Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ήταν ένας ...Τόφαλος, ο πιο δυνατός στον κόσμο!!

"Σκυλίσια Μέρα" με τον Έλληνα ογκόλιθο που έκανε ένα τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ στο "καλημέρα" του 20ου αιώνα. Ποιος ήταν για χρόνια ο πιο δυνατός άνδρας στον κόσμο;
Ένας τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ είχε κάνει ο μεγάλος αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος πριν από έναν αιώνα! Ο Τόφαλος, που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1966, ήταν μεγάλη μορφή της εποχής.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896, οι αγώνες γίνανε χωρίς κατηγορίες βάρους, με τους Νικολόπουλο, Βερσή να μην καταφέρνουν να κερδίσουν, αν και ήταν ανταγωνιστικοί. Στους Ολυμπιακούς του 1904 το άθλημα είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, με τον Κακούση να κατακτά το χρυσό στο Σεν Λούις.
Εθνικός ήρωας, όμως, αναδείχθηκε ο Δημήτρης Τόφαλος, ο οποίος κατάφερε να βγει πρώτος στους Μεσοολυμπιακούς του 1906 στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα ο κόσμος κατάλαβε τι είναι η άρση βαρών και ασχολήθηκε μαζί της.

Η μπάρα είχε φτάσει πλέον τα 136 κιλά και ήταν μόνον ο Τόφαλος, ο Ούγγρος Βέις και ο Αυστριακός Στάινμπαχ, που είχαν δικαίωμα να δοκιμάσουν. Από τους τρεις στα 142,8 κιλά συνέχισαν ο Έλληνας και ο Αυστριακός.
Ο Τόφαλος κατάφερε να κερδίσει μετά από συγκλονιστικές προσπάθειες και είχε στο πλευρό του το κατάμεστο Στάδιο. Η επίδοσή του ήταν τρομερή και το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε εκείνη την ημέρα κράτησε μέχρι το 1914! Για τόσα χρόνια θεωρούνται ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο.
Ο Τόφαλος γεννήθηκε το 1884 και αγωνιζόταν για την ΓΕ Πατρών, τη σημερινή Παναχαϊκή ΓΕ. Έγινε διάσημος, αφού τον παραδέχονταν και στο εξωτερικό, ενώ ήταν ο πρώτος με παγκόσμιο ρεκόρ, όπως είπαμε. Το ρεκόρ που κατέρριψε, μάλιστα, ήταν πάλι δικό του από το 1904, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς εκείνης της χρονιάς λόγω ασθένειας.
Κάποια στιγμή πήγε πιο μετά στις ΗΠΑ, όπου όχι μόνο κέρδισε σε αγώνες ελευθέρας πάλης, αλλά έγινε και μάνατζερ και προπονητής του φοβερού και τρομερού Τζιμ Λόντου.



 
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: