Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Θα δούμε αν είμαστε… Εσθονία»

Το σύνθημα για τους δύο «τελικούς» της Εθνικής Ελλάδας με τη Ρουμανία για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας έδωσε ο Τάκης Φύσσας, μιλώντας αποκλειστικά στη SportDay.

«Θα δούμε αν είμαστε… Εσθονία»
Δύο καλές εμφανίσεις περιμένει ο Τάκης Φύσσας από την Εθνική Ελλάδας κόντρα στη Ρουμανία και στη συνέχεια να επιτευχθεί ο στόχος της πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όπως δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της «γαλανόλευκης» στη SportDay.

«Στόχος είναι να κάνουμε μια πολύ καλή εμφάνιση, να κυριαρχήσουμε στο γήπεδο και να νικήσουμε με ένα καθαρό σκορ», τόνισε ο παλαίμαχος μπακ-χαφ και πρόσθεσε:

«Θα το δούμε μέσα στο γήπεδο αν εμείς είμαστε Εσθονία... Θα το δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο».

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Τάκης Φύσσας στη SportDay

Ησουν στο ίδιο πόστο και στα προηγούμενα μπαράζ, άρα ξέρεις καλά την όλη διαδικασία. Πώς βλέπεις τα τωρινά ματς με τη Ρουμανία;

«Ναι, το έχουμε ξαναπεράσει, είναι μια διαδικασία ψυχοφθόρα, αλλά είναι καλό που έχουμε την εμπειρία της προηγούμενης φοράς. Πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος, έτοιμος από κάθε άποψη και αυτό θα το μεταδώσουμε σε όλους. Θα κινηθούμε στο ίδιο μήκος κύματος με τα προηγούμενα μπαράζ».

Είπες πρόσφατα ότι οι παίκτες θα κάνουν το χρέος τους. Είναι χρέος η πρόκριση στο Μουντιάλ;

«Στην πραγματικότητα ήθελα να πω ότι θα κάνουν το καθήκον τους, να τα δώσουν όλα για την πρόκριση. Η Ελλάδα δεν έχει πάει σε πολλά Μουντιάλ και ειδικά τώρα που γίνεται στη Βραζιλία το δέλεαρ είναι μεγάλο και τα παιδιά θα κάνουν το παν».

Πώς συμπεριφέρθηκαν οι Ρουμάνοι στην κλήρωση στη Ζυρίχη;

«Πάντως δεν πανηγύρισαν όπως οι Ουκρανοί το 2009. Κράτησαν νορμάλ τόνους. Αλλωστε και ο προπονητής τους δήλωσε ότι δεν ήθελε την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μας υπολογίζουν και μας σέβονται».

Πώς βλέπεις την ομάδα τους;

«Στηρίζεται στο σύνολο. Δεν έχουν Ιμπραΐμοβιτς ή Ριμπερί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνοι. Μοιάζουν με εμάς στο ομαδικό πνεύμα. Διψάνε για πρόκριση. Εχουν ταλέντο, αλλά έχουν και τρωτά σημεία».

Πάμε μόνο για νίκη την Παρασκευή ή θα προσέξουμε πρώτα απ' όλα πίσω;

«Στόχος είναι να κάνουμε μια πολύ καλή εμφάνιση, να κυριαρχήσουμε στο γήπεδο και να νικήσουμε με ένα καθαρό σκορ. Η ισοπαλία είναι ένα αποτέλεσμα που δεν μπορείς να το πεις θετικό, αλλά ούτε και αρνητικό. Βέβαια εμείς είθισται να παίζουμε ακόμα καλύτερα εκτός έδρας...».

Μπορεί στην ομάδα της Ρουμανίας να κράτησαν χαμηλούς τόνους, αλλά κάποιοι εκτός ομάδας πανηγύριζαν μετά την κλήρωση, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα τον Ιορντανέσκου που δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι επίπεδου Εσθονίας...

«Ειλικρινά, χαίρομαι πολύ γι' αυτές τις δηλώσεις. Μου αρέσει να ακούω τέτοια, γιατί συνήθως αποβαίνουν σε βάρος τους. Οι παίκτες μας έχουν αυτιά και κάτι τέτοια τους "χτυπάνε" στο φιλότιμο και τον εγωισμό τους. Θα το δούμε μέσα στο γήπεδο αν εμείς είμαστε Εσθονία... Θα το δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο».

Λήγει το συμβόλαιο του Σάντος στο Μουντιάλ. Τι ψυχανεμίζεσαι, θα μείνει ή όχι;

«Η συνεργασία μας είναι άψογη και συνοδεύεται από μια μεγάλη αλληλοεκτίμηση. Τον λατρεύω σαν προπονητή και σαν άνθρωπο και θέλω πολύ να μείνει. Με έχει μπερδέψει όμως λιγάκι για την απόφασή του (σ.σ.: γελάει). Δεν ξέρω τι πραγματικά θέλει να κάνει, δηλαδή αν τελικά θέλει να δουλέψει σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο. Νομίζω ότι είναι 50-50 η παραμονή του».

Πότε θα ξεκαθαρίσει το θέμα;

«Πιστεύω μετά τα μπαράζ θα απαντήσει στην πρόταση ανανέωσης. Η οποία πρόταση να τονίσουμε ότι είναι σε πλήρη ισχύ, ανεξάρτητα από το αν θα περάσουμε ή όχι στο Μουντιάλ».

Πώς βλέπεις την περίπτωση του μικρού Δώνη της Γιουβέντους;

«Είναι ένα παιδί με ταλέντο και πιστεύουμε σε αυτόν. Εκανα ένα ραντεβού με τον πατέρα του, τον Γιώργο Δώνη, σε πολύ καλό κλίμα. Μου είπε ο άνθρωπος ότι υπάρχει και η προοπτική της Αγγλίας για το παιδί, χωρίς ακόμα να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ηδη πάντως παίζει στις Εθνικές ομάδες. Από κει και πέρα, εγώ δεν μπορώ να πιέσω κάποιον να φορέσει το εθνόσημο. Είναι ευαίσθητο το θέμα της πατρίδας. Αν κάποιος δεν θέλει από την καρδιά του να αντιπροσωπεύσει τη χώρα, δεν μπορείς να του το επιβάλεις. Οπότε είναι θέμα του εκάστοτε ποδοσφαιριστή. Αυτό δεν το λέω για την προκειμένη περίπτωση, άλλωστε είναι πολύ πιθανό το παιδί να θέλει Ελλάδα, το λέω για κάθε περίπτωση ποδοσφαιριστή».

Φαντάζομαι ότι έχεις στο μυαλό σου και το πρόσφατο παράδειγμα του Λοντίγκιν...

«Ο Λοντίγκιν κάποια στιγμή κλήθηκε από τον κ. Σάντος, σε εποχή που έπαιζε στην Ξάνθη και δεν υπήρχε θέμα Ρωσίας στο προσκήνιο. Μετά την κλήση του στην Εθνική, του έκανε πρόταση η Ζενίτ και πλέον τέθηκε θέμα εθνικής Ρωσίας, καθώς μάλιστα ο παίκτης έπρεπε να δηλωθεί ως γηγενής στο πρωτάθλημα. Οταν μιλήσαμε, μου απάντησε ότι δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα λόγω του συμβολαίου του με τη Ζενίτ, στην οποία αγωνίζεται ως Ρώσος».

Ολόκληρη η δισέλιδη συνέντευξη του Τάκη Φύσσα στο σημερινό (13/11) φύλλο της SportDay…

Δεν υπάρχουν σχόλια: