Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Το στοίχημα του Νίνη!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την τελευταία προσθήκη του ΠΑΟΚ η οποία είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον διεθνή μέσο, αλλά και ενδεχομένως ένα “δώρο” για την νέα ομάδα του...
Ο Σωτήρης Νίνης κάπου τον έχασε τον δρόμο τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν είναι καθόλου ευδιάκριτο αν τον έχασε με δική του ευθύνη ή όχι. Κάτι οι τραυματισμοί που τον άφησαν αρκετό διάστημα εκτός, πρόπερσι, κάτι η μεταγραφή στην Πάρμα που δεν... κόλλησε και ο “μικρός” έμεινε μακριά από το προσκήνιο.

Τόσο μακριά που κάποιοι βιάστηκαν (νομίζω) να πουν ότι “πρόκειται για ένα ακόμη ταλέντο που χάθηκε”. Δεν είμαι αυτής της άποψης και περιμένω φέτος να το διαπιστώσω στον ΠΑΟΚ. Διότι η αλήθεια είναι ότι τρίτη συνεχόμενη κακή χρονιά, θα είναι ένα πολύ κακό μαντάτο για τον Νίνη και την καριέρα του.

Κατά την άποψη μου ο Νίνης έκανε δύο “λάθη”. Την λέξη “λάθη” την βάζω σε εισαγωγικά, διότι είναι πολύ ευαίσθητη λέξη και δεν ξέρω προφανώς και όλα τα δεδομένα που τον οδήγησαν σε αυτές τις απόφασεις. Το πρώτο ήταν η επιλογή της Πάρμα και του Καμπιονάτο πέρυσι το καλοκαίρι. Δεν θα έλεγα ότι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Νίνη ταιριάζουν στο Καμπιονάτο και πολύ περισσότερο δεν θα έλεγα ότι ήταν “έξυπνη” επιλογή από μέρους του να πάει σε μία ομάδα που κατά κύριο λόγο έπαιζε 3-5-2. Μα ο Νίνης σε αυτό το σύστημα που έπαιζε ο Ντοναντόνι δεν έχει θέση. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παίξει ως μπακ χαφ στα άκρα καλύπτοντας όλη την πλευρά και τακτικά δεν του ταίριαζε και ο άξονας σε αυτό το ιδιότυπο και με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις σύστημα που παίζουν σχεδόν αποκλειστικά οι ιταλικές ομάδες.

Και επειδή οι περισσότεροι δεν ξέρετε την Πάρμα, θα σας δώσω ένα παράδειγμα που σαφώς το καταλαβαίνεται καλύτερα. Η Πάρμα παίζει ότι ακριβώς και η Γιούβε (τουλάχιστον στα περισσότερα ματς) και ο Ντοναντόνι έβαζε τον Νίνη στον ρόλο που ο Κόντε βάζει τον Πογκμπά ή τον Τζιακερίνι.

Ε, ήταν σχεδόν δεδομένο ότι ο Νίνης δεν μπορούσε να το παίξει αυτό το πράγμα. Δεν ξέρω αν έσκυβε το κεφάλι και παιδεύονταν για δύο χρόνια όπως ο Κονέ, αν θα το μάθαινε και θα γίνονταν ένας σύγχρονος “Ιταλός” χαφ όπως έγινε ο Κονέ, αλλά την πρώτη χρονιά ήταν αδύνατο να το παίξει. Το κακό, αν το κατάλαβα καλά και αυτό το γράφω με επιφύλαξη, είναι ότι ο Νίνης από κάποιο σημείο και έπειτα ψιλοαπογοητεύτηκε και το παράτησε λίγο το πράγμα.

Το δεύτερο “λάθος” που νομίζω ότι έκανε ο Νίνης αν κρίνω από το σώμα του και το πόσο γυμνασμένο είναι και το πόσο όγκο έβαλε πάνω του, είναι ότι ακολούθησε λάθος ατομικά προγράμματα εκγύμνασης. Ο Νίνης όχι μόνο πέρυσι, αλλά τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα, δούλεψε μόνος του, ακόμη και τα καλοκαίρια και γυμνάστηκε πάρα πολύ. Εχω την αίσθηση, γιατί προφανώς και δεν είμαι ειδικός, αλλά το έχω συζητήσει με έναν δύο τέτοιους, ότι αυτό του έκανε κακό.

Ο Νίνης απέκτησε, όγκο, μυς, άλλαξε όλο του του σώμα και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς αν τον δει όταν βγάζει τη φανέλα του, ακόμη πιο έντονα. Αυτό όμως νομίζω ότι του στέρησε πράγματα που είχε σε πολύ υψηλό βαθμό, όπως την εκρηκτικότητα και την ταχύτητα. Ειδικά η έκρηξη που είχε στα πρώτα μέτρα του σπριντ ο Νίνης μου φαίνεται ότι πέρυσι είχε χαθεί. Φυσικά και αυτό είναι κάτι που διορθώνεται μέσα από την κατάλληλη προπόνηση αφού ο Νίνης είναι ακόμη ένας παίκτης που εξελίσσεται, αλλά νομίζω ότι ένας από τους λόγους που δεν “έπιασε” στην Ιταλία ήταν και αυτός.

Οπως και να έχει. Ο Νίνης την έψαξε πολύ να φύγει από την Πάρμα για να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις και να μην χάσει το τρένο του Μουντιάλ. Είναι ένα παιδί που έχει να δώσει πράγματα, πλέον έχει να αποδείξει και πράγματα και ο ΠΑΟΚ δεν είναι η τελευταία, αλλά είναι σίγουρα η μεγάλη και καθοριστική ευκαιρία του.

Επέστρεψε στην Ελλάδα για να την αρπάξει και μπορεί να αποδειχτεί η μεταγραφή της σεζόν για τον ΠΑΟΚ (εντάξει μαζί με τον Στοχ), αρκεί να μην πιέσει και αγχώσει τον εαυτό του. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η επιστροφή ενός Ελληνας διεθνή σε σύλλογο της χώρας μας σε αυτή την ηλικία, μπορεί να κάνει καλό και στον ίδιο και στην νέα ομάδα του, και στην Εθνική. Στο χέρι του είναι...

Υ.Γ.
Νομίζω ότι η κλήρωση του ΠΑΟΚ δεν θέλει και καμία σπουδαία ανάλυση. Είναι καλή για να προκριθεί, αλλά αντι-εμπορική. Ειδικά μετά τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ, αντιλαμβάνομαι την ξενέρα των οπαδών του ΠΑΟΚ. Από την άλλη ας περάσει στους “32” και συναντά μετά την Βαλένθια ή την Τότεναμ που θα κάνει και το Europa να μοιάζει με Τσάμπιονς Λιγκ. Και φυσικά τώρα που του δίνεται η μεγάλη ευκαιρία ας κάνεις όσες περισσότερες νίκες γίνεται, ας μαζέψει όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί για να ανέβει και άλλο στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, ώστε να έχει ακόμη καλύτερες κληρώσεις του χρόνου...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: