Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Το πιο μεγάλο ντέρμπι της Ιστορίας!!

Επετειακό κείμενο Αποδυτηριάκια για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνος
Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής είχε το γενικό πρόσταγμα στην κορυφαία μάχη όλων των εποχών. Δεν είμαι καθόλου υπερβολικός. Μιλάει η Ιστορία. Οι επιστήμονες της Ιστορίας. Για μια ακόμα φορά οι Πέρσες, η πλανηταρχία της εποχής, σταμάτησε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες σταμάτησαν τον Ασιάτη, που έβλεπε μόνον προς Δυσμάς.
Αν, λοιπόν, στα Στενά της Σαλαμίνας κέρδιζε ο περσικός στόλος, που είχε πολύ περισσότερα πολεμικά πλοία, όλοι συμφωνούν πως ο κόσμος θα ήταν σήμερα διαφορετικός. Κι αν τελικά είχε κάτσει η τράπουλα όπως σήμερα, σίγουρα η πορεία των αιώνων θα είχε χρωματιστεί από άγνωστα επεισόδια.
Ο ήρωας της ναυμαχίας, ο Θεμιστοκλής, αυτός που σταμάτησε τους Πέρσες, το 480, σα σήμερα, κατά μια άλλη εκδοχή, στις 29 Σεπτεμβρίου, το 462, σε ηλικία 66 χρονών, κατέληξε σκαστός στην αυλή του Αρταξέρξη, του γιού του μεγάλου αντιπάλου του Ξέρξη Α΄. Μια ακόμα απόδειξη πόσο κουφάλες είναι οι αιώνιοι Έλληνες.
Φοβερά πράγματα. Τον θριαμβευτή στο πιο μεγάλο ντέρμπυ των αιώνων, τον Θεμιστοκλή, το άξιο τέκνο της, η Αθήνα τον καταδικάζει σε θάνατο, διότι είχε επαφές με την Σπάρτη. Και η Σπάρτη κατηγόρησε τον Θεμιστοκλή για προδοσία,ότι ήταν όργανο των Περσών.
Φοβερά πράγματα. Υπ’ όψιν ότι Αθηναίοι και Σπαρτιάτες πολέμησαν μαζύ στην Σαλαμίνα τον στόλο του Ξέρξη, που από ψηλά, στο βουνό του Αιγάλεω, έπαιρνε μάτι τη ναυμαχία.

 ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, όχι σ’ άλλη ομάδα, ανήκει η τιμή και η δόξα της νίκης στη Σαλαμίνα, γράφει ο apodytiriakias.gr

Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας τυπικά αρχηγός ήταν ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Ευρυβιάδης, ένας ξεροκέφαλος, εγωιστής και με στόκο στο μυαλό. Στην πραγματικότητα, όμως, το κουμάντο το έκανε ο Αθηναίος στρατηγός Θεμιστοκλής, γιος πουτάνας, όπως λένε.
Μη μπλέξουμε στα προσωπικά, δεν είμαστε γκοσιπ. Όλα αυτά που χρεώνουν στον Θεμιστοκλή, ότι ήταν φαύλος, φιλοχρήματος, μικροπρεπής. Πιθανόν.
Έβλεπε μπάλλα ο άνθρωπος. Σατανικός τύπος, σκοτεινός και κάργα παρασκηνιακός. Έκανε το κόλπο του, την κομπίνα του και του έκατσε.
Όλοι του έλεγαν «Ποια Σαλαμίνα, έχεις σαλτάρει, ρε Θεμιστοκλή; Να πάμε να περιμένουμε τους Πέρσες στον Ισθμό της Κορίνθου». Και στο φινάλε, του λέει ο φλωράκος ο Κορίνθιος Αδείμαντας, εσύ, Θέμι, δεν έχεις δικαίωμα να ομιλείς, διότι πλέον δεν έχεις πατρίδα.
Πράγματι, η Αθήνα είχε ήδη καταληφθεί από τους Πέρσες. Ο Θέμις, όμως, απάντησε στην τιτίκα «Εστίν ημίν πατρίς αι διακόσιαι νήες». Πατρίδα μου, κύριε μαλάκα, είναι τα 200 καράβια μας.
Δούλεψε τον Ξέρξη ο Θεμιστοκλής. Του έστειλε «προδότη» που συνέστησε στους Πέρσες να μπουκάρουν στα στενά, για να τσακίσουν τον ελληνικό στόλο. Αυτό ήθελε ο γνώστης των ανέμων και ναυτικά ιδιοφυής Θεμιστοκλής.
Στον περιορισμένο χώρο και με την τακτική του εμβολισμού τα μικρότερα και πιο ευκίνητα πολεμικά σκάφη, οι τριήρεις των Ελλήνων, κατενίκησαν τους αντιπάλους τους. Ειδικά τα αθηναϊκά πλοία έδωσαν τη νίκη επειδή διέλυσαν τους πιο αξιόμαχους στο νερό Φοίνικες, που βρισκόντουσαν στα αριστερά των Περσών.
Να είμαστε δίκαιοι. Η ναυμαχία πιστώνεται στον Παναθηναϊκό.


Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: