Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Στάνταρ... Γιούβε!!

Η Γιουβέντους έκανε επίδειξη δύναμης με την Νάπολι και ο Ball Boy Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την Κυρία -που επιβεβαιώνει τον τίτλο της- και το 1/3 της Serie A. Και να λοιπόν που όλα άλλαξαν μέσα σε μία εβδομάδα. Οι 10/10 νίκες της Ρόμα έγιναν 10/12 και το πρεστίζ πήγε περίπατο μετά την οδυνηρή γκέλα με την Σασουόλο, η Νάπολι έχασε ξανά καθαρά στο δεύτερο εκτός έδρας μεγάλο ντέρμπι και η «ντεφορμέ» και «μπλοκαρισμένη» Γιουβέντους με τεράστια νίκη βρέθηκε στο -1 από την κορυφή και περιμένει τα καλύτερα που έρχονται. Μετά από μία ντουζίνα αγωνιστικές φτάσαμε στο 1/3 του Campionato και μπορούμε να πούμε μερικά πράγματα για τις top ομάδες.
Ρόμα
Ξεκινάμε από την πρωτοπόρο. Ηταν λογικό και αναμενόμενο το σύνολο του Ρούντι Γκαρσία να σταματήσει κάποια στιγμή να κάνει μόνο νίκες, όμως η αντίδρασή του μετά την πρώτη απώλεια ήταν τέτοια που στο μυαλό όσων παρακολουθούν calcio οι Τζαλορόσι έχουν ήδη «τελειώσει». Το 1-1 με την Σασουόλο στο 94' έφερε φαντάσματα από το παρελθόν για μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια είναι ικανή (και) για το χειρότερο και που πλέον δεν έχει (σχεδόν) κανένα πλεονέκτημα σε βάρος της Γιουβέντους.
Οταν ο Γάλλος τεχνικός έλεγε ότι «κοιτάμε τη διαφορά μας από τον 4ο» και έθετε ως στόχο το Champions League, ήξερε σίγουρα κάτι παραπάνω από όσους είχαν βιαστεί να παρασυρθούν από την εκκίνηση δίχως φρένα των Τζαλορόσι. Οι νίκες κόντρα σε Λάτσιο, Ιντερ, Νάπολι, είναι μακρινό παρελθόν για την Ρόμα, που βρίσκεται πλέον μόλις στο +1 από την Γιούβε και στο «Ολίμπικο» γνωρίζουν καλά ότι η Ιντερ θα κάνει τα πάντα και έχει φέτος τα θεμέλια για να μπει στην τριάδα. Πιστεύω η πίεση θα είναι μεγάλο βάρος στην πλάτη των πρωτευουσιάνων από εδώ και στο εξής, αφού αν έχοντας ξεκινήσει με 10x10 καταλήξουν απλά να βγουν στην Ευρώπη, δεν θα μιλάμε για μία επιτυχημένη χρονιά.
Νάπολι
Πριν ξεκινήσει το Campionato είχα γράψει -με μεγάλο ρίσκο- ότι το πρότζεκτ θα είναι πολύ δύσκολο παρότι το κλίμα στους Βεζουβιάνι ήταν πανηγυρικό. «Φέτος είναι η χρονια μας» είχε πει ο Μάρεκ Χάμσικ, ο οποίος σε ένα ακόμα μεγάλο ματς, δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά. Μετά τις ήττες από Ρόμα και Γιουβέντους, η ομάδα του Μπενίτεθ όχι μόνο βρέθηκε στο -4 από την κορυφή αλλά η διαφορά της από την Ιντερ μειώθηκε σε απόσταση ενός αγώνα και ενώ οι δύο δεν έχουν παίξει μεταξύ τους.
Οπως οι Τζαλορόσι, έτσι και οι Ναπολιτάνοι έκαναν φοβερό ξεκίνημα και ο ενθουσιασμός ήταν οδηγός σε πολλά ματς, όμως τώρα που οι από κάτω μπορούν να τους «αγγίξουν», τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα. Εστω υποσυνείδητα, η Νάπολι θα σκέφτεται πλέον ότι μπορεί από μία κακή εμφάνιση να βρεθεί εκτός των θέσεων Champions League και τώρα θα φανεί η δουλειά που μπορεί να κάνει ο Ράφα στο ψυχολογικό κομμάτι.
Ιντερ-Φιορεντίνα
Λίγο πιο πίσω, στις επόμενες θέσεις από αυτές που κουνάνε σεντόνι, βρίσκονται δύο ομάδες που ενισχύθηκαν φέτος και έχουν στον πάγκο προπονητές οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το πρωτάθλημα. Ιντερ και Φιορεντίνα ενισχύθηκαν το καλοκαίρι και ξεκίνησαν την χρονιά με στόχο το κάτι περισσότερο από πέρυσι και αυτό δεν είναι άλλο από την έξοδο στο Champions League.
Νερατζούρι και Βιόλα είναι μόλις στο -3 και -4 αντίστοιχα από το Νο3 και σίγουρα θα πιέσουν Ρόμα και Νάπολι προκειμένου να τους πάρουν τη θέση. Οι Μιλανέζοι δεν έχουν Ευρώπη και αυτό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου, ενώ η Φιορεντίνα καλωσορίζει ξανά τον Μάριο Γκόμες που θα δώσει έξτρα ώθηση εντός και εκτός γραμμών. Οι δυο τους θα έχουν σύνομα την ευκαιρία να δείξουν σε μεγάλο βαθμό αν τελικά μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω, αφού σε 4 αγωνιστικές η Ιντερ πάει στην Νάπολι και σε 3 οι Τοσκανοί στην Ρόμα.
Γιουβέντους
«Οποιος πίστευε ότι θα παρατήσει τη μάχη του τίτλου χωρίς να παλέψει, δεν ήξερε απολύτως τίποτα για την ομάδα του Αντόνιο Κόντε» γράφουν οι Ιταλοί. Η κριτική για ντεφορμάρισμα, για τη μη ύπαρξη Plan B από τον αλενατόρε, η απουσία... επιβεβαίωσης από το Champions League και η ιστορική τεσσάρα στο «Αρτέμιο Φράνκι», προκάλεσαν την Γιουβέντους να δείξει @@ πρωταθλήτριας και να απαντήσει με τέσσερις σερί νίκες (όλες με clean sheet), με την τελευταία να έρχεται με τριάρα σε βάρος της ομάδας που θεωρείται η βασική ύποπτη για να της κάνει τη ζημιά.
«Στείλαμε μήνυμα σε αυτούς που είναι μπροστά μας» είπε ο Πίρλο μετά το υποτιθέμενο ντέρμπι, όμως το sms πήγαινε μάλλον περισσότερο προς «Σαν Πάολο» μεριά και όχι τόσο προς Ρώμη. Εχοντας παίξει μέτρια σε αρκετά ματς η Γιούβε τώρα μπορεί να καρπωθεί ότι στην κακή της περίοδο μπόρεσε να παραμείνει κολλητά σε Νάπολι και Ρόμα. Οι Μπιανκονέρι είναι πολύ πιθανό να υποδεχθούν τους Τζαλορόσι όντας από πάνω τους στη βαθμολογίας.

Οπως φαίνεται και από την κάρτα, η Γιουβέντους έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος. Η Μεγάλη Κυρία, πέρα από την επίσκεψη των νυν πρωτοπόρων (18η αγ.), έχει σαν πιο δύσκολη αποστολή το ματς με την Αταλάντα στο Μπέργκαμο (17η), αφού εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσει εντός έδρας της Ουντινέζε (14η). Οι πρωταθλητές με 4x4 στα τελευταία παιχνίδια έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν ακόμα 5 νίκες και να φτάσουν το σερί σε 9x9 πριν υποδεχθούν την Ρόμα.
Από τις τρεις πρώτες στην Serie A, αυτή που έχει την πιο δύσκολη συνέχεια είναι μάλλον η Νάπολι. Η ομάδα του Μπενίτεθ μέσα στις επόμενες 7 αγωνιστικές έχει να παίξει με Λάτσιο (εκτός), Ιντερ (εντός) και Βερόνα (εκτός), ενώ η έξοδος στην Σαρδηνία κάθε άλλο παρά ακίνδυνη είναι. Τέσσερα ματς-φωτιά για τους Βεζουβιάνι, που δεδομένου ότι έχουν ήδη μείνει πίσω, μπορεί να βρεθούν στα μισά του campionato σε σημαντική απόσταση από την πρώτη θέση.
Οσον αφορά την Ρόμα, το ζητούμενο είναι να δείξει άμεσα ότι δεν είναι όλα τα ματς ντέρμπι. Αφού έχασαν το προβάδισμα από Τορίνο και Σασουόλο, οι Τζαλορόσι πρέπει να «ξυπνήσουν» και κόντρα στην Κάλιαρι να αρχίσουν να μετατρέπουν τα «μικρά» ματς σε εύκολα τρίποντα, αν θέλουν να παραμείνουν -αν όχι στην 1η θέση- στην πρώτη 3άδα της Serie A. Μετά τους Σαρδηνούς, η ομάδα του Γκαρσία έχει στο πρόγραμμα 4 στα 5 ματς φωτιά. Αταλάντα (έξω), Φιορεντίνα (μέσα), Μίλαν (έξω) και Γιουβέντους (έξω) αποτελούν τον γολγοθά των πρωτευουσιάνων μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της σεζόν, το οποίο το πιο πιθανό είναι να φέρει την Ρόμα κάτω από τους Μπιανκονέρι.
Αν και η Νάπολι έκανε τον μεγαλύτερο ντόρο στη μεταγραφική, η Γιούβε με τον ίδιο κορμό, τις προσεκτικές προσθήκες και την... επέκταση του ρόστερ ήταν το φαβορί. Παρά το «once in a lifetime» ξεκίνημα της Ρόμα, η ομάδα του Κόντε δείχνει ότι πολύ δύσκολα δεν θα κατακτήσει για τρίτη σερί χρονιά το Scudetto αφού έδειξε μέταλλο πρωταθλήτριας, σε αντίθεση με τους άλλους διεκδικητές που λύγισαν όταν το πράγμα άρχισε να σοβαρεύει. Η Μεγάλη Κυρία είναι... στανταράκι για να κάνει ό,τι έγινε για τελευταία φορά τη δεκαετία του '30 (5 διαδοχικές κούπες).
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: