Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Κοίτα, τι θυμήθηκα...!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στο blog του για τον προπονητή που έφτασε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον στο να διαλύσει την παντοκρατορία των Ισπανών. Γιατί άραγε;  

Στο... χωριό του τον είχαν καταλάβει από νωρίς. Τότε που έφτασε με την Φορτούνα Σιτάρντ στον τελικό του ολλανδικού Κυπέλλου σε ένα πραγματικά πολύ σπάνιο και σπουδαίο επίτευγμα με μία άσημη ομάδα.
Ακολούθησε η Φέγενορντ. Εκεί δεν τον έμαθε μόνο ολάκερη η Ολλανδία, αλλά και η Ευρώπη. Σε αυτόν ανήκει η τελευταία μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή της μεγάλης ομάδας του Ρότερνταμ. Αυτός την οδήγησε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και την κατάκτηση του τροπαίου το 2002.

Αυτή η επιτυχία ήταν αρκετή για να κάνει τον Μπερτ Φαν Μαρβάικ, έναν από τους διασημότερους Ολλανδούς προπονητές και να του δώσει την μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό. Οπως συνήθως συμβαίνει με ότι καλό προκύπτει στο ολλανδικό ποδόσφαιρο, η πρώτη μετακόμιση είναι στην γειτονική Γερμανία. Ετσι και ο Μαρβάικ ανέλαβε την Ντόρτμουντ. Την εποχή των οικονομικών προβλημάτων ο Μαρβάικ έμεινε περίπου 2,5 χρόνια και κρατούσε την Μπορούσια στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά δεν μπορούσε να την οδηγήσει πιο ψηλά.

Μετά από 2,5 χρόνια οι δρόμοι τους χώρισαν φιλικά και ο Μαρβάικ επέστρεψε στην Ολλανδία. Μετά από λίγο ανέλαβε ξανά την αγαπημένη του Φέγενορντ την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ολλανδίας το 2008.

Αυτό το τρόπαιο έμελλε να είναι σημαδιακό. Του άνοιξε την πόρτα της Εθνικής Ολλανδίας στην οποία διαδέχτηκε τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Και ακολουθεί το θαύμα...

Ο Φαν Μαρβάικ φτιάχνει μία υπέροχη ομάδα που στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 πετυχαίνει μόνο νίκες. Ούτε μία απώλεια, ούτε μία ισοπαλία. Η Εθνική Ολλανδίας πάει στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής με άλλον αέρα, αλλά φυσικά κανείς δεν την βάζει στην κουβέντα για την κατάκτησή του. Κανείς πλην του Φαν Μαρβάικ.

Στη φάση των ομίλων τρία ματς, τρεις νίκες. Πρώτα η Δανία (2-0), μετά η Ιαπωνία (1-0) και τέλος το Καμερούν (2-1). Ακολουθούν τα νοκ άουτ ματς των 16 με τη Σλοβενία. Νέα νίκη με 2-1 για τους “οράνιε” και πρόκριση στα προημιτελικά. Εκεί περιμένει η Βραζιλία και όλοι εκτιμούν ότι ως συνήθως κάπου εκεί τελείωνε η ξέφρενη πορεία του ολλανδικού τρένου. Ο Μαρβάικ έχει άλλη άποψη. Συγκλονιστική εμφάνιση των Ολλανδών, νίκη με 2-1 και πρόκριση στα ημιτελικά.

Εκεί τον Μαρβάικ και τους παίκτες του, τους περιμένει ο Φορλάν, ο Σουάρες, ο Καβάνι και η καλύτερη Εθνική Ουρουγουάης της σύγχρονης εποχής. Συγκλονιστικός ημιτελικός και νέα νίκη για την Ολλανδία με 3-2.

Η Ολλανδία του Φαν Μαρβάικ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο με νίκες. Από το πρώτο ματς των προκριματικών του Μουντιάλ μέχρι τον τελικό οι “οράνιε” κερδίζουν τους πάντες και τα πάντα με total football.

Τελικός, κόντρα στην υπερδύναμη Ισπανία. Ο Ρόμπεν χάνει την ευκαιρία να γίνει η Ολλανδία Παγκόσμια πρωταθλήτρια και ο τελικός μένει στο 0-0 και πάει στην παράταση. Εκεί οι Ισπανοί τα καταφέρνουν καλύτερα και η Ολλανδία χάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο αήττητη!

Η επιστροφή στην πατρίδα, συνοδεύεται από μοναδική αποθέωση από δεκάδες χιλιάδες Ολλανδούς που υποδέχονται σαν ήρωες τον Μαρβάικ και τους παίκτες του. Το άστρο του Ολλανδού τεχνικού έχει λάμψει τόσο πολύ που ο μάνατζέρ του δεν προλαβαίνει να κάνει ραντεβού με ενδιαφερόμενους συλλόγους και ομοσπονδίες που θέλουν τον Ολλανδό τεχνικό. Ο ίδιος αποφασίζει να ανανεώσει με την αγαπημένη του Ολλανδία ως το 2014 και το επόμενο Μουντιάλ.

Την οδηγεί με νίκες και στο Εuro 2012 που έγινε στην Ουκρανία και την Πολωνία. Εκεί όμως οι Ολλανδοί είναι άτυχοι (πέφτουν σε όμιλο με Γερμανία, Πορτογαλία και Δανία) αλλά και απογοητευτικοί και αποκλείονται από τη φάση των ομίλων με τρεις ήττες σε τρία ματς.

Ο Φαν Μαρβάικ και η ολλανδική ομοσπονδία αποφασίζουν από κοινού να χωρίσουν οι δρόμοι τους και ο Ολλανδός τεχνικός αποφασίζει να μείνει ένα χρόνο εκτός πάγκων.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Γιατί συζητώντας χθες με έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι πολύ έμαθα το εξής:
Ο Μαρβάικ μάλλον επιστρέφει στους πάγκους. Εχει συμφωνήσει να αναλάβει ομάδα που θα παίξει στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Για την ακρίβεια ήταν να ανακοινωθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα, αλλά τώρα έχω μία μικρή αμφιβολία. Ο σύλλογος με τον οποίο έχει συμφωνήσει ήταν να διώξει τον προπονητή που είχε, αλλά επειδή κέρδισε και με καλή εμφάνιση ίσως να το ξανασκέφτονται. Πάντως η συμφωνία είναι δεδομένη και ο Μαρβάικ θέλει πολύ να πάρει την δουλειά”.

Με δέσμευσε να μην γράψω το όνομα του συλλόγου, γιατί μπορεί να μην γίνει τελικά ο γάμος αφού εκτός των άλλων η ρήτρα απόλυσης του νυν τεχνικού είναι πολύ μεγάλη. Για αυτό και εγώ δεν σας γράφω το όνομα του συλλόγου που θα είχε αλλάξει προπονητή μέσα στην εβδομάδα αν την Κυριακή δεν είχε νικήσει και με καλή εμφάνιση...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: