Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Σε λευκό τοπίο και όχι για… ψάρεμα!!

Ο Λάγκερμπακ έκανε Ομάδα τους… ψαράδες και με σύμμαχο το χιονισμένο Ρέκιαβικ οι Ισλανδοί πάνε να κάνουν τη ζημιά στους ποιοτικότερους Κροάτες.
Οι «Ψαράδες» στον δρόμο των Κροατών και μπορεί να μην προκαλούν… φόβο, ωστόσο η ομάδα του Λάγκερμπακ αισθάνεται σίγουρη για την μεγαλύτερή στιγμή στην ιστορία της. Σούπερ πορεία στον όμιλο, αφού μετά την 1η Ελβετία έκαναν τη διαφορά. Ανάμεσα σε αυτήν και τους Σλοβένους παίχτηκε η 2η προνομιούχος θέση, έτσι ολοκλήρωσε με 17 βαθμούς, στο +2 από την 3η θέση και με απολογισμό 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες. Εκτός των πήγε εξαιρετικά, ξεπέρασε το σοκ της ήττας από την Κύπρο, πήρε δύο διπλά (Αλβανία, Σλοβενία) και δύο ισοπαλίες σε Ελβετία και Νορβηγία.
Δύναμή της το κέντρο, αλλά και ο εξαιρετικός επιθετικός, Σίγκμπορσον. Ο 23χρονος άσος του Άγιαξ με τα 13 γκολ σε 19 εμφανίσεις στην εθνική του ομάδα, είναι κίνδυνος θάνατος και αυτός που εμπιστεύεται ο Λάγκερμπακ στο 4-2-3-1, αλλά και 4-4-2 που συνήθως χρησιμοποιεί. Κάτω από τα δοκάρια ο Χάλντορσον της ισλανδικής ΚR, ενώ η βασική τετράδα της άμυνας απαρτίζεται από τους Σκούλασον (Οντένσε), Ρ. Σίγκουρντσον (Κοπεγχάγη), Άρνασον (Ρόδεραμ), Σίβερσον (Μπραν). Σφίζει από ποιότητα στο κέντρο με τον Τζ. Σίγκουρντσον (Τότεναμ), τον αρχηγό Γκούναρσον της Κάρντιφ, τον Μπιάρνασον της Σαμπντόρια, αλλά και τον Γκούντμουντσον της Άλκμααρ. Παράλληλα αρκετές φορές παίζει σαν δεύτερος επιθετικός ο πολύπειρος Γκούντγιονσεν.
Παιχνίδι στα χιόνια και ιδανικός καιρός για τους Ισλανδούς, το Ρέκιαβικ στα λευκά και οι γηπεδούχοι στη… θερμοκρασία τους! Ο Λάγκερμπακ προετοίμασε τους παίκτες του ψυχολογικά, τους «ντόπαρε» και περιμένει να βγάλουν στο γήπεδο αυτά που έδειξαν στα προκριματικά. Το momentum, σε συνδυασμό με την εμπειρία του προπονητή των Νησιωτών, τη φόρα, τον ενθουσιασμό και το κίνητρο της παρθενικής παρουσίας σε μεγάλη διοργάνωση τους κρατάει ολοζώντανους στη μάχη για το Μουντιάλ!
Λαρς Λάγκερμπακ (4-4-2)
            Χάλντορσον
Σκούλασον Ρ. Σίγκουρντσον Άρνασον Σίβερσον
        Γκούναρσον Μπιάρνασον
Τζ. Σίγκουρντσον Γκούντμουντσον
        Σίγκμπορσον Γκούντγιονσεν
Mε Κόβατς για το Μουντιάλ!
Βρέθηκαν αντιμέτωπες στο δρόμο για το Μουντιάλ της Γερμανίας (2006), με τους Ισλανδούς να μην έχουν καμία απολύτως τύχη! Δυο νίκες και γκολ… 7-1, ωστόσο το σκηνικό είναι διαφορετικό πλέον, η Ισλανδία διαθέτει την ποιοτικότερη ομάδα στην ιστορία της και οι Κροάτες πρέπει να κάνουν τα πάντα για να δικαιολογήσουν τον τίτλο του φαβορί! Το Βέλγιο ήταν ένα σκαλί πιο πάνω από τους Κροάτες, αλλά και η «Χρβάτσκα» ήταν μια ταχύτητα παραπάνω από τους υπόλοιπους. Μοιραία λοιπόν κάθισαν στην 2η θέση και έμειναν ικανοποιημένοι από τον αντίπαλο στα μπαράζ!
Το κλίμα άλλαξε, ο Στίματς αποχώρησε από την ομάδα και τη θέση του πήρε ο Νίκο Κόβατς. Μπορεί να μπαίνει στα πολύ βαθιά, αλλά έχει την καθολική αναγνώριση και τα μεγάλα αστέρια έσπευσαν να τον αποθεώσουν. Προλαβαίνει να αλλάξει πολλά; Όχι, το βάρος πέφτει στο ψυχολογικό κομμάτι, το κίνητρο των Κροατών είναι τεράστιο, μιας και δεν είχαν δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ του 2010, αλλά δεν είναι και σε φάση που να δικαιολογείται η διάχυτη αισιοδοξία στις τάξεις του συλλόγου. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ικανοποιητικές, το χιόνι έχει καλύψει το γήπεδο και προπόνηση δεν μπορούσαν να κάνουν για να μην επιβαρύνουν τον τάπητα. Μάλιστα, εμφανίστηκαν και εκνευρισμένοι με τα όσα έλεγαν οι Ισλανδοί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας «Ποια είναι η Κροατία; Δεν έχουμε δει τον Μάντζουκιτς…». Η Κροατία τα πάει περίφημα στα μπαράζ και την προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση είχε ρίξει στο καναβάτσο τους Τούρκους με τριάρα στην Κωνσταντινούπολη.  Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολιτς αισθάνθηκε ενοχλήσεις, αλλά όλα δείχνουν πως θα καταφέρει να παίξει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως η Ομοσπονδία της Κροατίας ανακοίνωσε στους παίκτες πως μόνο η πρόκριση θα στο Μουντιάλ θα μοιράσει στους παίκτες 500.000 ευρώ!
Νίκο Κόβατς (4-1-4-1)
Πλετίκοσα
Τσόρλουκα Λόβρεν Βίντα Σρνα
Κόβατσιτς
Ράκιτιτς Μόντριτς, Κράνιτσαρ, Ολιτς
Μάντζουκιτς
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: 40-60
Πριν δυο χρόνια θα τονίζαμε πως οι πιθανότητες πρόκρισης της Ισλανδίας δεν θα ξεπερνούσαν το 10%, ωστόσο η έλευση του Λαρς Λάγκερμπακ έχει ενισχύσει την ομάδα και από… Ψαράδες έχουν ανέβει επίπεδα! Ο χιονιάς είναι σύμμαχος, οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν αρκετά τους Κροάτες και μια νίκη μπορεί να γυρίσει… τούμπα τις πιθανότητες. Ωστόσο, η ομάδα του Κόβατς είναι έτοιμη να αποτυπώσει στο γήπεδο την ποιότητά της. Ράκιτιτς, Μόντριτς, Μάντζουκιτς. Το κίνητρο είναι τεράστιο μετά την προηγούμενη αποτυχία, το πριμ μεγάλο, αλλά το χιόνι εμπόδιο
    Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: