Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η... άλλη πλευρά του «ονείρου»!

To gazzetta.gr φωτίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον “μαγικό κόσμο” του ΝΒΑ. Ο πρωτόγνωρος τρόπος ζωής του 18χρονου rookie, που απόψε θα βρεθεί face to face με τον Λεμπρόν Τζέϊμς. Μπείτε στην διαδικασία να σκεφτείτε, που βρισκόταν πέρυσι τέτοιο καιρό και τι έκανε, κάντε την σύγκριση με τα εφετινά δεδομένα και μόλις διαβάσετε τα παρακάτω, θα μπείτε στο πνεύμα! Ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που πέρυσι ως έφηβος, έκανε το ντεμπούτο του στην Α2 Κατηγορία με τον Φιλαθλητικό (με μηνίαιο μισθό 300 Ευρώ) και πριν καλά-καλά ενηλικιωθεί, υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο με την ισπανική Σαραγόσα. Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2013, το κλειστό του Ζωγράφου, έγινε κέντρο διερχομένων (τον επισκέφτηκαν απεσταλμένοι από όλες τις ομάδες του ΝΒΑ) scouter, που ενόψει του ντραφτ, ήθελαν να δουν ποιο είναι αυτό το απίστευτα προικισμένο παιδί, με το τόσο διαφημισμένο ταλέντο.
Η κορύφωση του “παραμυθιού” ήρθε τον περασμένο καλοκαίρι, όταν ο 18χρονος μπασκετμπολίστας, που εν τω μεταξύ είχε πάρει ελληνικό διαβατήριο (γεννήθηκε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς), επελέγη στο νο15 της ετήσιας διαδικασίας επιλογής παικτών από τα αμερικάνικα κολέγια αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο! Οι Μιλγουόκι Μπακς απέκτησαν τα δικαιώματά του από την ομάδα της Αραγωνίας (πληρώνοντας buy-out 500.000δολαρίων) και εν συνεχεία του άπλωσαν στα πόδια του, ένα 4ετές (2+2) συμβόλαιο, με συνολικές αποδοχές 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων (6,4 εκατομμύρια Ευρώ).
Από το play-station στην... πραγματικότητα!
Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η απίστευτη ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που πλέον βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχοντας την απόλυτη στήριξη των “ελαφιών”, που τον πιστεύουν όσο δεν φαντάζεστε, ζει το απόλυτο “όνειρο” της ζωής του! Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται και όσοι νομίζουν ότι ο Γιαννάκης της Εθνικής Νέων, έχει γίνει “μάγκας” λόγω της φήμης που απέκτησε και των χρημάτων που εξασφάλισε, πλανώνται πλάνην οικτράν!
Ο Αντετοκούνμπο μέχρι πέρυσι πήγαινε σχολείο και όταν δεν έπαιζε μπάσκετ, περνούσε τον ελεύθερο του χρόνο πηγαίνοντας cinema με τους συνομήλικους φίλους του, παίζοντας play-station με τα αδέρφια του και συζητώντας με τους γονείς του, στους οποίους ήταν προσκολλημένος!
Όλα αυτά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξαν και το τίμημα της καινούριας, “χλιδάτης” ζωής και του “αμερικάνικου ονείρου”, έχει και τα αρνητικά του. Ο πολυδιαφημισμένος και πολύ δημοφιλής rookie των Μπακς, στην μικρή “αγορά” του Μιλγουόκι (για τα δεδομένα του ΝΒΑ), είναι πλέονstar... Οι συμπαίκτες του τον λατρεύουν, οι άνθρωποι της ομάδας τον έχουν “μη βρέξει και μη στάξει” και στο πρόσωπό του βλέπουν έναν μελλοντικό αστέρα του ΝΒΑ... Ο ίδιος όμως, αντιμετωπίζει φυσιολογικά προβλήματα προσαρμογής, όσον αφορά στη ζωή έξω από το γήπεδο...
Βρήκε σπίτι μετά από 2 μήνες!
Μετά την έναρξη της regular season, το βαρύ πρόγραμμα των ατομικών προπονήσεων και των χορηγικών υποχρεώσεων της ομάδας αποτελεί πλέον παρελθόν (μία περίοδος στην διάρκεια της οποίας έφτανε κάθε βράδυ κατάκοπος στο ξενοδοχείο που διέμενε) και πλέον στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχει, προσπαθεί να διευθετήσει πράγματα με τα οποία δεν είχε ποτέ ασχοληθεί.
Στο ΝΒΑ, οι ομάδες δεν παρέχουν στους παίκτες σπίτι και αυτοκίνητο, ούτε υπάρχουν υπάλληλοι των ομάδων που είναι επιφορτισμένοι με τις καθημερινές ανάγκες των ξένων παικτών, παρ' όλα αυτά ο Γιάννης είχε συνεχώς δίπλα του δύο ανθρώπους των Μπακς που τον βοήθησαν να αγοράσει (με leasing) σπίτι και να βγάλει αριθμό και κάρτα κοινωνικής ασφάλειας, προκειμένου να δικαιολογήσει ότι είναι εργαζόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βγάλει δίπλωμα οδήγησης. Μέχρι να γίνει αυτό, η ομάδα του παρέχει και οδηγό, ενώ ο general manager των Μπακς, Τζον Χάμοντ, ασχολείται συχνά με τις εξωαγωνιστικές ανάγκες του νεαρού Έλληνα άσου.
Αγαπημένος όλων μέσα στα αποδυτήρια!
Η είδηση ότι ο Γιάννης βρήκε επιτέλους σπίτι (πάνω στη λίμνη Michigan, σε απόσταση πέντε λεπτών από τον προπονητικό κέντρο της ομάδας που βρίσκεται έξω από την πόλη, δίπλα στο St Francis Memorial Park), χαιρετίστηκε δεόντως στα αποδυτήρια της ομάδας, όπου είναι ο πιο δημοφιλής παίκτης των “ελαφιών”!
Ο Αντετοκούνμπο, μάλιστα, είναι ο προστατευόμενος του “franchise player” των Μπακς, Λάρι Σάντερς και του έμπειρου νεοαποκτηθέντα (από τους Μάβερικς) O.J. Mayo, o οποίος του χάρισε τα πολυτελή έπιπλα που είχε στο σπίτι όπου διέμενε στο Ντάλας. Γενικά, ο 18χρονος Έλληνας άσος έχει κερδίσει τους πάντες με την απλότητα και τον καλοσυνάτο χαρακτήρα του, ενώ τόσο οι συμπαίκτες του όσο και τα μέλη του προπονητικού staff της ομάδας, “στάζουν μέλι” για τις μπασκετικές και αθλητικές ικανότητες και για το πόσο σκληρά δουλεύει καθημερινά στις προπονήσεις. Συχνά-πυκνά του δίνουν συμβουλές για το πως πρέπει να χειριστεί διάφορα εξωαγωνιστικά θέματα και του συνιστούν να έχει υπομονή και να είναι έτοιμος, όταν θα χρειαστεί να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής.
Η μεγάλη συμπάθεια των βετεράνων συμπαικτών του και το γεγονός ότι είναι ένα παιδί με ένα ιδιαίτερο παρελθόν και δύσκολα παιδικά βιώματα, ίσως να είναι και οι λόγοι, για τους οποίους δεν τον έχουν βάλει στην διαδικασία να κουβαλάει τις βαλίτσες και τα παπούτσια τους στα ταξίδια και να φέρνει dunkin donuts στις πρωινές προπονήσεις πριν τους αγώνες!
Το μεγάλο πρόβλημα με την visa των γονιών του!
Η μεγαλύτερη στενοχώρια του Γιάννη, όμως, είναι η μοναξιά που νιώθει όταν βρίσκεται μόνος του μέσα στο τεράστιο σπίτι που διαμένει και η μεγάλη έλλειψη της οικογένειάς του, με την οποία είναι τόσο δεμένος! Όταν επελέγη στο ντραφτ, έκανε όνειρα ότι οι γονείς του και τα μικρότερα αδέλφια του θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Μιλγουόκι μαζί του, όμως η αυστηρή γραφειοκρατική διαδικασία και πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της μετανάστευσης, ήταν η αιτία που η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, απέρριψε ήδη δύο φορές το αίτημα της μητέρας του Βερόνικα, για τουριστική visa!
 Τα δυσάρεστα νέα, αρχικά τον σόκαραν και στη συνέχεια τον βύθισαν στη μελαγχολία και οι άνθρωποι των Μπακς (ο ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο γερουσιαστής Χερμπ Κολ), καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πολύ σημαντικό και ευαίσθητο – από ανθρώπινης άποψης – θέμα, αλλά όπως καταλαβαίνετε η Αμερική δεν είναι... Ελλάδα, οπότε το τοπίο παραμένει ομιχλώδες...
Το αγωνιστικό κομμάτι
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μετά από τον υπερβολικό χρόνο συμμετοχής (περίπου 25 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο) που πήρε στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έχει χρησιμοποιηθεί στους τρεις πρώτους από τους μέχρι στιγμής 5 επίσημους αγώνες των Μπακς (μ.ο. 2,7π. & 1,3ρ. σε 11,3') και υποβάλλεται σε πρόγραμμα εντατικής ενδυνάμωσης, έτσι ώστε να πάρει μυϊκό ιστό και το σώμα του να γίνει πιο ανθεκτικό στις επαφές που χαρακτηρίζουν το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ.
Ο προπονητής της ομάδας, Λάρι Ντρου είναι πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά του στην προπόνηση, από την πρόοδο που παρουσιάζει καθημερινά αλλά και από τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία του και μετά την οριστική (;) απώλεια του Κάρλος Ντελφίνο(θα υποβληθεί σε νέα επέμβαση και ίσως να χάσει ολόκληρη τη χρονιά), είναι δεδομένο ότι προϊόντος του χρόνου θα αρχίζει να παίζει περισσότερο... Αρχής γενομένης, ίσως και από απόψε στο Μαϊάμι, κόντρα στον Λεμπρόν Τζέϊμς και την παρέα του...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: