Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Γιατί η Ατλέτικο Μαδρίτης μπορεί να κερδίσει έναν Ευρωπαϊκό τίτλο αλλά όχι την La Liga!!

Την Τετάρτη η Ατλέτικο κέρδιζε την Αούστρια Βιέννης με 4-0 εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 19 παιχνίδια της η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε έχει πετύχει 15 νίκες (!). Βρίσκεται σε απόσταση 3 βαθμών από την κορυφή της Ισπανικής Primera Division και καταδιώκει την Μπαρτσελόνα. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα οι «ροχιμπλάνκος» κέρδισαν την Ρεάλ μέσα στο Μπερναμπέου χάρη στο γκολ του πρώτου σκόρερ τους, Ντιέγκο Κόστα.
Ο αρχιτέκτονας όμως των επιτυχιών της Ατλέτικο και αγαπημένος των οπαδών, Ντιέγκο Σιμεόνε, επανειλημμένα δηλώνει πως το πρωτάθλημα είναι αδύνατον να το χάσει μία εκ των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Και ο λόγος είναι απλός. Είναι πανίσχυρες οικονομικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα του Ισπανικού πρωταθλήματος. Μπορεί αυτή να είναι και μία στρατηγική του προπονητή της Ατλέτικο, θέλοντας έτσι να χαμηλώσει τις προσδοκίες και να αποφορτίσει τους παίκτες του από το ενδεχόμενο άγχος του πρωταθλητισμού όμως σίγουρα έχει ένα point.
Πέρσι η Ατλέτικο ξεκίνησε και πάλι δυνατά την σαιζόν (όχι όπως φέτος) όμως στο τέλος τερμάτισε 24 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Η κούραση, οι τραυματισμοί και οι τιμωρίες ήταν κάποιοι από τους κυριότερους λόγους που δεν κατάφερε να κυνηγήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Όμως αυτό είναι και το φυσιολογικό. Αυτά υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και οι γκέλες είναι δεδομένες. Αυτά που είναι εξωπραγματικά είναι τα κατορθώματα της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ (πέρσι δεν πήγε το ίδιο καλά).
Στους υπόλοιπους θεσμούς παρόλα αυτά, η Ατλέτικο παρουσιάζεται πολύ δυνατή και ικανή να «σηκώσει» κούπες.
Πέρα από τον περσινό θρίαμβο απέναντι στην μισητή Ρεάλ στο Μπερναμπέου για το Copa del Rey, κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ το 2010 απέναντι στην Φούλαμ, όπως και το 2012 απέναντι στην Μπιλμπάο αυτή την φορά. Μάλιστα έχει κατακτήσει και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ απέναντι στην Τσέλσι με 4-1 τον Αύγουστο του 2012. Και τα κατάφεραν με εμφατικό τρόπο. Ο τρόπος παιχνιδιού της Ατλέτικο θυμίζει σε μεγάλο ποσοστό τα ποδοσφαιρικά χρόνια του προπονητή της. Πάθος, ένταση και μεγάλη πειθαρχία. Αυτά ήταν και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Αργεντινού πρώην αστέρα.
Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της ομάδας φέτος είναι ο Βραζιλιάνος Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος πρόσφατα κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Ισπανίας. Μέχρι πέρσι βρίσκονταν στην σκιά του Ρανταμέλ Φαλκάο. Φέτος όμως έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ομάδα της Μαδρίτης. Ο 25χρονος έχει πετύχει 13 γκολ σε 13 παιχνίδια στην Primera Division.
diegoΟ Ντιέγκο Κόστα αποτελεί για τους οπαδούς της Ατλέτικο τον αγαπημένο της κερκίδας, όμως οι οπαδοί των άλλων ομάδων απλά αγαπάνε να τον μισούν. Και έχει δώσει αρκετές αφορμές για αυτό. Ο τρόπος παιχνιδιού του είναι τέτοιος που προκαλεί. Ζητάει διαρκώς τα ρέστα από τους διαιτητές, «βουτάει» πολύ, μπλέκεται συχνά σε αψιμαχίες εντός αγωνιστικού χώρου και γενικά δυσκολεύει την ζωή των αντιπάλων. Φέτος όμως είναι περισσότερο συγκεντρωμένος και πολύ πιο παραγωγικός από κάθε άλλη χρονιά. Ίσως να τον βοήθησε το γεγονός ότι δεν βρίσκεται πια στην σκιά του Φαλκάο και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ατλέτικο.
Από την άλλη το έτερον ήμισυ του Βραζιλιάνου, ο Ισπανός νεαρός επιθετικός χαφ Κόκε διανύει την καλύτερη χρονιά του φέτος με την φανέλα της Ατλέτικο. Σε 13 συμμετοχές έχει έως τώρα δώσει 8 ασίστ και δείχνει να «βρίσκεται» αρμονικά με τον Βραζιλιάνο επιθετικό. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ταχύτητα (κυρίως στην σκέψη) και η πολύ υψηλή τεχνική του. Είναι σίγουρα ένας ταλαντούχος επιθετικός μέσος με πολλά περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης.
Ο Κόκε μάλιστα συμμετείχε ενεργά και στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 21 από την Ισπανία το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αυτός μαζί με τον Τούρκο Αρντά Τουράν είναι τα κύρια στηρίγματα του Ντιέγκο Κόστα αλλά και του Νταβίντ Βίγια. Πίσω τους αγωνίζονται κυρίως ο Μάριο Σουάρεζ και ο αρχηγός Γκάμπι ως αμυντικά χαφ στην φετινή Ατλέτικο. Ένα από τα δυνατά στοιχεία της ομάδας είναι σίγουρα η αμυντική της λειτουργία. Ως ομάδα του Σιμεόνε δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά. Πέρσι είχε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα δεχόμενη μόνο 31 γκολ ενώ αντίστοιχα η δεύτερη καλύτερη άμυνα, αυτή της Μπαρτσελόνα είχε δεχτεί 9 περισσότερα.
Στο πρωτάθλημα μπορεί να έχουν λιγοστές ελπίδες να το κατακτήσουν κυρίως λόγω της ελλείψεως αξιόπιστων λύσεων στον πάγκο. Το βάθος του ρόστερ δεν είναι τόσο μεγάλο με κυριότερο πρόβλημα την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στις θέσεις της επίθεσης. Στους υπόλοιπους θεσμούς όμως μπορεί να διακριθεί. Με τον τίτλο του αουτσάιντερ μπορεί να κάνει πολλές εκπλήξεις στους επόμενους αντιπάλους της. Άλλωστε έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια παιχνίδια.
Πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: