύπο της Αγγλίας, ενώ από την άλλη ο Ρότζερς θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει. «Ο Λουίς είναι ακόμα παίκτης μας. Δεχθήκαμε μία πρόταση, που δεν πλησίασε καν στο ποσό που τον κοστολογούμε. Είναι από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο. Σκεφτείτε ότι ο Καβάνι πουλήθηκε για 64 εκατ. ευρώ.
Και… ξέρετε, ο Λουίς είναι σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη, όμως, και να φτάσουν σε αυτό το νούμερο, πάλι δεν είναι εγγυημένο ότι θα αποδεχθούμε την πρόταση, καθώς προσπαθούμε να χτίσουμε κάτι καλό εδώ. Δε θέλουμε να πουλήσουμε τον Σουάρες, αλλά να βελτιώσουμε και άλλο το ρόστερ. Αν δεν γίνει κάτι δραστικό, θα μείνει μαζί μας. Ποντάρουμε πάνω του στην προσπάθειά μας να τερματίσουμε στην πρώτη 4άδα», σχολίασε χθες (18/07) ο Ουαλός.
Η πρόταση στην οποία αναφέρθηκε ο Ρότζερς είναι φυσικά εκείνη της Άρσεναλ στις 30 εκατ. λίρες (περίπου 35 εκατ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με τον αγγλικό τύπο (Times, Telegraaph) η πρόταση θα ανέβει στις 35 εκατ. λίρες (περίπου 41 εκατ. ευρώ. Όσος καιρός χάνεται, οι πιθανότητες να χαθεί και ο Ιγουαΐν αυξάνονται.
Σύμφωνα με τον Guardian η Άρσεναλ μπήκε στη μάχη και για την απόκτηση του Ρούνεϊ. Ο Μουρίνιο επιβεβαίωσε την πρόταση της Τσέλσι (χωρίς ανταλλάγματα), ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ φέρεται να προτιμά τους μπλε, όμως ο Βενγκέρ έκανε δηλώσεις με νόημα. «Ο Ρούνεϊ έχει συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια με την Γιουνάιτεντ, που θα λάβει και την τελική απόφαση. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, όμως, με τους μισθούς του», είπε ο Αλσατός για να… ανάψει το φυτίλι. Πολλά τα χρήματα, ακόμη περισσότερα τα εμπόδια και τα προβλήματα…
ΥΓ: Ο Βενγκέρ αναφέρθηκε και στον Φάμπρεγας, επιβεβαιώνοντας και την πρόταση της Γιουνάιτεντ για τον Καταλανό. «Ο Σεσκ αποφάσισε να μείνει στην Μπαρτσελόνα και την επόμενη σεζόν. Υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιό του, που μας δίνει την δυνατότητα να τον πάρουμε πίσω. Έτσι θα είμαστε σε εγρήγορση», σχολίασε.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: